gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 16.02.2024 10:48:34

Recepti najboljših za najboljše

Tian Ćehić
osebni arhiv
Plesna zveza Slovenije ima štiri sekcije, znotraj sekcij pa so različni plesi razdeljeni še po zvrsteh. Večina plesalcev vztraja pri eni ali dveh zvrsteh, le redki – in ti se največkrat izkažejo za najboljše in najbolj iskane – pa obvladajo več zvrsti.

Še vedno najraje predaja znanje

Tako je svojo plesno pot začel tudi Željko Božić: sprva je tekmoval v sekciji za standardne in latinskoameriške plese, nato pa ga je pot peljala v bolj hip hop vode, zato se je preizkusil tudi na tekmah sekcije za moderne tekmovalne plese in v hip hopu kot solist ali s svojimi varovanci večkrat posegel po zlatu na domačem in tujem parketu.

Danes je Božić priznan in iskan koreograf, pedagog, trener ter plesalec, ki je tudi napisal hip hop muzikal, za katerega iskreno upa, da bi ga lahko postavil na oder. Še vedno najraje uči: "To je moj poklic, ki ga zelo rad opravljam. Ne vem, kako je do tega prišlo. Vesel pa sem, da lahko znanje predajam naprej in da ima to neki učinek. Zelo rad učim ljudi plesati za življenje, da se lahko znajdejo v katerikoli situaciji, na katerokoli glasbo, na primer na zabavi."

Več priložnosti za plesalce

Zelo rad dela tudi s hip hop plesalci, ki so profesionalci ali tekmovalci: "Ko lahko delaš s plesalci, ki vedo, zakaj pridejo v plesno dvorano, ki delajo na sebi, ki so zaljubljeni v to glasbo in v to kulturo, potem je res fino. Ker skupaj delimo to ljubezen, to strast."

V prihodnje si želi, da bi imeli vsi plesalci, trenerji in koreografi, pa tudi tisti, ki hodijo na tečaje, čim več priložnosti, da lahko znanje, ki so ga pridobili, tudi pokažejo.

Pleše lahko na katerokoli glasbo

Marko Stamenković, ki je bil nekdaj Božićev učenec, danes živi in dela v Londonu, svoj uspeh pa pripisuje predvsem svoji raznolikosti: "Plesati znam na katerokoli zvrst glasbe, ker jo lahko začutim. In to svetujem tudi drugim, ki želijo uspeti v plesu: ne se 'ukalupiti', ne biti le hip hop plesalec!"

Radovednost, uživanje in vsestranskost

Stamenković se večkrat znajde pred kamerami, ko snema filme ali videospote. In kadar čaka na svoj trenutek na snemanju, se ozira naokrog in raziskuje: "To naj imajo v mislih tudi drugi plesalci – naj bodo radovedni! V gledališču, v zaodrju, na snemanju ... Povsod je polno novih možnosti za učenje: kamere, lučke, scenografija ... Mogoče bodo v prihodnje kaj od tega potrebovali."

Ostati radoveden, uživati v svojem delu in biti vsestranski, to so nasveti Stamenkovića, ki te dni išče nove priložnosti v New Yorku.

Step ga fascinira

Tian Ćehić je koreograf, trener in plesalec, ki tekmuje in ustvarja predvsem v sekciji modernih tekmovalnih plesov, leta 2017 pa je za potrebe plesne predstave Koraki v času Jadrana Živkovića obul tudi step čevlje. "Menim, da bi jazz in modern plesalci vsaj enkrat v življenju morali poskusiti step, saj je to tudi meni odprlo še toliko različnih pogledov tudi pri moji zvrsti, sploh kar zadeva koreografiranje in muzikaličnost," pojasnjuje Ćehić, ki pravi, da ga je step od nekdaj fasciniral.

Izstopa z različnimi stili

Mladim plesalcem Ćehić svetuje, da se udeležijo čim več klasov in poskusijo čim več stilov, da gredo izven cone udobja: "Predvsem različnih stilov. Jaz zdaj lahko te različne stile vključujem tudi v svoje koreografije. In s tem sem takoj drugačen in izstopam."

Marljivost in potrpljenje

Drugi nasvet, ki ga daje uspešni večkratni svetovni prvak, ki zlato osvaja tudi s svojimi učenci, pa je, da naj mladi plesalci vztrajajo, čeprav nimajo vrhunskih rezultatov: "Pridnost in delavnost, hkrati pa imeti potrpljenje, saj so današnje generacije vajene, da vse pride zelo hitro. Ples zahteva svoj čas, nič se ne zgodi čez noč, še posebej jazz in modern, ki imata veliko baletnih prvin. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da na začetku nisem bil uspešen ali talentiran plesalec. Bil pa sem priden, imel sem željo in ljubezen do plesa, tako sem stopnjeval svoj uspeh. Od predzadnjega mesta v solo kategoriji na svetovnem prvenstvu, potem finale, počasi na stopničke in ob zaključku kariere sem dvakrat ubranil naslov svetovnega prvaka. To mi je res veliko pomenilo, saj sem počasi gradil te uspehe. Marljivost, pridnost in potrpljenje."

Tudi mentalna pripravljenost

Za dosego uspeha pa nista pomembni le tehnična perfekcija in ljubezen do plesa, meni Ćehić, ampak tudi mentalna pripravljenost: "Tudi zdaj, ko sem že nekaj časa zelo uspešen plesalec in imam odlične rezultate na tekmovanjih, vem, kako je pomembna pripravljenost v glavi. Tudi s svojimi plesalci ogromno delam na tem. Zavedam se, da je glava več kot telo – to se dostikrat pokaže tudi pri plesu. Vrh dosežemo, ko verjamemo vase, ko smo samozavestni in prepričani o nastopu. S tem prepričamo tudi vse ostale in s tem najverjetneje pride odličen rezultat."

Galerija

Članki iz rubrike