franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

zšis-spk
zšis-spk
0 12.03.2024 11:27:58

Prva kolajna za Slovenijo

Brina je lani postala mama, sin jo spremlja na tekmah, tudi v Dubaju.
ZSIS.SI
Slovenska paralokostrelska reprezentanca je navdušila na tekmi svetovnega pokala v Dubaju, kjer je Živa Lavrinc v posamični konkurenci osvojila sploh prvo tako kolajno v zgodovini Slovenije. V tekmi mešanih dvojic je Slovenija z Živo in Dejanom Fabčičem pristala na petem mestu.

"Tekma v Dubaju je bila zahtevna, saj smo Slovenijo zapustili sredi zime, med katero streljamo v dvoranah. Prileteli smo na prijetno toplo lokacijo z močnim vetrom. Zveza ŠIS - SPK nam je omogočila dovolj zgoden prihod, da smo se lahko aklimatizirali, prilagodili opremo in čim bolj izkoristili treninge za pripravo na nastop. Svetovni pokal ocenjujem kot dobro izpeljan uvod v sezono 2024. Živa je pristreljala individualno kolajno in to je zelo velik dosežek za slovensko paralokostrelstvo. V naslednjih mesecih nas čaka veliko treningov in priprav s tremi glavnimi tekmami – evropskim prvenstvom v Rimu, svetovnim pokalom v češkem Novem Mestu in paralimpijskimi igrami v Parizu," je tekmovanje v Dubaju ocenila trenerka Brina Božič.



"Kolajna je potrditev, da zmorem(o). Da lahko zberem misli in jih usmerim v tisto, kar je v določenem trenutku res pomembno. Na strelni liniji je to dober strel. Seveda, brez mirnega Brininega glasu v ozadju v lokostrelstvu ne bi prav daleč prišla. To je tudi moja prva kolajna z večjega tekmovanja v lokostrelstvu in držim pesti, da se ji čim prej pridruži še katera, ker... Priznam, Občutek je res fajn," je povedala Živa, ki se pripravlja na svoje prve paralimpijske igre.

Tekma v Dubaju je bila zanjo zelo pomembna. "Preden smo prišli v Dubaj, sem se že spraševala, kaj sploh delam v lokostrelstvu. Kakšne serije so bile sicer lepe, potem pa se je zgodilo, da so puščice letele sem in tja povsem brez pravega vedenja, zakaj in kako. In priznam, v določenem trenutku sem povsem začela dvomiti o svojih sposobnostih. In ko se dvom prikrade do naše podzavesti, se stvari le še poslabšajo. Nekaj dni priprav je uspelo sestaviti glavo in tehniko do te mere, da sem se ponovno prepričala o tem, da lahko. In da seveda napredujem in sem iz sezone v sezono boljša. Paralimpijsko leto ali katerokoli drugo leto: pri športu ali kjerkoli drugje, zavedanje, da lahko, da zmoremo, je osnova za uspeh. Še kako je treba najprej vedeti, da lahko. Tudi če še ne vemo povsem, ali lahko ali ne, da se znamo prepričati, da lahko. Kar zadeva lokostrelstvo, je za doseganje vrhunskih rezultatov nadvse pomembno, da glava sodeluje. Držim pesti, da se ta nadvse prijeten občutek obdrži!" je dodala Živa Lavrinc.



Peterica na finalna turnirja

V Turčiji se je končal turnir tekmovanja EuroCup2 v košarki na vozičkih. Zmagovalci so postali košarkarji RBB Flinkstones Graz, zanje pa sta uspešno igrala naša dva reprezentanta David Škorjanc in Haris Kuduzović. Drugo mesto je zasedel italijanski P.D.M. Treviso z Milanom Slapničarjem, Robijem Bojancem in Nicolo Favrettom.



Zdaj je že jasno, da bosta Škorjanc in Kuduzović med 25. in 28. aprilom igrala na finalnem turnirju pokala EuroCup2 v Italiji, trojec Slapničar-Bojanc-Favretto pa v istem času odhaja na finalni turnir pokala EuroCup3 v Španijo. Ponosni na vseh pet fantov, še posebej pa si čestitke zaslužita Škorjanc in Slapničar, ki sta bila izbrana v najboljšo peterko turnirja v Turčiji! Žarko Tomšič, naš priznani košarkarski delavec, je bil kontrolor sojenja na turnirju v Franciji.



Sicer so misli naših košarkarjev tudi pri reprezentančni sceni: ParaSportSlovenia, ki igra v močni regionalni Ligi NLB Wheel, v nedeljo, 17. marca, odhaja v Banja Luko na četrti krog rednega dela lige. ParaSportSlovenia si je že zagotovila polfinale, a jo čakata še dve zahtevni tekmi: proti KKI Vrbas in KK OSI Paramont. "V Banja Luki nas čakata dve izredno zahtevni tekmi, najprej proti domačinom, ki so tudi glavni kandidati za končno slavje v ligi, potem pa še proti ekipi Paramonta iz Podgorice. Polfinale smo si že priborili, vendar želimo nadaljevati dober rezultatski niz in pustiti dober vtis tudi v tem krogu, ki pa ga moramo nujno izkoristiti tudi kot dobro pripravo za odločilni dve tekmi sezone. Nikakor ne nameravamo nič taktizirati, obe tekmi bomo igrali na polno," je pred turnirjem povedal glavni trener Žiga Kobaševič.



Po točke in zmage v Korejo

V Južni Koreji se je včeraj začelo svetovno prvenstvo v paracurlingu za mešane dvojice. Slovenske barve zastopata Jovita Jeglič in Robert Žerovnik, ki tekmujeta pod taktirko trenerja Gregorja Verbinca. Uvodoma sta z 1:9 klonila proti Kanadi.



Svetovno prvenstvo prinaša pomembne točke pri lovu na uvrstitev na naslednje zimske paralimpijske igre. Skupno bo na prvenstvu tekmovalo 21 ekip, ki bodo predstavljale svoje nacionalne zveze članice. Ekipe so razdeljene v tri skupine po sedem. V skupini A so Estonija, Latvija, Norveška, Poljska, Škotska, Slovaška in Turčija, v skupini B Kanada, Anglija, Finska, Italija, Slovenija, Švica in ZDA, v skupini C pa Kitajska, Danska, Španija, Madžarska, Japonska, Koreja in Švedska.



Prvi dve ekipi v vsaki skupini in dve najboljši tretjeuvrščeni ekipi se bodo uvrstile v četrtfinale, ki se začne v petek, 15. marca. Naslov prvaka brani Latvija.



Legendarni Lukežič v novi vlogi

V Italiji se je končal mednarodni paranamiznoteniški turnir, kjer so Slovenijo zastopali Andreja Dolinar, Karin Praček, Luka Trtnik, Gašper Mlakar, Peter Jereb, Edi Ravnjak in Ljubiša Gajić. Reprezentanco je vodil selektor Ožbej Poročnik, pri delu mu je premierno v taki vlogi pomagal Bojan Lukežič in se takoj izkazal.



Kot se je tudi Gašper Mlakar, ki je na prvem mednarodnem tekmovanju prišel do prve posamezne zmage v svoji kvalifikacijski skupini proti igralcu iz Koreje in prav tako v igri dvojic z Gajićem proti dvojici iz Italije. V posamezni konkurenci je bil najbližje napredovanju iz kvalifikacijske skupine Gajić, ki mu je ob zaključkih nizov zmanjkalo malo sreče. Do posamezne zmage v svoji skupini je na svojem prvem mednarodnem tekmovanju prišel tudi Edi Ravnjak proti igralcu iz Jordanije, kar pa ni zadoščalo za napredovanje v izločilne dvoboje. V dvojicah je Andreja Dolinar skupaj z igralko iz Finske prišla do četrtfinala, kjer sta morali po tesnem dvoboju priznati premoč nasprotnicam.

"Ostali tekmovalci so izgubili proti višje rangiranim tekmovalcem, sploh mladi pa so prišli do pomembnih izkušenj za prihodnost. Karin je imela že v skupini zmagovalko turnirja iz Japonske, proti kateri je dobila niz. Naslednja priložnost za dokazovanje bo že čez slaba dva meseca v Laškem, kjer se bodo slovenski reprezentanci pridružili še nekateri člani. Ker se je nekaj tekem prekrivalo, mi je pri vodenju pomagal Bojan Lukežič, ki bo v vlogi trenerja tudi v Laškem in je s svojim znanjem in izkušnjami velik doprinos reprezentanci," je sklenil trener Ožbej Poročnik.

Galerija

Članki iz rubrike