evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 14.11.2015 21:15:48

Klinarjeva rekord popravila za dobrih pet sekund

Arsen Perić
Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar je na mednarodnem mitingu v Celju zvečer dosegla še nov slovenski rekord na 800 m prosto. Z 8:15,26 je bila za 5,05 sekunde hitrejša od rekorda Anje Čarman iz leta 2001, s katerim je ta na EP v Antwerpnu osvojila srebrno medaljo.

Klinarjeva je osebni rekord popravila kar za 25 sekund, o kakovosti današnjega izida, ki ga je dosegla tako rekoč v solo nastopu, pa zgovorno priča tudi podatek, da je bil na zadnjem evropskem prvenstvu na Danskem za medaljo potreben le sekundo boljši izid.

Jeseničanka je že dopoldan s 4:02,12 dosegla tudi nov slovenski rekord na 400 m prosto. Lasten osebni rekord je popravila za dve sekundi, rekord Čarmanove prav tako z evropskega prvenstva 2001 v Antwerpnu, s katerim je triglavanka takrat osvojila zlato medaljo, pa natančno za šest desetink sekunde. Ob tem je zmagala še na 50 m delfin in 200 m prsno.

"Rekorda sem zelo vesela, saj ga v dopoldanskem nastopu nisem pričakovala. Pred evropskim prvenstvom je to dobrodošlo, saj sem dobila še eno potrditev, da zjutraj lahko plavam zelo dobro. Tudi plavanje samo ni bilo težko, plavala sem sama, zelo sproščeno in videla, da ima še precej rezerve. Ob tem pa vem, da do EP formo lahko še dvignem," je bila že zjutraj zadovoljna 27-letna Klinarjeva in dodala: "Zelo lepo je bilo plavati tudi nov državni rekord. Nazadnje sem ga dosegla na evropskem prvenstvu 2010 v Eindhovnu."

Popoldan pa je dodala: "Glede na 400 prosto sem vedela, da lahko tudi 800 kravl odplavam dobro. Manjka mi sicer izkušenj, zato sem še bolj zadovoljna. Zdi se mi, da sem tudi taktično odplavala zelo dobro." Čarmanova, dolgoletna "cimra" Klinarjeve, v soboto še ni čestitala. "Upam, da mi ne bo zamerila," pa je v šali še dodala zadnja leta najboljša Slovenka v bazenu.

Klinarjeva ne skriva, da zdaj razmišlja, da bi na 800 m prosto nastopila tudi na EP, še enkrat jo bo testirala prihodnji teden v Kranju, o samem nastopu pa se bo odločila naknadno, saj je disciplina na sporedu isti dan kot 400 m mešano in nedvomno gre za dve najtežji disciplini. "A če si v formi, ni težko plavati," pa pravi o morebitnih dveh nastopih.



Med slovenskimi reprezentanti je Damir Dugonjić zanesljivo slavil na 100 m prsno in z 59,36 spet premagal mejo minute.

Dan je postregel še z vrsto lepih tekem. Mariborčan Martin Bau je s 7:58,43 premagal mejo osmih minut na 800 m prosto, presenetil pa je drugi Radovljičan Robert Žbogar, ki je z 8:04,29 osebni rekord popravil za 40 sekund. V bogatem programu je Žbogar slavil še zmage na 50, 100 in 200 m delfin.

V seštevku treh izidov se je za Klinarjevo in Žbogarja uvrstila kadetinja Fužinarja Janja Šegel, ki je na 50 m prosto morala prepustiti prvo mesto Celjanki Anemari Košak, na 100-metrski razdalji sta mesti zamenjali, Šeglova pa je zmagala še na 200 m prosto. Košakova je bila najboljša tudi na 50 m hrbtno.

Druga mlada Ravenčanka Janja Jamšek je bila najboljša na 200 m hrbtno, na 100-metrski razdalji jo je ugnala Ava Schollmayer, ki je bila druga in s tem mesto pred Jamškovo tudi na 50 hrbtno. Zmago je vknjižila tudi Radovljičanka Tjaša Pintar na 200 m delfin, v moški konkurenci pa je vse tri discipline hrbtnega sloga dobil še en Radovljičan Žan Pogačar.

Članki iz rubrike