Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 01.12.2015 19:39:07

Netanya evropski uvod v olimpijsko sezono

Evropski plavalci bodo v sredo v Netanyji začeli olimpijsko sezono in mestece vzhodno od Tel Aviva bo vsaj na Stari celini že dalo prve odgovore na vprašanje o najboljši.

Sredozemska obala in podaljšano toplo obdobje pa je vsaj za nekaj dni za večino nastopajočih več kot dobrodošlih.

Varnost po zadnjih dogodkih v Evropi je tudi v Netanyji povečana, a vsaj dan pred tekmovanjem ni bistveno presegla običajnih športnih okvirov. Vsi se zavedajo, da se povsod lahko kaj zgodi, obenem pa so se v Izraelu v zgodovini naučili skrbeti za varnost na dogodkih, zadevo pa jim glede na razmere olajšuje dejstvo, da je bazen takorekoč v sklopu vojaške baze, čeprav sodi med objekte fakultete za šport.

"V teh trenutkih, ko je svet priča tako hudim dogodkom, smo posebej ponosni, da članice Evropske plavalne zveze ostajajo enotne in dokazujejo, da šport lahko preseže vse negativne občutke. Tukaj smo z 48 državami in 500 plavalci dosegli nov rekord prvenstev," je danes poudaril predsednik Len Paolo Barelli in s tem vsaj posredno namignil, da tudi LEN in njene članice zaupajo rešitvi varnostnega vprašanja prirediteljev.

To gre na roko tudi akterjem, tudi slovenskima adutoma prvega dne Damirju Dugonjiću, ta bo nastopil na 50 m prsno, in Anji Klinar, ki je odpovedala tekmo na 400 m mešano in se bo povsem posvetila novi disciplini v svojem širokem naboru - 800 m prosto.



Skupaj je na startu 10 tekmovalcev s sončne strani Alp, novinka, ali pa kot bi to zatrdili Izraelci - Benjamin v ekipi, pa je mlada plavalka Ljubljane Tara Vovk, ki jo ob Tjaši Vozel prav tako čaka tekma na 50 m prsno. Prejšnjim izkušnjam iz bazena v centru Wingate sta v torek dodali še dva treninga. Skupaj bo prvi dan v vodi devet Slovencev.

V središču pozornosti bodo evropski zvezdniki. Med 500 plavalci iz 48 držav je v Izraelu med močnejšimi reprezentanca Velike Britanije na čelu s prvim tekmecem Damirja Dugonjića svetovnim prvakom in rekorderjem Adamom Peatyjem, Madžari so zastopani s prvo plavalko sveta Katinko Hosszu, še enim Dugonjićevim ostrim tekmecem Danielom Gyurto in zimzelenim Laszlom Csehom, prva zvezdnica Italije je še vedno nekdanja tekmica Sare Isaković Federica Pelegrini, na Švedskem Sarah Sjoström.

To so tudi tisti plavalci, ki na koncu računajo na največji del denarne pogače iz nagradnega sklada 220.000 evrov. Največ medalj napovedujejo v taboru Hosszujeve, ki ima prijavljenih 11 nastopov, iz leta v leto pa Madžarka dokazuje, da več nastopov v enem dnevu zanjo ni težava.

Tekma pa bo za večino, tudi za najboljše Slovence, le stopnica na poti do Ria in vsak dober dosežek bo že dokaz, da je bil vstop v tekmovalno leto 2016 dobro opravljen. Da bo delo nekaj lažje in samozavest nekaj večja, pa prireditelji plavalcem obljubljajo, da bodo nastopili v enem od najhitrejših bazenov na svetu.

Članki iz rubrike