zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 16.05.2016 13:35:46

Govejškova že na uvodu rekordno

Arsen Perić
V Londonu se je začelo letošnje evropsko prvenstvo v plavanju, za Slovence po najboljšem možnem scenariju. Velenjčanka Nastja Govejšek je že v jutranjem nastopu na 50 m delfin s 26,35 za štiri stotinke sekunde izboljšala lasten državni rekord in dosegla sedmi jutranji čas. Skupaj se je v popoldanski del prebila četverica Slovencev.

Popoldan bodo nastopili še Radovljičanka Anja Klinar s sedmim dosežkom 4:41,31 na 400 m mešano ter Ravenčan Damir Dugonjić kot četrti z 1:00,33 na 100 m prsno in Triglavan Peter John Stevens z osebnim rekordom 1:01,27 ter 10. izidom v isti disciplini. Najboljši Slovenci so z dosežki potrdili besede selektorja Mihe Potočnika, da se morajo vsi olimpijski kandidati na prvenstvu Stare celine boriti vsaj za finale, sicer v Braziliji ne morejo pričakovati vrhunskih nastopov.

Govejškova je bila z doseženim na 50 m delfin zelo zadovoljna, obenem pa spomnila na napako pri prihodu v cilj, kjer se je odločila za zavesljaj preveč, kar je njena rezerva za popoldan, kjer se ob optimalnem plavanju nadeja uvrstitve v finale.

Klinarjeva, ta se pripravlja na OI in na evropskem prvenstvu nastopa takorekoč iz polnega treninge, je še enkrat več potrdila svojo vsestranskost in si v eni najtežjih plavalnih disciplin priborila prvi finale. S samim dosežkom po nastopu ni bila popolnoma zadovoljna, zato si popoldan v finalu želi predvsem popraviti dosežen čas.



Dugonjić bo popoldan naskakoval finale, njegova želja pa ostaja izid pod minuto, ali čim bliže tej znamki, kar bi pomenilo dobro delo na poti do Ria. Tja si želi tudi Stevens, ki še lovi olimpijsko normo A 1:00,57, saj je to pogoj, da lahko nastopi ob Dugonjiću, ki je ta dosežek plaval že lani. Zjutraj je hitro začel, žal pa neposredno ob sebi ni imel dovolj kakovostnih sotekmovalcev za resen dvoboj. Popoldan bo izziv prav ta norma ter poprava nekaterih manjših napak iz jutranjega dela in če se mu načrti uresničijo, bo tudi zelo blizu finalu.

Prvi je v vodo skočil Mariborčan Martin Bau, ki je s 3:50,90 na 400 m prosto potrdil dobro formo, dosegel osebni rekord in osvojil 15. mesto. Za Baua je bil nastop nekakšno ogrevanje pred torkovo tekmo na 1500 m prosto, na katerem je potrdil dobro pripravljenosti, s hitrejšim začetkom, izredno dobro je plaval na drugi polovici, pa je bil že danes dosegljiv tudi slovenski rekord Radovljičana Luke Turka - 3:50,74.

Za ogrevanje je nastopil še Radovljičan Robert Žbogar in na 50 m delfin s 24,49 zmagal v svoji skupini ter zasedel 23. mesto, za polfinale sta mu zmanjkali vsega dve desetinki sekunde, njegova želja v Londonu pa je olimpijska norma v paradni disciplini na 200 m delfin.

Članki iz rubrike