902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 13.08.2016 20:42:29

Žbogar tudi po sedmem in osmem plovu ohranja drugo mesto

Reuters
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je po dnevu odmora v novih dveh plovih plovu razreda finn na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil peto in četrto mesto.

S tem dosežkom je v sedmi regati ohranil drugo mesto v skupnem seštevku. Najboljši je bil Britanec Gilles Scott, ki je samo potrdil skupno prvo mesto, drugi je bil danes Brazilec Jorge Zarif, tretji pa Avstralec Jake Liley.

Nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger ni najbolje začel današnjega plova, saj je bil ob prvi obratni boji šele na 15. mestu, toda v nadaljevanju je 41-letni Izolčan jadral odlično ter se prebil do petega mesta. V ospredju je bil spet razred zase Scott, ki je z 19 točkami v prepričljivem vodstvu tudi v skupni uvrstitvi.

V osmem plovu je bil najhitrejši Nizozemec Pieter-Jan Postma, še naprej pa v skupni uvrstitvi vodi Britanec Giles Scott.

Drugi današnji plov je izkušeni Žbogar začel s četrtim mestom na prvi obratni boji. V ugodnih vetrovnih razmerah, veter je pihal s hitrostjo med 11 in 13 vozli, se je izolski jadralec prebil tudi na drugo mesto, vendar je po tretji obratni boji dve mesti izgubil, a je v cilj še vedno prišel na visokem četrtem mestu. Do prvega mesta je prijadral Postma, drugi je bil Novozelandec Josh Junior, tretji pa vodilni Scott, ki se je še bolj utrdil na prvem mestu v skupnem seštevku.



Zelo zadovoljen je po četrtem tekmovalnem dnevu lahko tudi 41-letni Žbogar, saj je v boju za srebro kolajno pridobil še nekaj točk. Scott, ki v zadnjih treh letih na tekmah v razredu finn ne pozna poraza, je na prvem mestu z 22 točkami že praktično neulovljiv, z 38 pa je na drugem mestu še naprej nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger. Tretjeuvrščeni Avstralec Jake Lilley, ki je bil v prvem današnjem plovu tretji, v drugem pa peti, ima devet točk več kot Žbogar, četrti pa je po zmagi v sedmem plovu zdaj Postma, ki ima 53 točk, kolikor jih ima na petem mestu tudi Hrvat Ivan Kljaković Gašpić.

"Prav nič ni še odločenega, saj je konkurenca blizu. Tekmovalci smo izenačeni, vsaka napaka se pozna, tako da se bo treba boriti tudi še za uvrstitev v regato za kolajne. Sem pa zelo zadovoljen z današnjim dnem, četrto in peto mesto je več, kot sem pričakoval. Ko je prosto pumpanje, je fizično izredno težko, a vseeno sta mi uspeli dve dobri regati, naredil nisem niti ene napake, tako da sem ohranil mesto na vrhu," je bil zadovoljen dobitnik dveh kolajn z olimpijskih iger, ki je tako na dobri poti k tretji. V drugi sobotni etapi je bil nekaj časa drugi, a je nato izbral svojo linijo, izgubil dve mesti, a kot se je izkazalo, bi jih v primeru, da se za to ne bi odločil, še več.

Žbogar je videti zelo miren, povsem zaupa v svoj strokovni štab, ki deluje brez napak. V nedeljo ga čakata še dve regati, v torek, če bo vse po sreči, še regata za kolajne, ki prinaša dvojne točke. "Treba bo ohraniti hladno glavo. Upam tudi, da nam bo šlo vreme na roko, da ne bo premočnega vetra, ki mi ne ustreza, saj se telesno ne morem primerjati z drugimi. Vremenska napoved je dobra, je pa res, da mi ne ustreza dejstvo, da za razliko od danes jutri zapuščamo zaliv in odhajamo v večje atlantske valove, ki jih nisem vajen in niso po mojem okusu. Škoda, da smo bili le dvakrat v zalivu," je dejal Primorec, ki pravi, da sam ne ve, od kje mu preti največja nevarnost, saj je veliko konkurentov še vedno zelo nevarnih.

V ponedeljek čakata jadralce v razredu finn še dva plova, po dnevu odmora pa se bodo v sredo pomerili še v regati za kolajne, ki prinaša dvojne točke. Po dnevu odmora bodo tekmovanje nadaljevale tudi jadralke v razredu 470 s slovenskima jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol, ki sta še vedno na visokem petem mestu v skupnem seštevku, vendar z majhnim zaostankom za vodilnima Britankama Hannah Mills in Saskio Clark.

Značke: jadranje, finn, žbogar

Članki iz rubrike