Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 09.10.2016 13:29:32

Maxi Jena druga v Tržaškem zalivu, zmagala Alfa Romeo

facebook
Italijanska jadrnica Alfa Romeo, ki jo je krmaril Furio Benussi, je zmagala na 48. Barkovljanki, eni najbolj množičnih jadralnih tekmovanj na svetu, ki je potekala v Tržaškem zalivu. Prenovljena Maxi Jena, katere krmar je bil Slovenec Mitja Kosmina, na njej pa je bil tudi nekdanji olimpijec v finnu Gašper Vinčec, je bila druga.

Regata, ki je ime je dobila ime po predelu Trsta, ki nosi slovensko ime Barkovlje, se je začela ob 11.30, uro pozneje, kot je bilo načrtovano. Potekala je v močni burji, ki je presegala 20 vozlov. Že takoj po startu sta se oddvojili Maxi Jena, ki je po zelo dobrem začetku prva prišla na prvo obratno bojo, in Alfa Romeo, ki je z novimi jadri bolje nadaljevala in prijadrala do zmage v času 59 minut in 59 sekund. Druga je bila med 1758 jadrnicami Maxi Jena, tretja pa Pendragon.

Kosmina, ki ima že štiri zmage, je tako dvanajstič zasedel drugo mesto. Tokrat na Maxi Jeni, ki so jo prenovili in predvsem znižali težo za okrog dveh ton, v burji pa je izgubila dvoboj v jadranju proti vetru. Člani ekipe na čelu s Kosmino upajo, da bodo s prenovo končali prihodnje leto.

Lani, ko je razplet prav tako krojila burja, je zmagala italijanska Robertissima 3 pred Jeno, ki jo je krmaril prav Benussi, Kosmina pa je imel lani na njej vlogo taktika, za glavno jadro pa je skrbel Vinčec.


Maksijadrnice slovenskega poslovneža Igorja Simčiča Esimit Europa 2, ki tekmuje pod evropsko zastavo, lani in letos ni bilo v tržaškem zalivu, leta 2014 pa je zmagala petič po vrsti in je rekorderka po številu zmag na tej regati.

Slovenija je doslej vpisala pet samostojnih zmag; leta 1994 je Dušan Puh krmaril Fanatic. Med letoma 1995 in 1997 je zmagala Gaia Legend, zato je slovenska posadka z Mitjo Kosmino na čelu pokal prejela v trajno last, leta 2009 je bila prva Maxi Jena, ki jo je prav tako krmaril Kosmina.

Barkovljanka v zadnjem obdobju pritegne skoraj 2000 jadrnic, na prvi leta 1969 jih je sodelovalo 51. Regata nima zgolj tekmovalnega pomena, po besedah prirediteljev gre za največji jadralski praznik v Evropi in je tudi izvrstna priložnost za sklepanje poslov. Na 50.000 m2 razstavnih površin se predstavi preko 1500 razstavljavcev.

Obrobni dogodki so vključili še bogato kulinarično ponudbo, posebno jadralno in kuharsko tekmovanje priznanih kuharskih mojstrov - chefov z Michelinovimi zvezdicami, regato optimistov za 400 mladih jadralcev, prikaze veslanja, kajtanja, supanja, plavanja in tri noči glasbenih koncertov. Ob zalivu pa so postavili tudi kilometer in 200 metrov stojnic.

Članki iz rubrike