Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

sta
sta
0 06.12.2016 20:18:57

Stevens z drugim slovenskim dosežkom vseh časov za desetink ob polfinale

arhiv Ekipe
Plavalci so v kanadskem Windsorju začeli letošnje svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Z dosežkom 58,35 na 100 m prsno je svoj napredek potrdil plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens, kljub dve sekundi izboljšanemu osebnemu rekordu pa je za dobro desetinko zaostal za polfinalom in bil 18.

V konkurenci natančno 100 plavalcev iz več kot 70 držav je Stevens, tudi študent univerze Tennessee, že na polovici s 26,97 potrdil, da je zelo hiter, saj je kljub temu, da je delal obrat, za osebnim rekordom na 50 m prsno zaostal za vsega tri desetinke sekunde in to v dopoldanskem plavanju.

Na koncu je Stevens dosegel drugi najboljši slovenski izid vseh časov na tej razdalji ter se na večni letvici uvrstil za rekorderja Damirja Dugonjića, ob tem pa je postal četrti Slovenec, ki je 100 m prsno preplaval v manj kot minuti. Ob že omenjenih je to doslej uspelo tudi Emilu Tahiroviću in Matjažu Markiču.

"Izid je dober, posebej, ker sem imel v očalih vodo, kar je za nas plavalce zelo moteče in ti vzame koncentracijo. Sicer pa sem plaval popolnoma po načrtih, le na zadnjem obratu sem bil pri podvodnem zavesljaju pregloboko, se ob prihodu iz vode praktično ustavil in tam izgubil veliko časa in polfinale ter seveda vse tisto, kar sem prej pridobil," je po tekmi povedal 21-letni Stevens, ki ga na tekmi vzpodbujata tudi starša.


Naloga je bila za mladega Slovenca dodatno težka, ker je v prvi skupini plaval praktično sam: "A to sem vedel in me niti ni toliko motilo. Bolj sem bil začuden, da sem bil na polovici tako hiter, saj sem izid dosegel praktično brez naprezanja, kar je definitivno zelo vzpodbudno za tekmo na 50 prsno," je še dejal plavalec, ki je spomladi na evropskem prvenstvu v Londonu osvojil srebrno medaljo na najkrajši razdalji v prsnem slogu.

Manj uspešna sta bila ravenska plavalca Gaja Natlačen in Martin Bau na 200 oziroma 400 m prosto, ki nista ponovila svojih osebnih rekordov oz. se jim približala. Natlačnova, ki ji je disciplina služila kot ogrevanje za 800 m prosto, je z 2:00,98 osvojila 29. mesto med 86 plavalkami, Bau je bil v konkurenci 73 plavalcev s 3:46,52 26. na 400 m prosto.

K nastopu obeh velja pripisati, da sta oba imela po 24-urni poti iz Slovenije v Windsor pri Detroitu le 24 ur časa za počitek in privajanje na šest ur časovne razlike. "Tega niti nočem izpostavljati. Oba sta lani precej napredovala in tukaj plavala v nosilnih skupinah na zunanji deveti progi. Taktično je to težko, posebej, ko ti tekmeci že po 50 metrih uidejo. Vendarle je povsem drugače plavati v skupini, kjer so tekmeci izenačeni," je povedal njun trener Gorazd Podržavnik in s tem posredno potrdil, da se njegova tekmovalca v vodi enostavno nista najbolje znašla.

V sredo bo Natlačnova nastopila na 800 m prosto, Bau za ogrevanje pred nastopom na 1500 m prosto na 200-metrski razdalji v kravlu, prvič pa se bo predstavila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki jo čaka start na 100 m prosto.

Članki iz rubrike