900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 07.12.2016 13:59:51

Lochte do zlate olimpijske medalje tudi s pomočjo prepovedanih sredstev, a ...

Reuters
Podobno kot ameriška telovadka Simone Biles, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojila pet kolajn, ter teniški sestri Serena in Venus Williams, naj bi tudi plavalni zvezdnik, šestkratni olimpijski prvak Američan Ryan Lochte v Riu nastopal s pomočjo prepovedanih sredstev, a z dovoljenjem Wade za terapevtsko rabo.

Svetovna protidopinška agencija Wada je številnim športnim zvezdnikom dovolila uporabo določenih prepovedanih sredstev v terapevtske namene. Lochte naj bi od Wade prejel dovoljenje za uporabo sredstev marca letos, le pet mesecev pred poletnimi olimpijskimi igrami v Riu.

Dvaintridesetletnik, ki je bil v Riu sicer vpleten tudi v incident na bencinski črpalki, zaradi česar si je prislužil suspenz nacionalne zveze, je na igrah osvojil zlato s štafeto 4 x 200 m in postal šestkratni olimpijski zmagovalec.


Anonimna skupina hekerjev je prek spletne strani fancybears.net poleg Lochteja razkrila še nekaj drugih športnikov, ki so lahko tekmovali s pomočjo prepovedanih sredstev na seznamu Wade v terapevtske namene. Med njimi je kanadski plavalec Ryan Cochrane, kolesarja Ethan Mitchell (Nova Zelandija) in Evelyn Stevens (ZDA) ter britanski atlet Richard Kilty.

Skupina hekerjev je septembra na omenjeni spletni strani razkrila imena športnikov, ki jim je Wada izdala dovoljenje za uporabo prepovedanih sredstev, potem ko je vdrla v informacijski sistem krovne protidopinške organizacije. Skupina je sporočila, da je našla dokaze, kako je Wada ustvarila uradno luknjo v zakonu, s katero je omogočila številnim zvezdnikom, med njimi Bilesovi, sestrama Williams, Lochteju in drugim mednarodnim športnikom, uporabo prepovedanih sredstev.

Iz Wade so pozneje potrdili, da so omenjeni športniki z njihovim dovoljenjem lahko uživali prepovedana sredstva zaradi zdravstvenih težav in da gre za izjemno terapevtsko rabo.

Članki iz rubrike