900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 21.03.2017 21:17:57

Podržavnik: Vse je dolgoročno usmerjeno v Tokio 2020

S koncem zime se začenja nova plavalna sezona. Vrhunec bo julijsko svetovno prvenstvo v Budimpešti, novi selektor izbrane vrste Gorazd Podržavnik po poudarja, da je to le eden od etapnih ciljev štiriletnega obdobja do olimpijskih iger 2020 v Tokiu, kjer si Slovenija želi finalista.

"Glavni cilj je res postavljen dolgoročno do Tokia 2020 in vse ostalo bodo etapni cilji, a to ne pomeni, da gremo v Budimpešto na izlet. To smo dokazali tudi s trdim delom na tritedenskih pripravah v Afriki, kjer smo v vodi in na suhem delali zelo dobro," je v pogovoru za STA povedal Podržavnik, ki si je plavalce podrobno ogledal na tritedenskih pripravah v Pretorii, ta konec tedna na Ravnah na Koroškem pa so se članom na mitingu pridružili tudi kandidati za mladinsko in kadetsko reprezentanco.

Z marcem pa se že bliža obdobje, ko se bodo počasi začeli kazati najboljši dosežki. Pomemben bo že ta teden, ko reprezentanca nastopa na četveroboju v konkurenci s Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino v Banji Luki, po ženskem finalu NCAA pa bo v Indianapolisu potekal še moški finale NCAA s Petrom Johnom Stevensom in Anžetom Tavčarjem.

Dosežki na teh tekmovanjih bodo že nakazali, kje je slovensko plavanje v startu novega olimpijskega cikla. "Res prve dobre izide pričakujem čez nekaj tednov na mitingu v Gradcu in Zagrebu," še dodaja Podržavnik, ki potrebuje tudi nekatere odgovore o pripravljenosti olimpijcev, posebej Damirja Dugonjića, saj gre za tekmovalce, ki so ekipi še kako potrebni zdaj, ko na vrata izbrane trka mladi rod, ki potrebuje še leto ali dve, da bo vsaj evropsko konkurenčen.


V osnovi bistvenih sprememb v delu v slovenskem plavanju ni, saj bo še naprej temeljila na delu v klubih, novi selektor pa pravi, da se bodo na zvezi trudili predvsem, da bodo najboljšim omogočili kvalitetno delo, predvsem kakovosten sparing in udeležbo na močnih tekmovanjih, kot je, denimo, serija Mare Nostrum ali pa miting Sette Colli v Rimu.

Ena od novosti na področju tekmovanj je ta, da naj bi se Slovenija z mladinsko reprezentanco pridružila balkanskemu prvenstvu. "Dobili smo povabilo in zdaj se moramo dogovoriti, če gremo v ta projekt, ki predstavlja dobro močno tekmo za relativno majhne stroške, kjer se lahko primerjamo tudi s tem delom Evrope. Mladinci že imajo primerjavo s srednjeevropskimi državami na takoimenovanem Multinations cupu, na Comen cupu s sredozemskimi in zdaj se nam odpira pot še v balkansko primerjavo," pravi Podržavnik. Druga novost je skupno odprto prvenstvo Slovenije in Hrvaške, ki ga bo vsako leto gostila ena država, letos bo tekma na Reki, primerjave v smislu balkanskega prvenstva pa ni.

Svoj kamen v mozaiku uspehov naj bi dodal tudi takoimenovani panožni tim, kjer je PZS obnovila sodelovanje z zdravnikom Robertom Marčunom, nutricionistko Nado Kozjek Rotovnik, prvič pa se je ekipi pridružil strokovnjak za suho vadbo in fizioterapevt Miha Robnik, ki je v tujini dolga leta sodeloval z vodjo omenjenega tima Dimitrijem Mancevičem. Ekipa še vedno išče analitika, ki naj bi opravljal kompletno analizo in primerjavo z najboljšimi v Evropi in v svetu. "To primerjavo potrebujemo, da vemo, kaj nam manjka in kje imamo rezerve," pravi Podržavnik, ki upa, da bodo kandidata našli čim prej, čeprav je za resne spremembe v delu vsaj do SP v Budimpešti takorekoč že prepozno.

Tudi novi selektor vztraja pri visoko postavljenih normah za največja tekmovanja, kjer je osnovni cilj slovenskih reprezentantov 16. mesto in s tem nastop v popoldanskem delu tekmovanja, že za letošnje decembrsko EP v Koebenhavnu pa napoveduje tudi morda kakšno manjše odstopanje. "Moramo začeti priključevati mlade, na katere računamo. To je malce nižji nivo tekme in tukaj se lahko seznanijo s potekom tekmovanja, da bodo kasneje na največjih tekmah lahko prenesli težo bremena, ko jo bodo morali nositi. Vsekakor moramo imeti s panožnim timom pravico, da lahko na tekmo pošljemo tudi mlade perspektivne plavalce brez norme, če bomo ocenili, da nanje računamo v prihodnosti."

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike