cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Mitch Smith
Mitch Smith
0 27.02.2015 15:07:10

Aljaž Bedene: Novakovi so drugačni

Nikola Miljkovic / Ekipa
S tenisačem, ki je tretji najboljši Slovenec na lestvici ATP, in ki se spogleduje z igranjem za Veliko Britanijo, se je v ZDA pogovarjal naš ameriški dopisnik.

"Ne bi rekel, da je bila to najbolj zabavna plat tenisa, prej je bilo učenje," je dejal Aljaž Bedene, potem ko je prejšnji teden tako med posamezniki kot tudi v igri dvojic hitro končal tekmovanje na odprtem prvenstvu Delray Beach na Floridi. "Mislil sem, da bom s Kolumbijcem Alejandrom Gonzalezom boljši v dvojicah, ampak nič zato, osredotočen sem tako ali tako na posamične dvoboje," je še dodal.

Še kdaj za Slovenijo?

Aljaž Bedene, ki čaka na britanski potni list, bo pri poskusu igranja za Veliko Britanijo, kot kaže, ostal le pri želji. Medtem se poraja vprašanje, ali bo še kdaj zastopal slovenske barve. Kapetan Blaž Trupej ga na primer ni vključil v reprezentanco za dvoboj s Slovaško, ker ne misli klicati igralca, ki je javno izrazil željo, da bi zaigral za reprezentanco Velike Britanije.

Petindvajsetletni teniški igralec je prvič nastopil v tem manjšem mestu, ki je približno 90 kilometrov severno od Miamija. Na drugi strani je že večkrat igral na precej močnejšem turnirju v Key Biscaynu, na otoku, ki ga z Miamijem povezuje le most. In prav v novem domovanju bratov Dragić se Bedene najbolje počuti. Na tamkajšnjem turnirju se je lani uvrstil v tretji krog in bil na pragu osmine finala: "Od vseh turnirjev je moj najljubši ravno tisti v Miamiju, verjetno tudi zaradi lanskega uspeha. No, tudi sicer imam rad Miami, rad imam tamkajšnje vzdušje. Ne nazadnje imam tam nekaj zelo dobrih prijateljev."

858-35-bedene (obrez)

Aljaž je v slabi seriji, že trikrat zapored se mu ni uspelo uvrstiti v glavni del turnirja. Nazadnje pred dnevi v Mehiki, pred turnirjem na Floridi pa tudi v Zagrebu, kjer je pred porazom v zaključku kvalifikacij na kolena spravil kolega Grego Žemljo. "Vesel sem bil, ko sem ga videl spet igrati, potem ko je zaradi bolezni počival več kot leto dni. Pravzaprav sploh nisem imel namena igrati v hrvaški prestolnici, vendar sem si premislil, ker že dolgo časa nisem videl domačih, za nameček pa je oče praznoval 50. rojstni dan. Odhod v Zagreb je bila dobra priložnost, da se srečam z družino," je razlagal Ljubljančan, ki sicer živi v Londonu.

Na Otok se je preselil leta 2008, ko je postal profesionalec. "Vse skupaj je organiziral moj prejšnji agent, uredil mi je odlične pogoje za trening. Tam res razmišljam le o tenisu. Dobro je tudi to, da trener stalno potuje z menoj, da je ob meni na vsakem turnirju, da imam kakovostno vadbo neposredno pred dvoboji."

Za dvema Blažema (Rolo, ki je 85., in Kavčičem, ki je 110.) tretji najboljši Slovenec na lestvici ATP (116.) ima v profesionalnem tenisu velike načrte. Zato se pred leti tudi ni odzval na vabilo, da bi kariero gradil na eni od ameriških univerz. Tako se je denimo odločil Rola, ki se je razvijal na Univerzi Ohio State. "Nisem izbral te poti, ker me je že od rane mladosti preveč vleklo med profesionalce," je pojasnil Bedene, ki stalno razmišlja o izboljšavi svoje igre: "Delati moram na vsakem udarcu in delati moram vsak dan. V lanskem letu se je prevečkrat zgodilo, da sem se 'prebudil' prepozno v dvoboju, to se mi enostavno ne sme več dogajati. Disciplina in visoka motivacija sta ključni za izboljšanje uvrstitve na lestvici ATP."

bedene nm

Koledarsko leto se je za Aljaža začelo zalo uspešno. Na turnirju v indijskem Chennaiju se je uvrstil v finale in tam izgubil s Stanom Wawrinko, v prvem krogu odprtega prvenstva Avstralije pa se je meril s prvim igralcem sveta Novakom Djokovićem. "V prvem setu sem igral dobro in imel nekaj možnosti. Ampak Novak je igral odlično. Njegovi udarci so drugačni od udarcev tistih igralcev, ki so običajno moji tekmeci," se je spomnil dvoboja, ki se ga rad spominja tudi zaradi dejstva, da je igral na centralnem igrišču pred veliko gledalci. Takšne dvoboje naravnost obožuje.

Članki iz rubrike