sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

tu
tu
0 05.06.2016 19:04:50

Đoković v finalu Pariza ugnal Murrayja

Reuters
Srb Novak Đoković je zmagovalec drugega letošnjega teniškega turnirja za grand slam z nagradnim skladom 32,017 milijona evrov. V finalu Pariza je prvopostavljeni nosilec premagal drugopostavljenega Britanca Andyja Murraya s 3:6, 6:1, 6:2 in 6:4 in prvič v karieri slavil na odprtem prvenstvu Francije.

Sloviti Roland Garros je danes dobil novega zmagovalca, saj Đoković, ki je do zdaj zmagal že na enajstih turnirjih za grand slam, skupaj pa že na 64 turnirjih serije ATP, v Parizu še ni zmagal. Prav tako tudi ne Murray, za katerega je bil to sploh prvi pariški finale.

Prvi niz se je začel po željah prvega igralca sveta, ki je brez izgubljene točke odvzel servis Murrayju, vendar mu je Škot odgovoril na najboljši možni način, saj je ob minimalnem številu lastnih napak dobil naslednje štiri igre. Murray se je z veliko težavami izvlekel na svoj servis v sedmi igri, nato pa sta do konca niza oba prva igralca sveta dobila igre na svoj servis.

V drugem nizu je imel Murray, ki je po letu 1937 kot prvi Britanec po Gunnyju Austinu zaigral v finalu, lepo priložnost da še tretjič odvzame servis svojemu nasprotniku, s katerim sta se do zdaj pomerila na 33 dvobojih, kar 23 jih je dobil Đoković, a svoje priložnosti ni izkoristil. Kar ni uspelo njemu, je že v naslednji igri prvemu igralcu sveta, ki je v drugem nizu Murrayju prepustil le eno igro.

Tudi tretji niz je minil v znamenju srbskega tenisača, ki je z raznovrstno igro lomil odpor Škota. V tem nizu mu je prepustil le dve igri, nekoliko bolj izenačen pa je bil četrti niz, v katerem je Đoković spet hitro prišel do breaka, Murrayju pa do konca dvoboja ni več uspelo odvzeti servisa najboljšemu teniškemu igralcu na zemeljski obli.

Z zmago v Parizu se je 29-letni Đoković vpisal v zgodovino. Ne samo zaradi prve zmage v Roland Garrosu, dvanajste na turnirjih grand slam, temveč zato, ker je postal šele tretji igralec, ki je zaporedoma slavil na vseh štirih najpomembnejših turnirjih na svetu. Z dvema klasičnima grand slamoma je to uspelo le še Avstralcu Rodu Laverju (1962, 1968), še pred njim pa leta 1938 tudi Američanu Donu Budgeu.

"To je zame poseben trenutek, največji v moji karieri. Danes sem čutil nekaj, česar v Roland Garrosu nisem čutil nikoli prej, čutil sem ljubezen gledalcev," je po veličastni zmagi dejal Đoković, ki je po koncu dvoboja na igrišče narisal veliko srce. To je pred njim v Parizu naredil že Brazilec Gustavo Kuerten, ki je tudi bil med gledalci.



"Gustavo mi je dovolil, da ga lahko posnemam. Moje srce bo vedno z vami na tem igrišču. Sicer pa dvoboja nisem začel najbolje, kot da bi bil preveč nervozen, zato pa je bilo nadaljevanje toliko boljše. Vendar je tudi Murray prikazal odličen tenis, žal je tako, da mora v tenisu vedno nekdo izgubiti," je še dejal Đoković.

"To, kar je uspelo Đokoviću, je v tenisu zelo redko. Biti 12 mesecev ves čas v vrhu, je nekaj neverjetnega. Seveda ni lahko izgubiti v finalu, vendar sem ponosen, da sem bil del tega zgodovinskega dogodka," je navkljub porazu dejal Murray.

Na vseh štirih turnirjih grand slam so ob že omenjeni trojici sicer slavili še Švicar Roger Federer, Španec Rafael Nadal, Američan Andre Agassi, Britanec Fred Perry ter Avstralca Roy Emerson in Rod Laver, vendar nikoli zaporedoma.

Izidi OP Francije (32,017 milijona evrov)

- moški, finale:
Novak Đoković (Srb/1) - Andy Murray (VB/2) 3:6, 6:1, 6:2 in 6:4;

- ženske, dvojice, finale:
Caroline Garcia/Kristina Mladenović (Fra/5) - Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/7) 6:3, 2:6, 6:4.

Članki iz rubrike