reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 05.02.2017 19:11:01

Tenisači na jug stare celine

Slovenski tenisači po zmagi nad Monakom aprila z Južno Afriko.

Slovenska moška teniška reprezentanca je izpolnila prvi cilj sezone v Davisovem pokalu. V Mariboru je premagala Monako s 3:2, tako da jo zdaj na drugi stopnički proti 1. evroafriški skupini v začetku aprila čaka gostovanje v Južnoafriški republiki.

Zmagovito točko za Slovenijo je pred polnimi tribunami ŽTK Maribor prispeval njen najizkušenejši igralec v Davisovem pokalu Grega Žemlja, ki je s 6:2, 6:3 in 6:1 premagal 20-letnega predstavnika Kneževine Lucasa Catarino, končni rezultat dvoboja pa je postavil debitant Tilen Žitnik, ki je s 6:1, 4:6 in 2:6 izgubil s Thomasom Ogerjem.

Tridesetletni Žemlja je suvereno rešil zagato, potem ko sta dan prej z navezi z Blažem Kavčič gladko izgubila dvoboj parov in vrnila goste iz izgubljenega položaja. Mlademu tekmecu, ki je na lestvici ATP 700 mest za njim, ni dal možnosti in dvoboj se je končal po uri in 41 minutah.

S tem je Žemlja še enkrat več dokazal, da je nesporna številka ena Slovenije v Davisovem pokalu. V trinajstih letih igranja v državnem dresu oziroma skupno osemindvajsetih nastopih je zabeležil rekordno triintrideseto zmago.

"Od prve točke naprej sem imel vse pod nadzorom, tako da ni bilo vprašanja o zmagovalcu," je uvodoma dejal Žemlja in misli takoj preusmeril k naslednjemu tekmecu. Za to sezono so se trije najboljši slovenski igralci, Grega Žemlja, Blaž Kavčič in Blaž Rola, dogovorili, da bosta vsaj dva venomer na voljo kapetanu Blažu Trupeju.

"Upam, da bomo v JAR nastopili v čim močnejši postavi. A prej se bo treba usesti še s kapetanom in predsednikom zveze Marko Umbergerjem ter se dogovoriti, kakšne načrte imamo igralci, kje na zemeljski obli se nahajamo, kako smo pripravljeni ... Vsekakor moramo iti na zmago in nadaljevati pot v višji rang," je dejal Žemlja ter priznal, da bo odpovedal naslednji turnir, saj želi opraviti temeljite zdravniške preglede zaradi pogostih glavobolov, ki ga tarejo zadnje tedne in zaradi katerih mora jemati protibolečinske tablete.

Izbranci kapetana Blaža Trupeja bodo pohod v višji rang tekmovanja, v katerem so nastopali zadnjih šest sezon, nadaljevali od 7. do 9. aprila v Južnoafriški skupini. Z njo bodo igrali tretjič v šestih letih; 2012 so v gosteh izgubili 1:4, z enakim rezultatom pa so 2013 zmagali v Ljubljani. Do zanesljive zmage so tedaj prišli v najmočnejši postavi, torej z Žemljo, Kavčičem ter Rolo, in jasno je, da bodo tudi aprila potrebovali vsaj dva najboljša tenisača. Še posebej zaradi neugodne tradicije na gostovanjih; nazadnje so v gosteh zmagali 2010 v Litvi, od tedaj pa so bili sedemkrat poraženi.



"Jaz bi rad videl kompletno postavo, torej z vsemi tremi, ki igrajo na 'touru'. Tam nas čakajo zahtevni pogoji, visoka nadmorska višina in že 2012, ko so imeli ti igralci precej višje uvrstitve kot danes, smo se domov vrnili kot poraženci. Brez dvoma nas čaka zahtevna naloga, ki se je moramo lotiti nadvse resno," pravi Trupej ter o zmagi proti Monaku dodaja: "Bila je težja od pričakovanj. Prve dva dneva sta imela fanta težave z zbranostjo, saj sta bila v vlogi absolutnih favoritov."

JAR je kljub odsotnosti prvega igralca Kevina Andersona, 77. z lestvice ATP, ki je napovedal, da v 2017 ne bo sodeloval z reprezentanco, v prvem krogu premagala Estonijo s 4:1. Zastopali so jo 19-letni Harris Lloyd (288.), Nicolaas Scholtz (517.) ter Ruan Roelofse in Raven Klaasen, ki igrata zgolj dvojice. Slednji je v tem elementu 13. igralec na svetu. Do 1. evroafriške skupine je nato še en stopnica, sredi septembra proti zmagovalcu Norveška - Danska.

Slovenija - Monako 3:2

- petek, 3. 2.
Blaž Kavčič - Lucas Catarina 6:4, 2:6, 6:2, 6:4
Grega Žemlja - Romain Arneodo 6:3, 6:4, 6:7 (5), 6:4

- sobota, 4. 2.:
Grega Žemlja/Blaž Kavčič - Benjamin Balleret/Romain Arneodo 2:6, 4:6, 3:6

- nedelja, 5. 2.:
Grega Žemlja - Lucas Catarina 6:2, 6:3, 6:1
Tilen Žitnik - Romain Arneodo 6:1, 4:6, 2:6

Članki iz rubrike