boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 22.11.2014 11:04:57

Peter Prevc: Športnik leta? Anže Kopitar

Arsen Perić
Z ekipno tekmo v Klingenthalu se danes uradno začenja nova sezona svetovnega pokala.

Mladenič iz Dolenje vasi je lanskoletno končal kot drugi skakalec sveta, v letošnji pa meri proti vrhu, čeprav rezultatskih ciljev vsaj javno ne želi razkrivati.


Ste že težko čakali na začetek nove zimske sezone, tudi če ga primerjate z začetki prejšnjih sezon?
Glede na to, da sem vsako leto starejši, vsako leto težje čakam na začetek. Morda tudi zato, ker je vsaka pretekla sezona boljša in potem od mene vsi več pričakujejo. Deležen sem vedno več vprašanj o tem, kako se bo vse skupaj začelo in kako sem pripravljen. Prej se začne, prej se ta vprašanja končajo.

Pritisk torej ni večji kot sicer?
Pritisk sem si skozi vso prejšnjo sezono nalagal sam s svojimi rezultati. Lahko bi rekel, da sem se že toliko utrdil, da te pritiske lažje prenašam. Vsi, vključno z mediji, pričakujejo, da nekaj bo iz mene, in to bom skušal čim bolj izpolniti. Še naprej pa zame v ospredju ne bo rezultat, ampak tehnika. Kadar mislim samo na čim boljšo izvedbo skoka, po navadi pride tudi rezultat.

ZDAJ, KO JE VEČJI DRES, JE PRI KROJENJU PRISOTNEGA VEČ MANEVRSKEGA PROSTORA. TAKO LAHKO SPET PRIDE DO TEGA, DA BODO TISTI, KI IMAJO VEČ DENARJA, LAHKO VEČ VLOŽILI V RAZVOJ.

Je bilo počitnic dovolj ali bi si jih morda želeli kaj več?
Moja želja je, da sem čim boljši, kar zadeva smučarske skoke. Če to pomeni en dan počitnic na leto, je to povsem dovolj, če tri mesece, potem je to to.

Tisti trije tedni po Planici, ko običajno odpotujete nekam v tujino, vam verjetno zadostujejo, da si napolnite baterije za naslednje leto.
To kar zadošča, ob tem, da si, če se le da, vzamem še kakšen prost konec tedna, toliko, da grem nekam drugam in zamenjam okolje. To pride v poštev predvsem v času kondicijskih treningov, ko se stvari ponavljajo in lahko postanejo monotone. Ko je kriza, mi precej pomaga tudi tek.

778-28-prevc nosilna ap
Arsen Perić

V Klingenthalu do zdaj niste ravno blesteli, na zadnji tekmi poletne velike nagrade ste tam končali na 38. mestu. Je to kakšno slabo znamenje ali vam ta podatek ne pomeni veliko?
Po pravici povedano mi res ne pomeni dosti. Na tisti tekmi nisem imel svojega dne in nisem najbolje skočil, tudi pravih pogojev nisem ujel. Uvrstitev je bila potem zgolj logična posledica. To je lahko tudi opomnik, kako se v skokih lahko vse hitro obrne. Slab rezultat je zame vedno dobra šola, tako da potem bolje vem, kako se naslednjič pripraviti na tekmo in katerih napak ne smem ponavljati.

Lanska tekma v Klingenthalu je minila v vetrovni loteriji z le eno serijo. Upate, da bo letos drugače in koliko vam sploh ustreza tamkajšnja skakalnica?
S to skakalnico se res še nikoli nisem prav dobro ujel. Kar zadeva veter, so letos namestili nove mreže, tako da bi to znalo zadevo nekoliko umiriti. Vse skupaj bi zato moralo biti bolj regularno.

Vam ustreza, da se sezona začenja z ekipno tekmo, na kateri ste lani zmagali? Pritisk je verjetno manjši ...
Kaj pa vem ... Na ekipni tekmi imaš predvsem pritisk znotraj ekipe. Tekma je pač tekma, na vsako se je treba pripraviti. Prav velike razlike med ekipo in posamično tekmo torej ni.

Bi lahko rekli, da je forma danes na višji ravni kot pred mesecem in pol in da se zdaj počutite bolje, kot ste se takrat?
Predvsem sem zdaj veliko bolj v pričakovanju tekme, za katero komaj čakam, da se začne. Tista tekma, ko je šlo za zaključek poletne sezone, le ni bila tako pomembna, zdaj pa se spet piše čisto nova zgodba in z njo neki nov začetek.

Poletni sezoni običajno niste namenjali prav veliko pozornosti, letošnja pa je bila rezultatsko vsaj v prvem delu vseeno vaša najboljša. Je za vas letošnje poletje dober pokazatelj za prihajajočo zimo?
Poletni sezoni namenjam kar veliko pozornosti. Trenažni proces je zame najpomembnejši del športa, v skokih še toliko bolj. Poleti so najpomembnejši treningi, tekme so bolj za kontrolo, ali ta proces pravilno poteka. Po dobrem začetku sem nekoliko povečal kondicijski vložek, kar se je potem poznalo na rezultatih. To je dobro, saj lahko vidiš, koliko treninga telo lahko prenese, da na tekme prideš dobro pripravljen. To ti pomaga, da se naučiš dozirati količino treninga pred tekmo.

STOCH JE GLEDE NA DOSEŽKE V PREJŠNJI SEZONI EDEN NAJBOLJ IZPOSTAVLJENIH FAVORITOV, TE VLOGE PA MU PRAV NIČ NE ZAVIDAM.

Ste na zadnjih treningih čemu posvečali posebno pozornost?
Na teh zadnjih treningih smo zmanjšali količino uteži, ki jih premečemo, več pa se je delalo na lahkotnosti, gibljivosti in sproščenosti telesa. Še najbolj se je v zadnjem času povečalo število masaž. Lahko rečem, da je šlo vse bolj ali manj po načrtih, tudi zdravje mi je dobro služilo.

Na prvi tekmi sezone ste bili najboljši predlani z desetim mestom, drugače ste se po večini vrteli okrog dvajsetega mesta. Gotovo si tokrat želite sezono začeti na nekoliko višji ravni.
Vsekakor bi rad začel čim višje. Do zdaj sem začenjal nekako povprečno in se je krivulja nato strmo dvigovala. Želim si, da bi letos visoko začel in potem tam tudi nadaljeval.

778-30-prevc1 nm
Nikola Miljković

V skokih ima posebno mesto novoletna turneja. Kakšen cilj je v tej sezoni za vas? Je lahko enakovredna svetovnemu prvenstvu?
Ne bi rad govoril o tem, kaj bom dosegel, še preden se je sezona začela. Vsaka tekma je zgodba zase in vsako je treba vzeti enako zares. Novoletna turneja je res malce drugačna zaradi več ljudi in drugačnega sistema tekmovanja. Na sami tekmi je drugačna kemija, še vedno pa se je nanjo treba pripraviti enako kot na vse ostale.

Vam večji izziv v tej sezoni pomeni skupni seštevek v svetovnem pokalu ali svetovno prvenstvo v Falunu?
Sezono podrejam svetovnemu pokalu. Že aprila se začnem pripravljati na to, da bom od novembra do marca skakal čim bolje. Lahko se samo trudim, da se vse čim bolje izide.

Kaj spremljate, kaj se dogaja v Planici?
Da, padel je sneg.

Mišljena so bila dela na letalnici, saj si gotovo želite, da bi sezono končali na prenovljeni napravi.
Ta želja je velika predvsem zato, ker bi to pomenilo, da bo letalnica dokončana v roku. Vsi vemo, da so Slovenci precej pesimistični, kar zadeva gradbene projekte. Pravočasna izgradnja planiške letalnice bi bila velik uspeh ne samo za slovenski šport, ampak tudi za sam dvig optimizma pri Slovencih.

Pa sledite poteku gradbenih del?
Se trudim. Zdaj že dolgo nisem bil na 'kraju zločina', kolikor se da, pa dogajanje spremljam prek spleta.

ČE BI GLASOVAL ZA ŠPORTNIKA LETA, ZAGOTOVO NE BI GLASOVAL ZASE, SAJ TO NITI NE BI SMELO BITI DOVOLJENO. VERJETNO BI SE ODLOČIL KAR ZA ANŽETA KOPITARJA.

Ste zadovoljni, ker FIS ni sprejela novega pravila tekmovanja, po katerem bi bile serije tri, v seštevek bi štela tudi kvalifikacijska serija, prva serija pa bi potekala v več skupinah?
Seveda. Že poleti sem povedal, da mi ta način tekmovanja ni všeč. Ko sem izvedel, da je bil test neuspešen in da so pravilo zavrnili, sem si kar malce oddahnil. Zame je to že pozabljena stvar.

Gotovo pa vam bolj ustreza pravilo glede centimeter širšega dresa.
To mi res zelo ustreza, saj se pri tem počutim precej bolj udobno. Veliko lažje počepneš, precej bolje čutiš, kako ti zrak teče po telesu, čutiš tudi veliko več upora. Res je, da se en centimeter morda sliši malo, v odstotkih pa se to vseeno kar pozna.

778-31-prevc2 ap
Arsen Perić

Ste takoj, ko ste oblekli nov dres, začutili, da je to nekaj drugega?
Razlika se je takoj začutila. Res pa je, da je zdaj, ko je večji dres, pri krojenju prisotnega več manevrskega prostora. Tako lahko spet pride do tega, da bodo tisti, ki imajo več denarja, lahko več vložili v razvoj.

Menite, da bi lahko kdo na ta račun kaj pridobil tudi na nelegalen način?
Ni treba, da bi bilo to nelegalno, lahko bi le poiskal kakšno luknjo v sistemu, ki se jo vedno lahko najde.

Bi ti novi dresi lahko kaj vplivali tudi na samo razmerje moči med skakalci?
Tisti, ki so bolj letalci, bodo zdaj lahko izvlekli kakšen meter več. Prej, ko so bili dresi ožji, smo se morali vsi naučiti maksimalno izkoristiti svoje telo. Kaj bodo prinesli ti novi dresi, pa bomo videli.

V prejšnji sezoni je prevladoval Poljak Kamil Stoch, vi pa ste mu v večjem delu sezone med vsemi še najbolj parirali. Pričakujete, da bo še naprej tako ali da se vam bodo pridružili tudi drugi?
O tem težko karkoli rečem. Vsako sezono se pri vrhu zamenja vsaj deset skakalcev, tako da je nehvaležno izpostaviti le enega. Stoch je glede na dosežke v prejšnji sezoni eden najbolj izpostavljenih favoritov, te vloge pa mu prav nič ne zavidam. Bomo videli, kako se bodo stvari razpletle.

Bliža se izbor za športnika leta. Pričakujete, da boste izbrani?
To je stvar novinarjev, in ne mene. Strinjam pa se, da je športe težko primerjati med seboj. Letos sta blestela Anže Kopitar in Goran Dragić, hitro se lahko najde še koga.

In za koga bi glasovali vi, če bi imeli možnost glasovati tudi športniki?
Zase zagotovo ne, saj to niti ne bi smelo biti dovoljeno. Verjetno bi se odločil kar za Anžeta Kopitarja.

Nekatere motijo primerjave med ekipnimi in posameznimi športi. Se jih sploh da enakovredno vrednotiti?
Tako kot mnogi sem tudi jaz glede tega nekoliko razdeljen. Veliko je odvisno od tega, koliko so komu bolj pri srcu posamični oziroma ekipni športi. Težko se opredelim, saj vem, da brez ekipe ni posameznika, kakor tudi brez posameznika ni ekipe.

MED NAMI JE ZAGOTOVO PRISOTNO NEZADOVOLJSTVO, DA SE ZADEVE S POGODBO REŠUJEJO ŠELE TIK PRED SEZONO. POL LETA SMO SE O TEM POGOVARJALI, ZDAJ PA SO NAM PAPIRJE POTISNILI V ROKE DVA DNI PRED PRVO TEKMO.

Prenosa katerega športa po televiziji nikakor ne želite zamuditi?
Takega športa ni, spremljam skoraj vse, če le imam čas. Nazadnje je bilo to smučanje, ko sem si ogledal zmago Tine Maze v Leviju. Če je mogoče, gledam kar vse športe, ki so na televiziji, nobenega pa ne bi posebej izpostavil.

Ste spremljali gostovanje slovenske nogometne reprezentance v Angliji?
Ne, prenos sem poslušal samo po radiu.

V Klingenthal ste se odpravili brez pogodbe s smučarsko zvezo Slovenije. To zagotovo ni prijetna zgodba.
Tako kot ostali sem pogodbo dobil, nisem pa je še podpisal. Med nami je zagotovo prisotno nezadovoljstvo, da se to rešuje šele tik pred sezono. Pol leta smo se o tem pogovarjali, zdaj pa so nam papirje potisnili v roke dva dni pred prvo tekmo. Trenutno me najbolj moti dejstvo, da se prej rešuje zadeve s tujci kot pa s Slovenci.

Članki iz rubrike