bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 06.02.2015 08:00:29

Še enkrat utišati Rdeči rep

Profimedia
Tina Maze in Lindsey Vonn sta med glavnimi favoritinjami za zlato kolajno na današnjem ženskem smuku na svetovnem prvenstvu. No, pravzaprav je edina prava favoritinja Američanka, za katero bo vse razen zlate kolajne katastrofa. Toda Vonnova je tako razmišljala že pred superveleslalomom, pa se ji ni izšlo, Tina pa želi tako kot v torek spet utišati ciljno areno ali stadion Rdeči rep.

Kot kaže, se je Vonnova malce prestrašila, da ne bo glavna zvezda svetovnega prvenstva v svoji dnevni sobi. Zato se je odločila, da bo nastopila tudi na tekmah, ki bodo na sporedu v drugem tednu svetovnega prvenstva – na kombinaciji v ponedeljek in na veleslalomu v četrtek. Njen zadnji veleslalom je bil v Mariboru januarja 2013, ko je zmagala, njena zadnja kombinacija pa januarja 2012 v St. Moritzu, ko je končala kot druga.

"Vso kariero sem vozila slalom, zato vem, kako se to dela. Ne vem, kako bom hitra, zagotovo pa ga lahko odpeljem. Dve leti nisem vozila slaloma, zato bom po smukaški tekmi dva dni malo trenirala to disciplino," je povedala Lindsey, vse pa je seveda zanimalo, kako bo na smuku.

Vonnova je absolutna favoritinja, saj je vodilna v svetovnem pokalu in je zmagala na treh od šestih smukov v sezoni. Na prvi tekmi po dveletni odsotnosti zaradi poškodbe v Lake Louisu je bila še precej negotova in je osvojila osmo mesto, naslednji dan pa je že zmagala. Slabo je vozila še na prvi tekmi v Cortini, ko ji niso šle na roko niti razmere na progi, v St. Moritzu pa je že ležala v snegu, a se je čudežno pobrala in prismučala do 23. mesta. 

840-20-vonn pm
Profimedia

Sicer pa je bila na vseh drugih tekmah nepremagljiva in za razred boljša od tekmic. Zato ni čudno, da jo imajo domači mediji za edino favoritinjo za zlato, in mnogi v ZDA poudarjajo, da bi bilo vse razen zmage za Lindsey enako katastrofi. Ob imenu Lindsey Vonn vsi govorijo tudi o rekordih, kar pa gre Američanki že malce na jetra. "Rekordi ali kaj podobnega me sploh ne zanimajo," je odgovarjala skoraj jezno. "Zanima me samo moje smučanje in to, da zmagam na čim več tekmah, kar lahko."

PREMALO SAMOKRITIČNA
Seveda ima tudi za smuk samo en cilj. "Zmaga!" Po superveleslalomu se je odločila, da bo nekaj spremenila. "Odločila sem se, da bom malce spremenila svoj načrt napada na progo. Odločila sem se, da bom tvegala vse in vozila na meji mogočega. Mislim, da bo samo tako mogoče zmagati na tem smuku," je dejala Vonnova, ki meni, da sta njeni največji tekmici za zmago Anna Fenninger in Tina Maze (zadnje svetovne prvakinje Marion Rolland zaradi poškodbe ni v Vailu). "Anna in Tina sta najbolj vsestranski tekmovalki v smučarski karavani. Sta kandidatki za kolajno v vseh disciplinah in onidve sta "veliki" smučarki. Res se veselim tega smuka. Na tekmi naj bi bilo tudi lepo vreme, zato bomo imele vse tekmovalke enake pogoje za smučanje," je bila spet malce premalo samokritična Lindsey.


Vonnova je spremenila tudi napovedi, ki jih je imela pred superveleslalomom, saj takrat ni omenjala Mazejeve kot kandidatke za kolajno. Tokrat je drugače, saj je bila klofuta, ki jo je dobila v torek, precej boleča. Ne samo da je Mazejeva že na prvi tekmi pokazala, da je na svetovno prvenstvo prišla v odlični formi, poleg vsega je tudi olimpijska prvakinja v tej disciplini (skupaj z Dominique Gisin, ki pa bo na tem SP zaradi poškodbe nastopila samo v veleslalomu). 

maze


VONNOVA TO, VONNOVA ONO! VONNOVA SEM, VONNOVA TJA!
"Ni lahko biti vsak dan lačen zmag, toda zagotovo bom lačna na naslednji tekmi svetovnega prvenstva, na smuku. Motivov imam več kot dovolj," pa je povedala Tina. Nobena skrivnost ni, da si želi kolajne v vseh disciplinah, saj je to povedala na glas, poleg slalomskega zlata, ki ga še nima, pa si najbolj želi najžlahtnejše kolajne prav v smuku. Tudi zato ker Vonnova za Tino vedno predstavlja velik izziv. Zakaj? Andrea Massi, vodja ekipe aMaze, je že pred časom dejal, da je Tini najbolj rahljal živce, ko ji je na začetku njune skupne poti govoril o Vonnovi. "Vedno je bilo Vonnova to, Vonnova ono! Vonnova sem, Vonnova tja! Zakaj ona lahko zmaguje in jaz ne morem. Govoril mi je, da nisem nič slabša od nje. Tega preprosto nisem verjela. In dokler nisem v sebi resnično verjela, da sem lahko najboljša na svetu, sem se res obremenjevala z njo. Zdaj se ne več, ker vem, da jo lahko premagam," je leto in pol nazaj govorila Tina.

Priložnost ima veliko, ali jo bo izkoristila, pa je druga stvar. Smučanje je šport na prostem in posebej v Skalnem gorovju se lahko vreme zelo hitro spremeni. Res je, da je treba smučati odlično, najboljše, treba pa je imeti tudi malo sreče. In od sreče bo danes odvisno, katere tri najboljše smukačice na svetu bodo dobile kolajno okoli vratu. In kakšne barve.

Članki iz rubrike