oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 09.02.2015 11:28:47

Maze: Ne najstarejša, hočem biti najboljša

Tina Maze je po veliki smukaški zmagi govorila, da noče biti najstarejša, ampak najboljša, in da ne bo nehala, dokler ne bo najboljša v vsem.

Nikoli ne bo dosegla Lindsey Vonn po številu zmag v svetovnem pokalu (64), toda nikoli se ne bo poslovila, dokler ne bo zadovoljna sama pri sebi, dokler ne bo menila, da je dosegla največ, kar je lahko. Torej bi lahko že danes pospravila smuči v kot in rekla:"Zbogom, kariera!"

tina maze re
Reuters


Razmišljala sem, da bi šla domov, če bi superveleslalom in smuk odpeljala dobro, in se pripravila za Maribor. Osvojila sem dovolj. Toda tega ni v meni. Imam priložnost, da tu osvojim še nekaj kolajn. Ostala bom do konca.

Ne, tega ne bi mogla reči, ker sama s seboj še ni povsem zadovoljna. Z velikih tekmovanj nima še kolajne v slalomu, ki si jo tako zelo želi. "To je rock'n'roll. Najtežja disciplina," je o slalomu govorila Tina in podobo meni tudi vodja ekipe aMaze Andrea Massi, ki kljub srebru in zlatu na tem svetovnem prvenstvu govori: "Še vedno mislim, da je Tina v prvi vrsti veleslalomistka oziroma smučarka za tehnične discipline. Hitre pridejo zraven, z leti in izkušnjami." Morda bi Korošica res lahko spakirala kovčke in se po petkovi zmagi odpeljala na nekajdnevne sončne počitnice. "Razmišljala sem, da bi šla domov, če bi superveleslalom in smuk odpeljala dobro, in se pripravila za Maribor. Osvojila sem dovolj. Toda tega ni v meni. Imam priložnost, da tu osvojim še nekaj kolajn. Ostala bom do konca. Res je naporen program, saj imajo ostala dekleta več časa, da trenirajo slalom in veleslalom. V preteklih dneh sem že trenirala obe tehnični disciplini. Sem pa zdrava in odlično telesno pripravljena. Ne sme ti biti naporno, ampak ti mora biti zabava," je govorila Tina, ki se zaveda, da je najpomembnejše zdravje, za kar je posledično "kriva" telesna priprava. "Delo z Andreo, vsaj kar zadeva telesno pripravo, je bilo zadnjih šest let neverjetno. Vsako leto sva nadgrajevala, da sva dosegla vrh. To je bila baza, na kateri sem potem lahko gradila."
Postala je najstarejša svetovna prvakinja, toda Tina z nasmehom dodaja ... "Hej, nočem biti najstarejša, hočem biti najboljša." Za to ima priložnost v naslednjih treh disciplinah na tem svetovnem prvenstvu. Da postane najboljša, da morda preseže celo izjemen rekord Lasseja Kjusa, ki je leta 1999 osvojil dve zlati kolajni (superveleslalom in veleslalom), v ostalih treh disciplinah pa je bil srebrn.

tina maze re
Reuters



Tina nastopa v veliki smučarski sceni že 16 let in v svetovnem pokalu je startala na 388 tekmah – na 75 dirkah je bila na stopničkah. Potem pa je startala še na 29 dirkah na svetovnih prvenstvih (osem kolajn) in 13 tekmah na olimpijskih igrah (štiri kolajne). Skupaj je torej nastopila na 430 dirkah na najvišji ravni in na več kot petini dirk je bila med prvimi tremi. Neverjeten odstotek.
Nastope Mazejeve seveda pozorno spremljajo tudi v tujini – tradicionalno največ v Avstriji, zato ker je svetovno prvenstvo na njihovih tleh, pa je seveda malce več pozornosti dobilo tudi v medijih v ZDA. Američani so največ pisali o neuspehu svoje kraljice Lindsey Vonn, Avstrijci pa seveda pišejo o Tinini možnosti za kolajno v vseh petih disciplinah in o boju z Anno Fenninger za najboljšo tekmovalko prvenstva. Morda je bil najbolj posrečen naslov v enem od nemških časopisov, kjer so po smuku zapisali: WeltMeisterschaft – WM – Wieder Maze (svetovno prvenstvo – spet Maze). Slovensko smučarsko kraljico v tujini res cenijo, ne samo kot smučarko, ampak kot eno najboljših športnic na svetu. Izpostavili so še, da je postala svetovna prvakinja v smuku – kraljica snežne hitrosti – v disciplini, ki je v Sloveniji ne more trenirati. In povzetek vseh zapisov –morda je najboljša smučarka vseh časov, zagotovo pa je najboljša smučarka tega trenutka.

Članki iz rubrike