pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 14.02.2015 11:09:58

V nogah rekord in majica

Reuters
Naš najboljši skakalec je v eni od izjav pred odhodom na trenutno največjo letalnico na svetu dejal, da so mu rekordi predstavljali izziv le na začetku kariere, a je že prvi dan dokazal, da ni tako.

Kot najdaljši na treningu je z 231,5 metra najprej za meter popravil svoj osebni rekord, nato pa ob koncu kvalifikacijske serije z 245,5 metra še slovenskega in le za meter zaostal za svetovnim rekordom Norvežana Johana Remena Evensena.


Očitno je, da je leteči Peter ob Norvežanu Andersu Fannemelu, ki ga je preskočil še za pol metra ("Občutek je bil fantastičen, svetovni rekord pa je zagotovo mogoč," je ob tem dejal), prvi kandidat za izboljšanje svetovnega rekorda, ki jih Fis uradno sicer še vedno ne priznava, v javnosti pa ti še vedno vzbujajo veliko pozornosti. Zanimivo, da Peter do zdaj na vikersundski letalnici ni blestel.

847-30-prevc ap
Arsen Perić

Na svetovnem prvenstvu pred tremi leti, ko se je z naslovom svetovnega prvaka v poletih okitil Robert Kranjec, ga ni bilo v ekipi, ker je moral sezono predčasno končati zaradi padca na letalnici v Oberstdorfu (takrat so ekipni bron ob Kranjcu osvojili še Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec), predlani se je leteči Kranjčan spet odlikoval s prvim in tretjim mestom, mladenič iz Dolenje vasi pa je bil na šestem in 26. mestu.

Mimogrede, Kranjčev slovenski rekord na tej letalnici, s katerim se je okitil z zlatim odličjem na SP, je meril 244 metrov, Peter ga je torej popravil za meter in pol. Tokrat je letalnico malce bolj potipal le pri prvem, 186 metrov dolgem poletu, nato pa takoj prepoznal njene zakonitosti in z njo hitro postal na ti.

Sodeč po videnem prvi dan, lahko pričakujemo ogorčen obračun med njim in Fannemelom, ki je malce za šalo, malce zares napovedal svoj polet do dolžine 251,5 metra. Aktualni svetovni prvak v poletih in zmagovalec tekme na Kulmu Severin Freund je dvakrat pristal pri v primerjavi z daljavama konkurentov skromnih 222,5 metra. Zasenčil ga je tudi japonski veteran Noriaki Kasai, ki je pri 42 letih svoj osebni rekord popravil na 235 metrov.

847-30-tepes ap
Arsen Perić
Petru gre v Vikersundu na roke še eno dejstvo. Avstrijci so se namreč odločili, da na polete ne bodo prišli s svojo najboljšo ekipo (ob Poppingerju so na Norveško pripeljali še štiri "anonimneže"), ki se bo raje doma pripravljala na SP v Falunu, kar pomeni, da tam ni tudi vodilnega v seštevku svetovnega pokala Stefana Krafta.

Ta ima pred Petrom 58 točk naskoka, kar pomeni, da bi ga naš junak danes prehitel že s tretjim mestom, v dveh dneh pa bi to zanj sploh morala biti že "mala malica". Doma je ostal tudi tretjeuvrščeni Čeh Roman Koudelka, za Freunda pa bo 137 točk zaostanka le prehud zalogaj, da bi ga lahko izničil le na teh dveh tekmah.

Brez pretiranega optimizma torej lahko napovemo, da bo leteči Peter najpozneje v nedeljo prvič v tej sezoni in drugič po lanskem Saporu lastnik rumene majice za vodilnega v svetovnem pokalu.

Tudi zaradi dejstva, pa nikakor ne le zaradi njega, da v Vikersundu manjkajo še nekateri najboljši, denimo Kamil Stoch in Richard Freitag, imajo lepo priložnost za ekipni uspeh tudi naši ostali orli.

To najbolj velja za tretjega s Kulma Jurija Tepeša, ki je svoje polete lepo stopnjeval do 219,5 metra, dvestometrsko znamko so že na treningu presegli tudi Damjan (205,5), Kranjec (207,5) in Dežman (205), slednja sta bila 12. in 14. v kvalifikacijah, ki sta jih kot 19. in 26. zmogla tudi Tomaž Naglič in Anže Semenič.

Tekmi, ki bosta za Slovence skoraj tako zanimivi kot Tinino slalomiranje v Vailu, se bosta oba dneva začeli ob 16. uri.

Značke: rekord, majica

Članki iz rubrike