oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 28.02.2015 08:00:02

Za kolajno bo treba marsikaj dodati

Reuters
Kot je na velikih tekmovanjih že praksa, bodo skakalci SP v Falunu zaključili s tekmo, ki najbolj kaže na moč posamezne ekipe.

Po do zdaj videnem na tem SP bodo v boju za naslov prvakov Norvežani in Nemci, ki tudi branijo lovoriko, naši pa bi se ob boljših skokih kot na posamični tekmi lahko udarili za bron z avstrijsko ekipo, pri čemer ne gre odpisati niti Poljakov in Japoncev.

Ekipne tekme so bile po eni strani vedno nepredvidljive, po drugi pa so na njih kolajne osvajali in zmagovali tisti, ki so bili takrat navadno v najboljši formi. Tu in tam je tudi kakšna izjema, kot je bila to slovenska vrsta na SP 2011 v Oslu, ko ji nihče ni pripisoval nikakršnih možnosti za odličje, a so ga po napaki zadnjega nemškega skakalca in odpovedani finalni seriji vseeno osvojili, kar je še vedno edina slovenska kolajna na svetovnih prvenstvih na veliki skakalnici. Bron so leta 2005 v Oberstdorfu osvojili tudi na manjši napravi, na kateri pa ekipnih tekem ni bilo ravno veliko.

Slovenci že tretjič zapored na veliko tekmovanje prihajajo s popotnico zmagovalca zadnje ekipne tekme v svetovnem pokalu na 120-metrski skakalnici, kar pa se niti na prejšnjem SP v Predazzu niti na lanskih OI v Sočiju ni pokazalo kot posebej dobra popotnica. 

Obakrat so ostali praznih rok na šestem in petem mestu, s kolajno pa so se ob Avstrijcih in Nemcih ovenčali še Poljaki oziroma Japonci. Po letošnjih predstavah so sicer prvi favoriti olimpijski prvaki Nemci, ki so bili na ekipnih tekmah v tej sezoni dvakrat prvi in enkrat drugi, po prikazanem na četrtkovi posamični tekmi pa so se z najbolj izenačeno ekipo (trije med sedmerico) predstavili Norvežani. 

Tudi oni so se glede na posamično tekmo odločili za zamenjavo. Namesto Johanna Andreja Forfanga bo v ekipi izkušeni Anders Jacobsen, ki se je udeležil včerajšnjega okrnjenega uradnega treninga (od skakalcev, ki so pred njim v svetovnem pokalu, je enkrat skočil le Daiki Ito) in na njem v vseh treh serijah skočil najdlje, največ 133,5 metra. 

Interno tekmo za četrto mesto v ekipi so izvedli Nemci, pred Wellingerjem in Krausom si ga je izboril izkušeni Michael Neumayer, Poljaki, pri katerih je Jan Ziobro dobil prednost pred Kubackim in Zniszczolom, ter Japonci, pri katerih je bil Kobajaši boljši od Sakujame. Pri zadnjih dveh reprezentancah ne gre spregledati, da sta imeli v finalu posamične tekme ob Norvežanih edini vse štiri skakalce. 

prevc re
Reuters

SLOVENCI BREZ KVALIFIKACIJ
Slovenski orli, ki se glede na četrtkovo predstavo v boj za kolajne ne bi vmešali, saj je bil konkurenčen le Peter Prevc, kvalifikacij niso imeli, saj se je glavni trener Goran Janus že v četrtek odločil, da bo priložnost v ekipi ponudil Juriju Tepešu

Slednji bi roko na srce moral nastopiti že na posamični tekmi. Na treningu, ki je o tem odločal, je, kot je dejal, po uspešno izvedenem prvem skoku pri naslednjih dveh preizkušal nekatere finese, misleč, da je v ekipo že uvrščen. Tudi na včerajšnjem treningu je nato dokazal, da je trenutno v precej boljši formi od Matjaža Pungertarja, ki ga je v vseh treh skokih krepko preskočil – za 10,5, štiri in 10 metrov. 

Najdlje je skočil 128,5 metra, kar je bila za Jacobsenom in Itom tretja daljava serije, nato 118,5 in v zadnji seriji 125,5, najdlje skupaj z Jacobsenom. Prevcu, Nejcu Dežmanu in Jerneju Damjanu je Janus včeraj namenil počitek oziroma le lažji kondicijski trening, saj je ocenil, da je bolje, če pred zadnjo tekmo malce prevetrijo glave. Kot je dejal, tudi on pričakuje boj za naslov med Norvežani in Nemci, za bron pa naj bi se naši borili z Avstrijci, Japonci in Poljaki. 

Da je po četrtkovi tekmi ostalo nekaj grenkega priokusa zaradi Petrove izgubljene kolajne, priznava tudi Goranova desna roka, trener Jani Grilc, ki pa dodaja, da je naš prvi adut zadevo hitro prebolel in včeraj že občutil nekakšno olajšanje. Tudi on se strinja v oceni, da bo Peter že opravil svoje, medtem ko bodo morali za morebiten boj za odličje ostali še nekaj dodati. 

"Jurij, Nejc in Jernej potrebujejo najboljše skoke, ki so jih trenutno sposobni. Pristop bo moral biti še bolj ognjevit, stimulacija pa na vrhuncu. Največ rezerv vidim pri Jerneju, upam, da se bo tokrat le ujel s skakalnico. Jurij mora odpraviti prevelika nihanja v svojih skokih, Nejc pa manj grobo odskakovati," je Grilc razkril recept, kako vendarle napasti odličje. 

"Glede na prikazano so favoriti res Norvežani in Nemci, Avstrijci so se zbudili, Japoncev in Poljakov pa tudi ne gre odpisati. Kolajna je vsekakor mogoča, a zanjo ne bomo smeli delati večjih napak. Spet pa bo veliko odvisno od dnevne forme," je še pristavil izkušeni trenerski maček.

POSTAVE FAVORIZIRANIH EKIP 
1. skupina: Zyla, Kobajaši, Tepeš, Kraft, Bardal, Neumayer 
2. skupina: Muranka, Ito, Dežman, Hayböck, Jacobsen, Eisenbichler 
3. skupina: Ziobro, Takeuči, Damjan, Poppinger, Fannemel, Freitag 
4. skupina: Stoch, Kasai, Prevc, Schlierenzauer, Velta, Freund

Članki iz rubrike