komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 17.03.2015 10:07:38

Pogled v skodelico kave

Grega Wernig
Tina Maze in Peter Prevc sta pred časom že imela v rokah veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu. Trenutno ga nimata več.

Oba imata še možnosti, da na koncu vzameta kristalni pokal, toda njuna tekmeca sta v veliki prednosti. Ali bosta na koncu Slovenca stala na vrhnji stopnički, ve samo vedeževalka, zagotovo pa se bosta borila do konca.

Peter Prevc ni imel prav velike prednosti pred tekmeci, saj je v rumeni majici najbolj bežal po drugi tekmi na letalnici v Vikersundu (na kateri je skakal slabo in osvojil 16. mesto), ko je bil 57 točk pred najbližjim zasledovalcem (14. februarja). Tina Maze je imela pred Anno Fenninger precej večjo prednost. Po zadnji tehnični tekmi v prvem delu sezone – pred svetovnim prvenstvom – je pred Salzburžanko bežala 370 točk, potem ko je na slalomu v Flachauu osvojila drugo mesto.

Ta podatek je treba sicer pogledati tudi malce drugače – od veleslaloma v Kühtaiju tik pred novim letom so bili v svetovnem pokalu drug za drugim trije slalomi (Kühtai, Zagreb in Flachau), na katerih Fenningerjeva ni nastopila. Mazejeva je na teh treh slalomih osvojila 165 točk in takrat izjemno povečala prednost. Zdelo se je, da je boj za skupno zmago v svetovnem pokalu odločen in tudi Fenningerjeva je v pogovoru za švicarske medije povedala: "Ne razmišljam o skupnem seštevku svetovnega pokala. Tina Maze je premočna in nimam možnosti, da jo ujamem."

maze re (6)
Reuters

Seveda smo vsi razmišljali tako kot Anna, kar je bilo popolnoma razumljivo, čeprav je Andrea Massi opozarjal, da bo boj za veliki kristalni globus do zadnje tekme. Njegove izjave smo pripisali previdnosti in temu, da bi zmanjšal breme na Tininih plečih. Toda potem sta sledila dva konca tedna hitrih disciplin v Cortini in St. Moritzu, ko je Tina že "dihala na škrge", in prednost pred Anno se je začela topiti kot sir v opekaču. Po petih tekmah (trije smuki in dva superveleslaloma) je bila tik pred svetovnim prvenstvom Tinina prednost pred Anno še 184 točk. V Beaver Creeku sta si dekleti razdelili kolajne enakovredno – dve zlati in srebrno, po svetovnem prvenstvu pa je prišla točka preloma in morda tudi točka odločitve – mariborski veleslalom in slalom ter dvakrat ničla za Tino in stotica za Anno (Fenningerjeva je bila na zadnjih devetih tekmah svetovnega pokala, na katerih je nastopila, samo enkrat tretja, na osmih tekmah pa je bila prva ali druga). Do konca so še štiri tekme, torej je na voljo 400 točk. Realno ima Anna veliko več možnosti, da osvoji veliki kristalni globus kot Tina (v odstotkih 80:20), ampak ob predpostavki, da obe smučata v slogu zadnjih tekem.

Prevc zaostaja za Nemcem Severinom Freundom 94 točk, do konca pa sta še dve tekmi na letalnici v Planici. Če bi bili tekmi na normalni skakalnici, bi dali Freundu 99 odstotkov možnosti, da osvoji skupno zmago v svetovnem pokalu, ker pa sta tekmi na letalnici ...

867-36-prevc re
Reuters

Letalnica je kljub vsemu nekaj posebnega. Tu so daljave ekstremne in že ena napaka te lahko pokoplje (posebej če jo narediš v prvi seriji in se morebiti celo ne uvrstiš v finale). Še vedno ima Freund 90 odstotkov možnosti za veliki globus, vendar tudi Peter ni za odpis – domači navijači, letalnica, adrenalin in še kaj bi ga utegnilo ponesti zelo daleč.

Če potegnemo črto pod oba Slovenca, ki sta še v boju za veliki kristalni globus (v primeru, da bi tudi Tina in Peter osvojila končno skupno zmago, bi se lahko smučarska zveza pohvalila, da ima najboljše na svetu v treh disciplinah: Žana Koširja, ki je že osvojil vse tri globuse (dva mala in velikega), v deskanju, Petra Prevca v smučarskih skokih in Tino Maze v alpskem smučanju), bi lahko rekli, da je situacija, v kateri sta se znašla, popolnoma normalna. Prevc je bil tako ali tako vedno blizu, nekaj malega v rumenem, zdaj pa je spet zasledovalec, Tina pa v vrhunski formi ni vzdržala vso sezono oziroma je bila Fenningerja pač bolj konstantna.

Ne pozabimo pa, da sezona ne v skokih ne v alpskem smučanju še ni končana in da se dobiček, ki gre v mošnjiček, šteje na koncu.

Članki iz rubrike