Možganska kap Svet24.si

Prebivalstvo se pospešeno stara, starejši pa so ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Bo nova vila Joca Pečečnika na vodik? Eden ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 25.03.2015 13:52:40

Robert Kranjec: Sodijo naj profesionalci

Arsen Perić
V pravkar končani sezoni so vrh kar na nekaj skakalnih tekmah krojili tudi sodniki.

Velja se le spomniti tekme v Willingenu, ko je slovenski sodnik Janez Kokalj Petru Prevcu in tudi Juriju Tepešu dodeljeval nižje ocene od konkurentov, ali pa prve tekme v Oslu, ko je prav zaradi slabših ocen naš as izgubil zmago in, kot se je pozneje izkazalo, tudi globus proti Severinu Freundu.

V Planici so bili sodniki neobičajno radodarni z dvajseticami. Tako sta Prevc in Tepeš za svoja zmagovalna skoka prejela vseh pet najvišjih ocen, na zadnji tekmi in ob zadnjem skoku pa so sodniki s štirimi ocenami 20 pomagali tudi Severinu Freundu, čeprav ni poletel dlje kot 226 metrov.

Ob sodniški kriterij se je v Planici spotaknil tudi najbolj izkušen mož v slovenski vrsti Robert Kranjec. Kranjčana najbolj moti dejstvo, da delo sodnika opravljajo tisti, ki si nikoli niso nadeli skakalnih smuči: "Menim, da bi si Peter že kdaj prej zaslužil, da dobi pet dvajsetic. Bolj celo že za petkov prvi polet, dolg 248,5 metra, saj naj bi sodniki pri oceni gledali tudi na daljave. Tudi od njega sem že videl veliko lepše skoke, kot je bil ta, za katerega so mu vsi dali oceno 20, tako da me je to presenetilo. Med sodniki jih je veliko, ki v življenju niso nikoli skakali, potem pa delijo 'kar ene' ocene. Nekateri višje ocene kot 18,5 niti ne znajo dati. To se mi zdi precej brez zveze. No, tu v Planici je bilo dvajsetic res nenavadno veliko. Mogoče je med njimi glede tega šlo tudi za kakšen dogovor."

planica
Arsen Perić

TO JE HOBI, DODATEN HONORAR
Robi ima tudi idejo, kako naj bi izboljšali sojenje, da bi bilo bolj pošteno do vseh. "Sodniki imajo svoje delo zgolj za hobi ob svojih službah, za katerega dobijo še dodaten honorar, ki najbrž ni majhen. Verjamem, da bi raven sojenja precej izboljšali, če bi zaposlili sedem ali osem sodnikov, po možnosti nekdanjih skakalcev, ki bi se potem na tekmah menjavali. Če bi bila to njihova služba, bi svoje delo opravljali precej bolj profesionalno," je prepričan dolgoletni skakalec.

Članki iz rubrike