podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 27.05.2015 12:49:16

Ekskluzivno: Ekipa s Tino Maze v vinski kleti (foto)

Arsen Perić
Dim se še ni razkadil po tistem, ko je najboljša slovenska športnica povedala, da bo za leto dni prekinila tekmovalno kariero. Mnogi so prepričani, da Tina ne bo več smučala, spet drugi so prepričani, da je Mazejeva edina, ki se lahko vrne v beli cirkus. V ponedeljek zvečer smo se s Tino in Andreo Massijem pogovarjali o marsičem.

Ob vznožju Goriških brd, v Gorici, Tina in Andrea preživljata dneve, ki so večinoma polni obveznosti. V ponedeljek je bila Tina po dolgem času spet v fitnesu. "Tega mi je manjkalo. Moram skrbeti, da se ne zapustim," se je nasmejala Korošica, ki se nam je pridružila, ko smo se po dolgem pogovoru z Andreo peljali v srce Brd na italijanski strani.

V naslednjih dneh v Ekipi24 veliki intervju z Andreo Massijem - o tem, kaj bo delal na SZS, kako je sprejel Tinino odločitev in kaj misli on - ali bo Tina nadaljevala tekmovalno kariero ali ne.

Prispeli smo v vasico Oslavje (po furlansko Oslavie, po italijansko Oslavia), kjer ima dom družina Figelj. To ni navadna slovenska družina zamejcev, ampak so zelo znani vinogradniki daleč okoli, saj njihova vina pijejo od Rima do Toskane, od New Yorka do Sydneyja z vmesnim postankom v Pekingu.

930-22-maze jest ap
Arsen Perić

In izjemno uspešna zgodba ekipe aMaze je tesno povezana tudi z družino Figelj oziroma njenimi odličnimi vini. "Rinaldo, glava družine, je bil eden naših prvih sponzorjev, če ga lahko tako imenujem. Na začetku naše poti, ko je bilo denarja še zelo malo, smo se morali znajti na različne načine. Družina Figelj nam je dala kakšen karton vina, ki smo ga potem uporabili, da smo lažje prišli do prog za treninge. Kakšnemu trenerju iz druge ekipe smo podarili steklenico odličnega vina in takoj je bilo vse skupaj lažje," je govoril Massi, ki je družino poznal še iz svojega otroštva.

Tina zelo dobro pozna vse ceste v razgibanih Brdih. "Večkrat sem jih prevozila z gorskim kolesom, za trening. Tu mi je izredno všeč tudi kot kolesarki, saj so poti zelo razgibane. Ni preveč strmih klancev ali spustov, zato ti na kolesu ni nikoli dolgčas. Poleg tega je narava res čudovita," je povedala Mazejeva.

930-22-massi ap
Arsen Perić

Tina se na kolesarskih treningih v Brdih vedno ustavi na domačiji Figelj v vasi Oslavje, ki je znamenita tudi po monumentalnem spomeniku žrtvam iz prve svetovne vojne (leta 1938 ga je zgradil italijanski fašistični samodržec Benito Mussolini). V teh krajih so se med prvo svetovno morijo bili eni najbolj krvavih bojev in spomenik je namenjen 57.741 žrtvam (okoli 36.000 je neznanih) soške fronte, predvsem šesti soški bitki, ko je italijanska vojska zavzela Gorico.

V hiši imajo tudi lepo urejeno zbirko vojaških najdb iz prve svetovne vojne, ki so jih odkrili, ko so kopali jamo za vinsko klet. Massi si je za šalo na glavo nataknil čelado italijanskega vojaka in poudaril, da je tu del njegovih korenin in njegove zgodovine, tako kot del korenin in zgodovine Slovencev. Ta del zgodovine, morije, za katero si želi, da se nikoli več ne bi ponovila.

930-23-maze feigl ap
Arsen Perić

Preden smo vstopili v hišo, je Mazejevo skoraj "sezula" štorklja. Pa ne dobesedno. Pred vhodom je bila nameščena štorklja iz kartona s culico v kljunu, kar je po starih običajih sporočilo, da imajo v hiši novorojenčka. "Joj, ta štorklja pa me res povsod spremlja," se je smejala Tina, ki se je seveda takoj spomnila, da jo je njena navijačica pretekli teden na druženju na Kongresnem trgu v Ljubljani spraševala o tem, kdaj bo imela otroka, in jo poučevala o štorkljah.

Pogovor je v vinski kleti tekel o marsičem, Mazejeva pa je bila zelo dobre volje, čeprav so jo malce bolele mišice na nogah zaradi prvega treninga v fitnesu po dolgem času. Pregovor V vinu je resnica prihaja od starih Grkov in so ga prevzeli Rimljani, izhajal pa naj bi iz tega, da pijani ljudje ne morejo izreči laži. Ob našem ponedeljkovem druženju pregovora ne bi mogli uporabiti na ta način, toda če je vino z Goriških brd pripomoglo k temu, da je postala zgodba ekipe aMaze uspešna, potem je vino dejansko pokazalo resnico. Resnico, kako izjemna smučarka je Tina Maze.

Članki iz rubrike