nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 01.10.2015 11:45:37

Gros: Računam, da se bodo v Cancunu odločili za nas

Arsen Perić
Nordijski center pod Poncami v teh dneh dobiva svojo končno podobo. Planiški center bo pripravljen pričakal novo zimsko sezono. Direktor Zavoda RS za šport Planica Jelko Gros je prepričan, da bo Slovenija z novim centrom uspešna pri kandidaturi za svetovno prvenstvo v nordijskih športih.

Smučarska zveza Slovenije se je doslej s Planico dvakrat neuspešno potegovala za prireditelja nordijskega svetovnega prvenstva. Svetovno prvenstvo, ki bo leta 2017, je dobil švedski Falun, za nordijsko prvenstvo, ki bo leta 2019, pa je s kandidaturo zmagal avstrijski Seefeld.

Mednarodna smučarska zveza Fis bo prireditelja nordijskega svetovnega prvenstva, ki bo leta 2021, izbrala na jubilejnem 50. kongresu, ki bo od 5. do 11. junija v mehiškem letovišču Cancunu. Če je v zadnjih letih kazalo, da je Slovenija že vnaprej izgubila boj z infrastrukturno bolj razvitimi tekmeci, pa je z novim planiškim skakalnim in tekaškim centrom v enem znova konkurenčna ter se bo lahko postavila ob bok nordijskim središčem, kot so Holmenkollen, Oberstdorf, Lahti ali Innsbruck. Pričakovana tretja slovenska kandidatura za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva z novo Planico ne bo pri nikomer več vzbujala zadrega ali puščala dvomov.

"Če nam niso verjeli, je zdaj narejeno. Tako da nobene skepse na to temo ne more biti pri tistih odločevalcih, ki bodo rekli, kdo bo naslednji gostitelj svetovnega prvenstva. Tako da jaz računam, da bodo malo pogledali, kaj smo tukaj naredili, da je tukaj velika promocija nordijskega športa, in da se bodo v Cancunu odločili za nas," je bil na nov nordijski center upravičeno ponosen Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica, ki upravlja nordijski center.

VREDNOST INVESTICIJE BLIZU 40 MILIJONOV EVROV

V dolini pod Poncami je še marsikaj za postoriti, vendar pa je glavni del projekta že pod streho, tako da počasi dobiva končno podobo. "Za vsak objekt posebej smo pridobivali gradbeno dovoljenje in temu primerno tudi uporabna dovoljenja. Uporabnega dovoljenja nima le še osrednji objekt za smučarske teke, ta bo pridobljen konec novembra, ko bodo zaključena tudi vsa dela. Zakaj? Zato, ker bo objekt končan nekje v začetku novembra, potem pride še namestitev opreme, treba je postaviti muzejsko zbirko, treba je postaviti vso elektroniko in tega dela je kar precej," je dodal Gros.

Na vprašanje, ali lahko glede na potek del in sklepno fazo gradnje v miru pričakuje začetek zime, pa Gros odgovarja: "V miru vedno čakaš, ali bo dosti mraz, da boš lahko naredil sneg. Poletje je bilo dobro, obisk je bil dober, veliko naših in tujih tekmovalcev je treniralo, kar se tega tiče, smo zadovoljni. Objekt ni namenjen le tekmam, ampak živi celo leto. Imeli smo 11.000 trening enot tekmovalcev iz 18 držav. To je sam po sebi podatek, na katerega smo ponosni in dokaz da smo se pravilno odločili, ko smo postavili naprave, na katerih imajo vse generacije možnost za trening. Zato sem vesel, da bo to prva zima, ko se ne bomo ukvarjali z gradnjo, ampak predvsem z upravljanjem centra in mogoče tudi malo s promocijo smučarskega teka, da bodo ljudje vedeli, kje se da dobro teči."

Planica ap
Predstavniki vlade so se po odprtju nordijskega centra v Planici razkropili po različnih občinah Gorenjske.
Arsen Perić


Tudi s stroškovnim delom je direktor planiškega zavoda zadovoljen: "Vsi stroški so znotraj normalne investicije, nič ni preveč ušlo, kar je posledica tudi tega, da smo ves čas bdeli nad denarjem. Zato tudi ni bilo vse naenkrat grajeno, ker tudi ta majhna dolina ni dopuščala, saj se mora en gradbinec drugemu umakniti, da lahko naslednji pride. Investicijo smo imeli ves čas pod kontrolo." Skupno je vrednost investicije blizu 40 milijonov evrov brez DDV. Gre za evropska oziroma sredstva iz evropskega regionalnega sklada.

Odprtje novega centra je načrtovano 12. decembra, prvi test pa Planico čaka 16. in 17. januarja, ko bodo v dolini pod Poncami gostili svetovni pokal v smučarskih tekih v sprintu in ekipnem sprintu, en teden pred tem pa bodo novo tekaško prizorišče na koledarju svetovnega pokala preizkusili tudi tekači mlajših kategorij v tekmah na daljših razdaljah.

Planica bo februarja 2016 gostila tudi celinska pokala v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, marca pa že drugič na novo letalnici finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Značke: jelko-gros, planica, szs

Članki iz rubrike