stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 29.11.2015 12:47:17

Senzacionalna Fakova resnica v celoti: Ljubezen in svoboda za 100.000 evrov

Arsen Perić
Nekdanji švedski biatlonec Björn Ferry je pred skoraj natanko letom dni izdal avtobiografijo z naslovom Ferry tales, v kateri je razkril nekaj šokantnih novic. Med njimi je tudi ta, ki se dotika zdaj slovenskega biatlonca Jakova Faka. Slednji mu je povedal, da je moral "pod mizo" nekomu plačati, da je dobil dovoljenje hrvaške zveze, da nastopa za slovensko reprezentanco.

Včasih se dokopljemo do kakšne res šokantne novice povsem po naključju. Ob začetku nove biatlonske sezone je treba malce pobrskati po spletu in med drugim smo zašli na spletno stran biathlonews.com. Zasledili smo tudi članek o knjigi, ki jo je Björn Ferry izdal 26. 11. 2014 v švedščini, prevedena pa je bila tudi v norveščino. Novica nas je pritegnila zaradi naslova:

BJÖRN FERRY: FAK JE BIL PRISILJEN PLAČATI 100.000 EVROV ZA PRESTOP V SLOVENSKO EKIPO
Biatlonska spletna stran je povzemala rusko spletno stran sports.ru, ki je vest objavila prva (8. novembra). Ferry je v svoji avtobiografijo opisal tudi prehod Jakova Faka iz hrvaške pod slovensko biatlonsko zvezo.

Jakovu ni preostalo drugega, kot da zamenja državljanstvo, če se je še naprej želel ukvarjati s športom, ki ga ima tako rad.

"Povedal mi je, kako je prišel do slovenskega državljanstva. Je Hrvat, ki zdaj tekmuje za Slovenijo. Da bi ujel še pravi čas, da tekmuje za Slovenijo, je bil prisiljen plačati 100.000 evrov. In to pod mizo. Toliko denarja ni imel. Spraskal je vse prihranke, si denar sposodil od staršev in plačal. Ostal je brez ficka v žepu. Vse za šport, ki ga ima rad. Tvegana odločitev za uresničitev svojih sanj. In uspel je. Kolajna na olimpijskih igrah in zlato na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu. Jacob je zelo v redu človek, odprt, radoveden in inteligenten. Imam občutek, kot da sem ga spoznal pred desetimi leti. V biatlonskem kotlu se je kuhal mnogo let, toda prej nisem nikoli govoril z njim. Ne vem, zakaj. Morda zato, ker je videti kot zlobni Novak Đoković ..." je Ferry zapisal v svoji knjigi.

19. NOVEMBER 2010
Na ta datum je Fak dobil dovoljenje hrvaške biatlonske zveze, da zamenja športno državljanstvo iz hrvaškega v slovensko. "Vesel sem, da držim v rokah soglasje, ki mi bo omogočilo, da še naprej tekmujem in se ukvarjam z biatlonom. To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v teh postopkih stali ob strani, svoji družini za podporo in predstavnikom obeh zvez, ki so s tem dejanjem dokazali, da je sodelovanje na področju športa med obema državama zgledno," so bile takrat besede Jakova Faka.

Takratni tiskovni predstavnik Biatlonske zveze Slovenije Tomaž Šušteršič je dejal, da slovenska zveza ni plačala odškodnine hrvaški zvezi, čeprav so Hrvati najprej zahtevali 100.000 evrov. Takrat je bil direktor marketinga na hrvaški zvezi Hrvoje Grubišić, ki je na tem položaju še danes, novembra 2010 pa je za spletno stran index.hr dejal: "Ne bi želel govoriti o denarju. Rad bi poudaril, da smo naredili dober posel." 

086-17-ferry

KOMU JE PLAČAL FAK?
Če gre verjeti navedbam v Ferryjevi knjigi, je torej Fak iz lastnega žepa plačal 100.000 evrov, odškodnino za prestop, ki je slovenska zveza ni hotela plačati. Če se je to dejansko zgodilo, potem se seveda postavlja vprašanje, komu je Fak sploh dal denar. Ali komu iz hrvaške zveze, da je podpisal vse potrebne papirje za zamenjavo športnega državljanstva?

Če se je to res zgodilo, je to koruptivno dejanje nekoga na hrvaški zvezi, s katerim se bodo morali ukvarjati organi pregona, da ne omenjamo davčnih inšpektorjev.

Kaj se je resnično zgodilo, verjetno vesta samo dva človeka – Jakov Fak in nekdo iz hrvaške biatlonske zveze.

ŽRTEV
Fak je bil v tem primeru zagotovo žrtev oziroma je stal med kladivom in nakovalom obeh omenjenih biatlonskih zvez – hrvaške in slovenske. Jakov je treniral s slovensko reprezentanco nekje od leta 2007 in do leta 2010 osvojil dve veliki kolajno za hrvaški biatlon na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu. Na OI v Vancouvru je bil Hrvat Fak tretji v sprintu na 10 kilometrov in je za tri sekunde prehitel Slovenca Klemna Bauerja, na SP 2009 je bil na 20 kilometrov tudi tretji, boljši od vseh Slovencev.

Tako je bilo veliko pritiskov, naj Fak ali zamenja športno državljanstvo ali pa ne sme več trenirati pod vodstvom naših trenerjev in z našo ekipo. Fak je potem dejal, da bo po sezoni 2009/10 zamenjal športno državljanstvo. In res, po koncu sezone so stekli vsi postopki za pridobitev državljanstva ter prehoda pod okrilje slovenske biatlonske zveze. Jakovu ni preostalo drugega, kot da zamenja državljanstvo, če se je še naprej želel ukvarjati s športom, ki ga ima tako rad.

Ali je res za svojo ljubezen plačal 100.000 evrov iz lastnega žepa? Ferry (Fak je nedavno v pogovoru za tednik Sedem dejal, da mu je bil v svetovnem pokalu najbolj podoben prav Ferry) je v svoji knjigi zapisal, da mu je Jakov to opisal v enem od pogovorov.

Zagotovo se Ferry vsega skupaj ni izmislil, posebej ker je to zapisal celo v svoji knjigi, avtobiografiji, toda ...

Značke: jakov-fak, biatlon

Članki iz rubrike