stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

gv
gv
0 05.02.2016 13:45:59

Mazejeva se sprašuje: Ali so za številne poškodbe krivi tudi pametni telefoni?

Grega Wernig
Nekdanja slovenska smučarska šampionka vsake toliko časa postreže z zanimivim zapisom na svojem blogu. Tokrat se sprašuje, ali so za številne poškodbe krivi (tudi) pametni telefoni.

Koliko vas je takšnih, ki vam gre današnja tehnologija na živce? Verjetno veliko, še več (nas) je pa takšnih, ki brez nje enostavno ne morejo. Telefoni so danes postali tudi nepogrešljiv pripomoček vrhunskih športnikov, med katerimi je tudi Tina Maze. Slednja pa se v zadnjem zapisu na svojem blogu sprašuje, ali so morda ravno pametni telefoni eden od krivcev za številne poškodbe najboljših smučarjev. Njen zapis si lahko v celoti preberete na njenem blogu ali pa v spodnjih vrsticah.

Zakaj toliko poškodb?

To pišem le zato, da mogoče odprem diskusijo, o kateri na glas nihče niti ne razmišlja, ko gledamo tekmovalce, ki padajo in se ‘lomijo’ eden za drugim.


Verjetno ni težava le v tem, ampak PAMETNI TELEFONI so definitivno nova stvar naših življenj, ki vpliva ne le pozitivno, ampak tudi negativno. Seveda nisem vprašala poškodovane, koliko so ‘viseli’ na telefonih teden dni pred njihovo poškodbo, bi me pa resnično zanimalo. Koliko bi bilo iskrenosti, je sicer vprašanje, ampak to niti ni pomembno…

Pa bom začela po moje… KOLIKO VAS ŽIVCIRA TEHNOLOGIJA, hitro odgovarjanje na maile, klice in sporočila, pa naj bodo le ti službeni ali osebni. Koliko časa preživite na pametnih telefonih, socialnih omrežjih ali zgolj ob fotografiranju trenutkov, ki jih želite ohraniti na vašem telefonu in jih deliti s prijatelji. Kako se počutite po njihovi uporabi? Koliko časa zapravite za to? Izhajala bom iz svojih občutij in jih delila z vami …

Tipkanje in pisanje sta mi bistveno ljubša in lažja oblika komunikacije, saj me pri tem nihče ne prekinja. Lahko povem svoje. Fotografija me sicer navdušuje od vedno, a odkar imam i-phone v žepu, bi lahko cel dan preživela le ob fotografiranju. Komunikacija s fotografijami in video posnetki preko socialnih omrežij je doživela drugačno obliko pogovora in ohranjanja stikov s prijatelji, družino ali navijači. Verjamem,da se marsikdo lahko poistoveti z mano do tukaj.


Stvar je tako zabavna, da nas enostavno ‘potegne not’. Zgodi se, da se ustavljamo in prebiramo stvari na omrežju še in še. To nas na nek način razbremeni, saj lahko pozabimo na naše probleme, fokus usmerimo drugam, ne v nas same. Podobno se dogaja, ko gledamo film, beremo knjigo, ipd. Vendar splet ni zgodba z začetkom in koncem. Ne ustvari vedno čustvenega nihanja, podoživljanja, kot to doživimo v filmih, zgodbah, itd. Veliko vsebin je kratkih in hitrih. Kratke besede, kratke slike, kratki videi, kratki ogledi, kratki pogledi, kratka občutja in kratko mišljenje.

Jaz sem po spremljanju tega utrujena, vidim slabše, se težje koncentriram, še posebej, ko je bila med tekmami vidljivost slaba. Je to zato, ker sem tako občutljiva, ali ker dejansko ima takšen vpliv? Pa ne le, da nisem videla dobro, nisem bila v sebi. Bila sem drugje. In energijo, ki sem jo potrebovala, da se vrnem v ZDAJ in TU, je nikoli ni bilo dovolj, da bi se počutila tako dobro, kot preden sem uporabljala pametni telefon.

Je na dosegu roke v vsakem trenutku, ne glede na kraj in čas. Bojim se, da nam to omogoča bežanje pred nas samimi. Kadarkoli zabredemo v težavo ali pa ni vse čisto po naše, se hitro zamotimo. Bojim se, da zaradi tega vedno bolj izgubljamo stik sami s seboj, s svojimi občutji, s svojimi željami , vrednotami. Vse to ni tako dramatično, če nismo izpostavljeni trenutkom med življenjem in smrtjo. Tako izpostavljen šport, kot je smučanje v tem smislu, ga ni. Pobiranje grbin z lastnim telesom, v difuzni svetlobi, pri 130km/h, ko so linije tako izpiljene, da so tekmovalci na meji med letenjem in pobiranjem terena, pa zahteva resnično preciznost in 300% zbranost.

Na razpolago nimajo amortizerjev, amortizerji so njihova kolena in ob padcih ni oklepa. Smučanje je eden najbolj kompleksnih športov. Prepleta se znanost materialov z fiziologijo človeškega telesa. Material poganja tekmovalčevo srce, mišice in glavo. In če glava ni čista, smo bližje napačni reakciji. In za razliko od avtomobilov, motorjev, itd. se motorja (srca), glave, mišic ter vezi, ne da zamenjati, temveč jih je potrebno čistiti in negovati.

Mislim, da bi morali o tem razmisliti vsi alpski smučarji, ki želijo ohraniti cela kolena. Marsikdo bo rekel, saj to je del igre… Če želite tako, prav. JAZ NE! Pomislite koliko FOKUSA ( osredotočenosti ) vam vzame pametni telefon in koliko je vplivalo, da je bil tisti dan to eden od vaših motečih elementov. Zakaj le eden? … Ker menim, da nikoli ni le en vzrok, ampak najmanj trije, da se neka stvar zlomi.

Lep pozdrav,

Tina

Značke: maze, smučanje, poškodbe

Članki iz rubrike