Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 05.02.2016 20:31:32

Prevca rezervirano, Tepeš najdaljši

Jurij Tepeš
Reuters
Včeraj so na Holmenkollnu po dveh serijah za trening izpeljali še kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, potem ko se bodo skakalci jutri najprej pomerili na tekmi ekip.

Med sedmimi Slovenci so bili ob bratih Prevc, ki sta imela nastop že zagotovljen, uspešni še Jaka Hvala, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, brez tekme pa sta ostala Anže Lanišek in Andraž Pograjc, ki so ga diskvalificirali zaradi nepravilnega dresa.


Najboljše skoke je med našimi včeraj kazal Tepeš, ki je že v prvi seriji za trening skupaj z Nemcem Severinom Freundom dosegel daljavo dneva 130 metrov in pol. Nato je skočil še 126 metrov in v kvalifikacijah, ki jih je končal na četrtem mestu, 125 metrov. Hvala (114,5) je imel 24., Kranjec (110,5) pa 31. oceno kvalifikacij. V njih je bil najboljši Poljak Stefan Hula (126,5). Neuspešen je bil Lanišek (101) na 45. mestu. Lanišek in Pograjc bi se s skoki na treningu zanesljivo uvrstila na tekmo.

Med že uvrščenimi je bil v kvalifikacijah najdaljši japonski veteran Noriaki Kasai (127,5), po katerem so nalet znižali za dve mesti. Poleg Pograjca so zaradi neustreznega dresa naknadno diskvalificirali tudi Poljaka Kamila Stocha. Glavni trener Poljakov Lukasz Kruszek je v četrtek tudi javno naznanil, da se po tej sezoni umika s svojega položaja.


Vodilni skakalec v svetovnem pokalu Peter Prevc je včeraj skakal precej rezervirano. Na treningu je pristal pri 119,5 in 123 metrih, kar sta bili 16. in 11. ocena, seveda zgolj ob upoštevanju daljave in vetrovne izravnave, v kvalifikacijah pa skočil 121,5 metra (Freund le 112,5). Še nekoliko bolj rezerviran je bil njegov mlajši brat Domen (116, 118,5 in v kvalifikacijah 117 metrov).


"Kvalifikacije so bile čudne, saj so bili pogoji kar težki, predvsem zaradi slabe vidljivosti in sneženja. Škoda za Pograjca in Laniška, a prvi sploh ni skočil, saj se je pri merjenju dresa narobe postavil, drugemu pa se je skok povsem ponesrečil. Peter je dan vzel res le za trening, skakal je tudi z rezervno opremo, v kvalifikacijah pa po znižanju naleta za dve mesti ni hotel ničesar tvegati. Rezerv je tako pri njem kot pri Domnu še dovolj," je skoke svojih varovancev ocenil glavni trener Goran Janus.


Posamična tekma na Holmenkollnu bo jutri ob 14.15, danes ob 16. uri pa skakalce čaka še ekipna preizkušnja, sploh prva za svetovni pokal na tej skakalnici. Med četverico Slovencev bo v prvi skupini skakal Tepeš, v drugi Domen Prevc, v tretji Kranjec in v četrti Peter Prevc, po besedah Janusa pa vremenska napoved za danes ni najboljša, tako da bi z izvedbo tekme znale biti težave.


Ženska karavana se je medtem že preselila v avstrijski Hinzenbach, kjer bosta tekmi danes ob 13. uri in jutri ob 12.30. 

Članki iz rubrike