pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 11.02.2016 20:49:38

Dvojno življenje Ester Ledecke

Mlada Čehinja Ester Ledecka je aktualna svetovna prvakinja v paralelnem slalomu, toda 20-letnica trenira tudi smučanje ter želi na olimpijskih igrah v Pjongčangu nastopiti v obeh športih.

Pred dvema tednoma smo Ester lahko spremljali na tekmi deskarskega svetovnega pokala na Rogli, ko je zmagala v paralelnem veleslalomu, pretekli konec tedna pa je prvič v življenju nastopila na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju, na smuku in superveleslalomu v Garmischu. In na obeh tekmah v smučanju je osvojila točke.

Pa pustimo ob strani uspehe Ledecke v deskanju (ima pet zmag v svetovnem pokalu in devet uvrstitev med tri) in se malce posvetimo njeni smučarski karieri, ki se je "ravnokar" začela.

Ester izhaja iz znane praške družine. Njen oče je zelo priljubljen češki pevec, športne gene pa ima, kot kaže, po dedku Janu Klapaču, ki je osvojil dve olimpijski hokejski kolajni (Innsbruck 1964 in Grenoble 1968) z reprezentanco ČSSR.

Že zelo zgodaj je začela trenirati alpsko smučanje, potem pa jo je zamikalo še deskanje in Ester je skoraj istočasno začela nastopati na mednarodnih tekmovanjih v deskanju in smučanju. No, v deskanju je na mednarodni tekmi nastopila dva tedna prej. Vse skupaj je začela pri 15 letih – 27. 11. 2010 na evropskem pokalu v deskanju v avstrijskem Zillertalu (bila je 12.) in 11. 12. 2010 na pokalu citizen v domačem Spidleruvem Mlinu (5. v slalomu).

145-18-ledecka snowboard pm

Kot najstnica je očitno bolj uživala v deskanju, saj je dve leti po prvi tekmi že nastopila v svetovnem pokalu in od takrat naprej je bila vsako leto boljša, lani pa je v Kreichbergu postala svetovna prvakinja.
Na debi v svetovnem pokalu v alpskem smučanju pa je morala počakati malce dlje, do pretekle sobote. Mnoge smučarke so za prve točke v svetovnem pokalu čakale leta, Ester pa je uspela kar takoj. Da je sploh lahko startala na tekmah svetovnega pokala, pa je poleti nastopila na šestih smukih in superveleslalomih južnoameriškega pokala v Čilu in na vseh zmagala.

V soboto je bila na smuku v Garmischu tako na svoji prvi tekmi svetovnega pokala 24. (za Lindsey Vonn je zaostala nekaj več kot štiri sekunde), v nedeljo pa je bila na superveleslalomu 25. (za Laro Gut je zaostala 2,28 sekunde). To se je zgodilo teden dni po tem, ko je na deskarski tekmi v Moskvi stala na tretji stopnički.

Ester pozimi tako potuje s tekme na tekmo, ne nujno v istem športu. "Tega ne morem prav dobro opisati. Ne vem, kako mi to uspeva," je dejala Ledecka in zelo samozavestno nadaljevala: "Še nihče ni poskusil biti najboljši v obeh športih. Jaz bom prva, ki ji bo to uspelo."

Kot kaže, je Ester vseeno, ali ima na nogah 25 centimetrov široko desko ali pa dve ožji na vsaki nogi. "Moja velika želja, moje sanje so, da bi na olimpijskih igrah nastopila v obeh športih," je dejala Ester, ki meni, da ji bo to precej lažje v deskanju kot v smučanju. Zato je jeseni, v pripravljalnem obdobju na snegu, prosila za pomoč in nasvete tudi Ondreja Banka in Šarko Strachovo.

KAKŠNO VESELJE
Pred smukom v Garmischu, prvo tekmo v svetovnem pokalu, bi pričakovali, da bo Ester nervozna. Smuk na Kandaharju ni ravno nedolžen. "Nisem bila živčna. Zelo sem se veselila prve smučarske tekme v svetovnem pokalu, pa čeprav je smuk v Garmischu res zahteven. Zgoraj na startu pa sem bila res malo prestrašena, saj je nekaj tekmovalk pred menoj odstopilo. Toda trener Petr Kouřil in Tomaš Bank sta mi dala odlične informacije. Trener mi je dejal, naj samo uživam, Bank pa je namignil, naj bom nekoliko pazljiva, saj je zelo ledeno. Pred startom je k meni prišla Tina Weirather in me vprašala, ali sem jaz tista svetovna prvakinja v deskanju, o kateri vsi govorijo. Rekla sem ji, da sem res, pa mi je zaželela srečo in mi dejala še, da dobro smučam. Tudi druga dekleta so me spodbujala, pa nisem spoznala nobene, ker niso imele čelad na glavah. Sem jih pa prosila, naj mi povedo, kdo so. Veliko smo se smejale," je pripovedovala Ester, za katero je bilo 24. mesto na prvi tekmi svetovnega pokala v karieri nekaj neverjetnega.

"Tega se ne da opisati. Ne razumem sicer, kako mi je to uspelo, toda zame je to fantastično. Sploh nisem vedela kako sem prišla v cilj in katera sem. Šele novinarji, ki so me obkolili v ciljni areni, so mi povedali, da sem osvojila točke."

145-18-ledecka smucanje pm

Smučanje se kljub vsemu precej razlikuje od deskanja. "Pričakovala sem veliko razliko, ampak ni tako drugače. Razen tega seveda, da je bilo veliko, veliko več gledalcev in da sem v cilju lahko čestitala Vonnovi in Weiratherjevi. Počutila sem se res precej drugače, bilo pa je navdušujoče," je povedala Ester, ki je bila naslednji dan v superveleslalomu za mesto slabša kot na smuku. Spet pa je osvojila točke. "Neverjetna izkušnja ta konec tedna," je v nedeljo razmišljala Ester. "Superveleslalom je moja najljubša disciplina, danes pa je bilo na nekaterih mestih zaradi slabše podlage že težko smučati."

V soboto so Ester oblegali novinarji, kajti ne zgodi se vsak dan, da na tekmi svetovnega pokala v smučanju nastopi svetovna prvakinja v deskanju. "Neznansko sem uživala tudi v pozornosti medijev, ki jih je precej več kot pri deskanju. Posebej pa sem uživala v smučanju. Ko sem prišla na start, sem si dejala: 'Zdaj si tu, ker si zadnja leta trdo trenirala. Zdaj si na začetku potovanja, ki ga imaš tako rada.""

Pretekli konec tedna je bil tako za športno kariero Ester Ledecke zelo pomemben. "Zagotovo. Sanjala sem o tem trenutku in izpolnila drugi del svojih sanj. Na lastne oči sem videla, da so najboljša dekleta v tem športu na popolnoma drugi ravni. V resnici pa nisem pričakovala, da se bo moja prva tekma na tako visoki ravni zame tako dobro končala. In to še na enem najtežjih smukov sezone. Toda izteklo se je res dobro," se je smejala Ester, ki za zdaj ne načrtuje, da bo nastopila na naslednjih tekmah svetovnega pokala v alpskem smučanju. Zdaj bo trenirala deskanje v Avstriji, konec meseca pa se bo udeležila tekme za svetovni pokal v Turčiji.

Članki iz rubrike