bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

su
su
0 17.02.2016 12:37:47

Prevc in Goldberger nista bila edina v zgodovini (video)

vszi
Še vedno v svetu smučarskih skokov in poletov odmeva nedeljska tekma v Vikersundu, kjer je Peter Prevc slavil še enajsto zmago v tem tekmovalnem obdobju.

Goran Janus je sicer po tekmi za naš in vaš športni časopis dejal, da je Peter Prevc edini, ki je dobil tekmo ob tako imenovanem padcu. Toda to ravno ne bo držalo.

Pred 21. leti je nekaj podobnega uspelo takrat najboljšemu letalcu in skakalcu na svetu Andreasu Goldbergerju. Avstrijcu z deškim obrazom je s 'padcem' uspelo zmagati v Oberstdorfu ob pristanku pri 196 metrih, kar bi bil takrat seveda rekord letalnice. 

Toda Goldberger podobno kot Prevc v Vikersundu minuli konec tedna ni zdržal sil ob pristanku. Spomnimo, da je Prevc ob zadnjem skoku tridnevnega sporeda na največji letalnici na svetu, želel potegniti do svetovnega rekorda, a je zaradi prevelike višine moral prej zaključiti s poletom.

Goldberger
vszi

Kljub temu, da se je ulegel na hrbet pa je zanesljivo ugnal drugouvrščenega Stefana Krafta, saj je bil kar 18 metrov daljši od Avstrijca. Prednost 7,4 točk je dokaz izjemne prevlade, ki jo ima letos Prevc v svetovnem pokalu.

Nič drugače pa ni bilo pred 21. leti, ko je Goldberger v Oberstdorfu slavil s kar 16 točkami razlike pred Italijanom Robertom Ceconom. Tudi v seštevku svetovnega pokala je imel Avstrijec rekordno prednost, ki velja še danes, in sicer 636 točk. Tudi nekaj, kar lahko letos Peter Prevc izniči in izboljša.

No, še tretji skakalec s podobnim dosežkom je tudi Martin Schmitt leta 1999. Toda Nemec je pristal tako kot je treba, a nato ob vožnji v iztek nerazumljivo padel in prejel zelo nizke ocene za slog. Kljub vsemu je zmagal za vsega 0,8 točke pred Kazujošijem Funakijem.

Za razliko od Goldbergerja in Prevca (ki ga bo letos zagotovo osvojil), pa Schmitt na koncu ni osvojil kristalnega globusa tako suvereno, saj je za vsega 58 točk premagal Janneja Ahonena.

Članki iz rubrike