oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

zu
zu
0 04.03.2016 11:49:37

Žan Kranjec v finale s 16. časom, vodi Francoz Pinturault

Grega Wernig
Kranjska Gora gosti deveti veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev. V finalno vožnjo se je pričakovano uvrstil en Slovenec Žan Kranjec, ki je na skrajšani prvi progi vpisal 16. čas. Najhitrejši je bil Francoz Alexis Pinturault.

Kranjska Gora je še petič prevzela dodatno moško veleslalomsko tekmo kot nadomestna lokacija, potem ko je preizkušnja v Garmisch-Partenkirchnu odpadla.

Kranjskogorskim prirediteljem tekmovanja za 55. pokal Vitranc jo je dan pred tekmo še dodatno zagodlo vreme z obilno pošiljko snega. Kljub izjemnemu trudu in nočnemu delu v zgornjem delu podlage niso dovolj utrdili, zato so smučarji začeli z deset vratc nižjega starta, kjer se običajno začnejo tekme nižjega ranga, evropskega pokala.

vitranc gw 1
Grega Wernig

Prvi slovenski adut pod Vitrancem Žan Kranjec je nastopil s startno številko 27, se napadalno pognal, ob prihodu v cilj pa je zaostal 1,48 sekunde za takrat 15. čas in zanesljivo uvrstitev v drugi del veleslaloma, finalno vožnjo, ki bo na sporedu ob 13. uri. Kranjca je za pičli dve stotinki sekunde prehitel Slovak Adam Žampa in ga potisnil na 16. mesto.

Iz prve jakostne skupine je najhitreje s skrajšano progo opravil branilec lanske vitranške zmage Francoz Alexis Pinturault, ki je v Kranjsko Goro pripotoval s popotnico treh veleslalomskih zmag. Prvi smučar sezone in vodilni veleslalomist Avstrijec Marcel Hirscher, ki je startal s številko 1, je bil počasnejši od Francoza. Z zaostankom 82 stotink sekunde je bil sedmi.

Drugi čas je vpisal Avstrijec Philipp Schörghofer (+0,34), tretjega pa Nemec Felix Neureuther (+0,51).

Edini slovenski veleslalomist s točkami v tej disciplini v svetovnem pokalu Kranjec je bil po nastopu zadovoljen: "Veleslalom je zelo dirkaški in si lahko veliko privoščiš. Zdaj se bo še treba v drugo odpeljati in upam, da bo na koncu lep rezultat. Za zdaj gre vse lepo po načrtih. Na splošno stanje proge ni slabo in še vedno dopušča napad na dober rezultat, so se pa na določenih mestih že naredile luknje."

Kranjec v dosedanjih petih nastopih v Kranjski Gori še ni vpisal uvrstitev med najboljših trideset na veleslalomski tekmi. Zdaj ima idealno priložnost, da prekine slovenski veleslalomski post na domači vitranški strmini.

vitranc gw 4
Grega Wernig

Na startu je bilo še pet Slovencev, ki pa so imeli zelo slabo izhodišče za naskok na finale. Klemen Kosi, Martin Čater, Mišel Žerak, Jakob Špik in Žan Grošelj se s startnimi številkami od 67 do 73 niso uvrstili v finale.

Kosi je izpadel, Čatra so diskvalificirali, Žerak (52., +3,04), Špik (55., +3,13) in Grošelj (58., +3,42) so bili prepočasni za trideseterico.

Kranjski Gori se obeta trojni tekmovalni spored, v soboto in nedeljo bosta na sporedu še veleslalom in slalom za 55. pokal Vitranc.

Galerija
Značke: kranjec, pinturault

Članki iz rubrike