oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 05.03.2016 18:56:17

Letošnji predzadnji veleslalom najzahtevnejši v sezoni

Grega Wernig
Kranjskogorski prireditelji 55. pokala Vitranc so znova poskrbeli za vrhunsko veleslalomsko tekmovanje na poligonu v Podkorenu.

Za najboljšimi veleslalomisti na svetu je bil eden zahtevnejših veleslalomov v vsej sezoni, če ne najtežji. Boj na progi je ponudil tudi novega zmagovalca v posebnem veleslalomskem seštevku.

Za veleslalomisti je že devet specialnih veleslalomskih tekem ter en paralelni veleslalom. Zadnje dejanje sezone bo za veleslalomiste pomenilo finale v St. Moritzu, ki pa je vnaprej izgubil nekaj svoje draži na račun današnje kranjskogorske tekme.

Vreme nad Kranjsko Goro, če že januarja in februarja ni bilo nič kaj zimsko, je prav marca postreglo z vsemi petdesetimi odtenki zime, od obilnega sneženja v dneh tik pred tekmo, do prave zimske pravljice, včerajšnjega jasnega in sončnega vremena, do današnjega vnovičnega poslabšanja ter sneženja od jutranjih ur in večernega sneženja, pomešanega z dežjem.

Potem ko so v petek morali zaradi neutrjene proge v zgornjem delu start tekmovanja znižati, je prva vožnja sobotnega veleslaloma potekala na klasični vitranški strmini z vrha. V finalu pa so se prireditelji zaradi slabše vidljivosti znova odločili za znižanje starta, ta je bil tako kot v petek pod začetno strmino, kar pomeni, da so tekmovalcem vzeli začetnih deset vratc.

V soboto se ni odvijala le drama ob pripravi in utrjevanju proge v režiji delavcev, ki so še z zadnjimi močmi poskrbeli za nemoten potek tekme. Odvijal se je tudi dramatičen boj za zmagovalca v posebnem seštevku discipline. Akterja sta bila dva - Avstrijec Marcel Hirscher ter Francoz Alexis Pinturault.

Hirscher je tokrat izvlekel vse ase iz rokava ter v napadalni in brezhibni prvi vožnji prehitel Pinturaulta, prednost pa je nato znal ubraniti tudi v finalu. Ničesar ni prepustil naključju. Osvojene še 17. stopničke ter sedma zmaga v tej sezoni so pomenile, da je deseti kristalni globus v karieri, tretji mali veleslalomski, njegov.

"Prva vožnja je bila ena najbolj zahtevnih, kar sem jih odpeljal v osmih letih veleslaloma v svetovnem pokalu. Bilo je veliko neravnin, bilo je grdo. Tudi druga vožnja je bila težka, razdalje med vratci so bile krajše, pa tudi pogoji na progi so se spremenili. Delo mi je olajšalo čudovito občinstvo v ciljni areni, saj sem na podlagi bučnega navijanja lahko vedel, da sta bila Henrik in Alexis pred mano zelo dobra. Vedel sem, da moram iz sebe iztisniti sto odstotkov za najboljšo vožnjo. Potrudil sem se po svojih najboljših močeh ter tvegal na vse ali nič in očitno se je na koncu tveganje obrestovalo, saj sem zmagal," je razmišljal avstrijski šampion, ki se mu nasmiha rekorden peti veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev.



Za Pinturaultom je izjemen mesec, ko je zmagal na štirih veleslalomih po vrsti (Naeba, Hinterstoder, Hinterstoder, Kranjska Gora) ter celo skorajda ogrozil Hirscherjevo prevlado v tej disciplini. Nazadnje je Avstrijec vendarle zmogel odgovoriti na izziv ter je mali globus eno tekmo pred koncem osvojil z nepremagljivo razliko 111 točk.

"Prva vožnja je bila res težka, ker je bila proga super trda in ledena, bila je na meji. Vsekakor se je odvil zelo dober boj, poskusil sem narediti vse, kar je bilo v moji moči, a je bil Marcel tokrat močnejši. Ničesar si ne očitam, saj globusa nisem izgubil danes, ampak na začetku zime," je dejal Francoz.

V bitko dveh trenutno največjih veleslalomistov, Američana Teda Ligetyja ni bilo v Kranjsko Goro zaradi poškodbe, se je vključil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je kljub težavam s hrbtom stopil na najnižjo stopničko.

"Prva vožnja me je vsekakor najbolj pretresla doslej, ker je bila tako neravna, verjetno najbolj v svetovnem pokalu. Poskusil sem narediti razliko v drugi vožnji, a je bil Marcel danes prehiter. Drugače pa sem zadovoljen, pred mano sta se uvrstila le najboljša veleslalomista, kar pomeni, da nisem tako daleč. Vendar pa me čaka še kar nekaj dela, preden bom lahko prišel na njuno raven," je dejal Norvežan.

Čeprav je boj za veliki kristalni globus teoretično še odprt, pa je Avstrijec v velikanski prednosti 333 točk, saj ob veleslalomu in slalomu tekmuje tudi v superveleslalomu, kjer lahko odščipne še kakšno točko v boju z Norvežanom, ki ima na seznamu le obe tehnični disciplini. Do konca je še sedem tekem.

Težka tekma je bila tudi za prireditelje. "Prepričan sem, da je bila prva vožnja vrhunska, tudi proga je zdržala. V drugi vožnji smo šli nižje s startom zaradi slabe vidljivosti zgoraj, s tem smo, lahko rečem, rešili tekmo. Vreme se razvija, kakor se razvija, naredili smo še eno vrhunsko delo. Kaj reči? Hvala ljudem, ki delajo, so garali zadnja dva dni kot norci ter en teden prej. Imamo še eno težko noč pred sabo," je boj z naravo opisal dolgoletni generalni sekretar organizacijskega komiteja pokala Vitranc Srečko Medven.

Današnje tekmovanje so si zanesljivo ogledali pravi ljubitelji smučanja. Kljub slabemu vremenu je obisk presegel petkovega, v ciljni areni in na tribunah se je zbralo vsaj 4500 ljudi, v petek 3500 ob prostem vstopu. Vsi z dovolj velikimi slovenskimi zastavami so imeli danes prost vstop. Z največjo slovensko trobojnico je pod Vitranc prišel predsednik države Borut Pahor, ki je z zastavo mahal še zlasti močno ob nastopu mladega slovenskega veleslalomskega asa Žana Kranjca.

Članki iz rubrike