oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

su
su
0 19.03.2016 13:39:34

Prevčev izjemen današnji polet lepa napoved za jutri (video)

Marko Vavpotič
Norvežani so zmagovalci ekipne tekme v smučarskih poletih za svetovni pokal v Planici. Za 58,4 točke so zaostali Slovenci Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc, ki so za desetinko točke ugnali tretjeuvrščene Avstrijce.

Sloveniji je drugo mesto priboril Prevc, ki je v zadnji seriji z 246 metri dosegel daljavo dneva in Avstrijec Michael Hayböck kljub dobremu poletu 233,5 metra ni uspel ubraniti prednost svojih moštvenih kolegov.
Med favoriziranimi tekmovalci je drugo serijo z neverjetnimi 241 metri odprl predzadnji zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Stefan Kraft, odličen polet je uspel tudi Tepešu, ki je 225 metrom iz prve serije dodal 234,5 metra in obdržal dve točki prednosti pred Avstrijo, Norvežan Daniel Andre Tande pa je pristal pri 224,5 metra in šele sodniške ocene ter preračuni vseh odbitkov so pokazali, da ima Norveška 0,4 točke prednosti pred Slovenijo. "Prvič letos sem pokazal dva dobra skoka na tekmi. To sem si želel in to si želim tudi v nedeljo," je bil po tekmi v pogovoru za televizijo Slovenija zadovoljen Tepeš.

Za Avstrijo je z 208,5 metra nadaljeval Manuel Poppinger, mladi Semenič je odgovoril z 211,5 metra in malenkost povečal naskok, svetovni rekorder Anders Fannemel pa je z 233,5 metra napovedal zmago Norveške. A tekmeci se še niso predali. Manuel Fettner je bil z 224 metri devet metrov daljši kot v prvem poskusu. V primerjavi s pokazanim v Planici pa se je skok ponesrečil Robertu Kranjcu, ki je z 208 metri, v prvo je pristal pri 231,5 m, zaostal za konkurenco. Kenneth Gangnes je bil z zalogo, ki mu jo je zagotovil Fannemel, povsem sproščen in poletel kar 239 metrov ter s tem praktično tudi potrdil zmago favorizirane ekipe iz Skandinavije.

"Smučka mi je ušla in nato sem delal korekture z roko, a vse skupaj moram še malo pogledati. Zelo sem utrujen, zdaj si želim le še spočiti in dva dobra skoka v nedeljo," je po tekmi povedal Kranjec.

V zadnji seriji so skakalci nastopili glede na uvrstitev in med najboljšimi je bil prvi na sporedu Prevc, ki je bil nekako brez resnih možnosti, da se prebije na drugo mesto, kar bi mu s ponesrečenim skokom lahko omogočil le Hayböck. A Prevc, v prvi seriji je imel pri 229,5 metra nekaj težav, je bil drugačnega mnenja. Z 246 metri je pokazal najdaljši skok v dolini pod Poncami ter Hayböcku vrgel rokavico. Avstrijec z 223,5 metra nikakor ni bil slab, a ne v Prevčevi ligi letenja, na koncu pa je skok slovenskega asa zadostoval za drugo mesto, ekipi pa je ločila vsega desetinka točke.



"Kot v petek v drugi seriji mi je uspel spet en dober polet, ko v drugem delu leta dobivaš višino in hitrost in ustavi te šele spodnji radius skakalnice. Res neverjetno tukaj pred toliko ljudmi in zastavami," je skok ocenil Prevc, ki si želi še en vrhunski nedeljski nastop. "Težko bo, saj bo spodaj spet 30.000 ljudi, ki veliko pričakujejo."

"Norveška je trenutno številka 1 in realno smo se danes borili za drugo mesto. Tudi, če bi Robertu Kranjcu uspel boljši drugi skok, bi bili danes drugi. Zato se veselimo drugega mesta. Uspelo nam je, kar smo pričakovali in dobili boj z Avstrijci. Prav vsi štirje so svoje delo opravili odlično," je po tekmi dejal slovenski trener Goran Janus.

Za slovensko ekipo je pomembno tudi, da so v pokalu narodov na drugem mestu povečali prednost pred Nemčijo na 222 točk. "To bo skoraj nemogoče nadoknaditi," je prepričan tudi Janus, vesel, saj tako visoko Slovenija ob koncu sezone ni bila še nikoli. Tudi v tem seštevku prepričljivo vodijo Norvežani.

V nedeljo bo v Planici še zadnja posamična tekma sezone. Mali kristalni globus v poletih je po petkovi tekmi že v rokah Petra Prevca, drugo mesto pa bo branil Robert Kranjec.

Značke: peter-prevc, planica

Članki iz rubrike