bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 20.03.2016 13:26:33

Rekorder Prevc dočakal tudi piko na i izjemni sezoni

Arsen Perić
Štiridnevni finale svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Planici se je za slovenski tabor razpletel sanjsko. Prav vse dni so domači orli stali na odru za zmagovalce, Peter Prevc pa je pred domačimi gledalci za konec dvignil še veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu in mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov.

Triindvajsetletnik iz Dolenje vasi je v Planico prišel kot zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16 in svetovni prvak v poletih, v dolini pod Poncami pa je že prvi posamični tekmi popravil dva rekorda (število zmag v sezoni in število zbranih točk v sezoni), drugi dan pa je osvojil mali globus v seštevku poletov - to mu je uspelo tretjič po vrsti, kar ni uspelo še nikomur - in še rekord po številu uvrstitev na zmagovalni oder. Prevc je sicer prav na vseh štirih tekmah pred domačimi gledalci stal na zmagovalnem odru. Na prvi in zadnji tekmi je zmagal, na drugi in tretji pa je bil drugi ter tako še izboljševal dosežke rekordne zime.

planica ap 4
Arsen Perić

Pri vseh rekordih je premagal Gregorja Schlierenzauerja, Avstrijec je bil izjemen v sezoni 2008/09, Slovenec pa je zgodovinski sezoni zbral 2303 točk, 15 zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder. Prevc je zdaj pri 21. zmagah in je v tem pogledu na 10. mestu večne lestvice skupaj z Nemcem Severinom Freundom, do absolutnega rekorderja Schlierenzauerja s 53 zmagami pa mu manjka še kar nekaj prvih mest. Z rekordom 2303 točk v sezoni je Prevc drugi Slovenec med rekorderji Fis, pred njim je to uspelo alpski smučarki Tini Maze, ki je v ženski konkurenci svetovnega pokala 2012/13 zbrala podobno število točk - 2414.

V Planici je blestel tudi veteran Robert Kranjec, ki je na prvi tekmi osvojil tretje mesto, na drugi zmagal, na tretji je bil srebrn z ekipo, finalno tekmo pa je končal kot drugi, s tem pa je v seštevku poletov končal na končnem drugem mestu. Slovenija je na domači letalnici obkljukala še en cilj; v seštevku narodov je prvič v zgodovini končala na drugem mestu.

Množice navijačev so v štirih dneh videle prav vse, le svetovnega rekorda ne. Ta ostaja letalnici v Vikersundu, kjer je leta 2015 do 251,5 metra poletel Norvežan Anders Fannemel. To znamko je sicer že na preizkusu slovenske letalnice presegel Tilen Bartol, a je ob poletu dolgem 252 metrov padel, prav zaradi tega pa je bilo vodstvo tekmovanja tudi bržkone malo konzervativno pri določanju naleta, saj je bila na prvem mestu varnost tekmovalcev.

planica ap 1
Arsen Perić

Planica je na finalu svetovnega pokala pozdravila rekordno število obiskovalcev. V štirih dneh je novi Nordijski center Planico, ki je vrata uradno odprl decembra, priromalo rekordnih 110.000 navijačev (prvi dan 20.500, drugi 22.500, tretji 32.500 in četrti 33.000, nekaj pa tudi na sredin preizkus letalnice).

Gledalci so v morju tisočih zastav bučno pozdravili vsak slovenski nastop, posebej pa tudi japonskega veterana Noriakija Kasaija, ki je v svetovnem pokalu nastopa že od leta 1989 in prav v Planici nastopil na 500. tekmi svetovnega pokala, vselej pa jih je razživela tudi slovenska športna himna Golica, ki jo je pred desetletji spesnil legendarni Slavko Avsenik, nekoč sam skakalec, ki je osebni rekord 74 metrov postavil pred mnogimi leti na stari 80-metrski napravi v dolini pod Poncami.

planica ap 6
Arsen Perić

Prav izreden obisk in nov center bi bila lahko pomemben jeziček na tehtnici že junija, ko bo Smučarska zveza Slovenije s Planico na kongresu Fis v mehiškem Cancunu kandidirala za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2020 v poletih in leto dni kasneje za premierno svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Sloveniji. Slavje je bilo še večje kot leta 1997 in 1998, ko je kristalni globus za najboljšega skakalca zime dvakrat zaporedoma dvignil Primož Peterka.

V izteku Goriškove velikanke pa so ob vseh podelitvah tokrat razdelili tudi nagrade najboljšim skakalkam v tej sezoni. Na prvem mestu jo je končala Japonka Sara Takanashi, tudi ta podelitev pa ni minila brez slovenske udeležbe, Maja Vtič je namreč osvojila skupno tretje mesto.

Galerija
Značke: planica, prevc

Članki iz rubrike