bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

STA
STA
0 19.09.2016 15:08:28

Kos: V Hochfilznu se želimo spoprijateljiti s streliščem

Tomaš Kos
Arsen Perić
Biatlonci so konec tedna sklenili drugo fazo priprav na zimo 2016/17, ki bo vrh doživela februarja s SP v avstrijskem Hochfilznu. Zato ga bodo biatlonci predvsem zaradi privajanja na strelišče že med pripravami obiskali dvakrat. Selektor Tomaš Kos je z do zdaj opravljenim zelo zadovoljen, saj so načrti doslej izpolnjeni 100-odstotno.

"Doslej smo res opravili vse po načrtih in na srečo ni bilo izpadov zaradi bolezni in poškodb. Res smo naredili vse, kar smo načrtovali," je ob robu poletnega državnega prvenstva na Pokljuki razkril Kos, ki je tekmovalce zbral že maja na Pokljuki, v prvem delu pa ekipo popeljal najprej v avstrijski Obertilliach, v avgustu pa nato še na prizorišče SP v Hochfilzen. "Da smo se odločili prav, potrjuje dejstvo, da so z nami skupaj trenirali Avstrijci, Francozi, Nemci in še kdo."

Hochfilzen je infrastrukturo v luči SP 2017 dodobra prenovil, dobil pa tudi del nove rolkarske steze in lep del te steze je identičen z zimsko progo. "Mi smo seveda želeli dobiti čim več informacij o novem prizorišču. Čim bolj smo skušali izkoristiti progo in privajanje na prihod na strelišče ter seveda za vadbo strelskega dela nastopa."

Trening v Avstriji so Slovenci izkoristili tudi za tekmo, na kateri so sodelovali tudi Francozi. "Tekmovalci so bili zelo izenačeni, kar kaže, da smo na pravi poti. Blesti Martin Fourcade, ki izstopa tudi poleti na rolkah. Drugim smo bili konkurenčni," še pravi Kos. Drugih primerjav je bilo malo, tudi letos pa so najboljši Slovenci izpustili poletno svetovno prvenstvo. "To se glede na zadnje izkušnje nekako ni obneslo. Ko smo bili poleti dobri, pozimi nato ni šlo tako dobro. Poletno prvenstvo pa nikakor ni vrh sezone. Pomembno je, da se optimalno pripravimo za zimo in da zadev ne forsiramo."


Kos s svojim strokovnim štabom je po lanski slabši sezoni, daleč od želja sta bila predvsem Jakov Fak in Teja Gregorin, Klemen Bauer pa se je boril s posledicami mononukleoze, poskrbel tudi za spremembe v pripravi na sezono. "Treniramo podobno kot pred dvema ali tremi leti. Lanski trening, predvsem če pogledamo Jakova Faka, se ni obnesel in s starejšim načinom želimo, da se vrne tja, kjer je že bil in kamor sodi. Lani smo skušali dodati, kar je morda manjkalo, delali smo na specialni moči, a smo pri tem zgrešili. Zdaj smo se vrnili na preizkušen sistem, za katerega mislimo, da je optimalen."

Največja novost v ekipi je nova funkcija izkušene Andreje Mali, ki se je po lanski sezoni poslovila od tekmovanj, zdaj pa že prevzela žensko mladinsko vrsto in kot kaže, vsaj kratkoročno Slovenija v ženski konkurenci ne bo imela štafete na najvišji ravni. "Andreja je že več let razmišljala o koncu kariere, a vedno znova našla motivacijo za delo. A mislim, da se je zdaj odločila prav. Uživa v svojem poslu, je zagnana, delo jo veseli in bogate izkušnje lahko deli naprej. To zna prenesti in mislim, da imamo končno mladinsko ekipo, ki jo je že lani na višji nivo dvignil Janez Marič, zdaj se mu je pridružila še Andreja. Sam sem prepričan, da bi morali tako delati že pred nekaj leti. Imamo majhno bazo, zato je pomembno, da se z mladimi dela dobro in upam, da se bodo sadovi dela pokazali čez kakšno leto ali dve," še pravi češki strokovnjak, ki vodi slovensko izbrano vrsto.

Do začetka nove sezone sta še dobra dva meseca. "Osebno si najbolj želim, da bi vsi ostali zdravi. Sicer pa je najprej na vrsti krajši počitek, nato nadaljujemo po načrtu. Upam, da bomo šli v sezono optimalno pripravljeni, saj je pozimi časa za popravke malo, nekoliko pa bomo skušali dvigniti formo za februarsko SP, a pomemben bo že dober začetek."

Do novembrskega odhoda v Skandinavijo pa se bodo tekmovalci ob Pokljuki še enkrat pripravljali v Hochfilznu, želijo pa si tudi zgoden sneg na na Rudnem polju, ki bi omogočal kakšen snežni trening že v pred odhodom na sever. "Ogledati si moram tudi razmere v snežnem tunelu v Planici, ki se ponuja kot alternativa za kakšen trening na snegu. Prve informacije o pogojih tam so bile zelo negativne, proga je bila praktično ledena, a naj bi v tunelu izboljšali razmere. V tunelih sicer ne vem kakšni treningi niso možni, omogoča pa vadbo tehnike in privajanje na sneg. Za težji trening so še vedno boljše rolke."

Značke: biatlon, kos

Članki iz rubrike