Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matej zemljic_fofo saso svigelj (2) Njena.si

Skrito v raju: Takšni ljudje so ljubi Mateju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

su
su
0 20.10.2016 19:35:42

Tina Maze razkrila: Konec je, a nastopila bom še enkrat! (foto)

Grega Wernig
Najuspešnejša slovenska alpska smučarka Tina Maze je nekaj pred sedmo uro zvečer v avstrijskem Söldnu sporočila odločitev o nadaljevanju tekmovalne poti. Nastopiti želi vsaj še enkrat v Mariboru, sicer pa je njene kariere nepreklicno konec.

Ob prihodu v konferenčno dvorano se je novinarjev, kamermanov in ostalih medijskih predstavnikov kar trlo.


Vsi pa so se tam zbrali v želji, da pozdravijo najboljšo slovensko športnico v zgodovini ter da v svet ponesejo težko pričakovane besede Tine Maze glede nadaljevanja ali konca njene športne poti.


"Se ta okna odprejo? Tukaj ni zraka," je v smehu ob neverjetni gneči in zatohlem ozračju dejala 33-letna Korošica, ki je celo malce povezovala dogodek, medtem ko je bilo s posnetkom na platnu nekaj tehničnih težav, in sicer z zvokom. Posnetek je izostal, mikrofon pa je še naprej vihtela simpatična Korošica.

GW1_9281
Grega Wernig

"Pripravila sem to konferenco, ker ste vsi nestrpno čakali na mojo odločitev glede nadaljevanja sezone."
Nato pa je prebrala govor, ki ga je kot sama pravi napisala, ko je bila v mislih najbolj mirna in telesno spočita.


"Vsi lepo pozdravljeni, po toliko letih lahko rečem, da po vseh uspehih ne potrebujem več tekmovanja na tako visoki ravni. Ponosna sem na to, kar sem dosegla. Želim nastopiti vsaj še enkrat pred mojimi navijači v Mariboru. Zdaj postajam čustvena," je z rdečico na obrazu še naprej zabavala vse zbrane in omenjala pomembne trenutke v svojem življenju.

Na vprašanje, ali si glede na značilno in že prislovično tekmovalno miselnost velike borke želi na zadnji tekmi v karieri zmagati in ne le nastopati ter pomahati navijačem v slovo, je bila skorajda nedvoumna: "Zmagati? Po duši sem zmagovalka in me to 'matra', ali bi, če bi šla še enkrat na start, šla na zmago ali ne. Seveda je to odvisno od tega, v kakšnem stanju in kondiciji bom. Je stvar časa in mojega dela, kolikor se bom s tem ukvarjala. Res pa je, da si želim biti še enkrat na startu, možnosti za to bi vsekakor morala imeti, se zahvaliti navijačem, domači publiki, vam novinarjem. Če je to en šov, naj bo to en šov. Se mi zdi, da sem bila za to, glede na to, da je bila do konca tekme v Meribelu tako huda bitka, malce prikrajšana, in si želim to enkrat doživeti."

"Imam še veliko načrtov za prihodnost, med drugim sem začela sodelovati s Filo, želim posneti dokumentarni film o moji ekipi Team to aMaze, nadaljevala bom sodelovanje z Eurosportom," je med drugim razkrila Tina Maze. 


Še posebej ponosna je na svojo ekipo Team To aMaze."Prvi in edini, ki je šel poleg naju na to noro pot, je bil Andrej Perovšek. Z Andreo nama je pomagal na poti do številnih uspehov. Nato je bil tu še Livio Magoni, ki mi je poleg vsega ostalega pomagal izboljšati še mojo italijanščino (smeh). Tu je še mojster za smuči Andrea Vianello," ki ga je poiskala v italijanščini.


"Zahvalila bi se tudi Mauru Piniju in Nežki Poljanšek, ki ju tukaj ni. Z nami pa je tudi Valerio Ghirardi, ki je pred kratkim postal dedek. Hvala Valerio."

tina maze
tina maze
M24

"Vemo, da to niso vsi. Tu je še nekdo, ki je bil odgovoren za mojo pripravo, mentalno moč ... On mi je pomagal, da sem premagala vse meje. Igral je vlogo petih oseb. Njegove besede so včasih bolele, toda z objemom me je vedno spravil nazaj na prave tirnice," sledil  je poljub, Andrea Massi pa je z gesto Tini pokazal, kje je bila najmočnejša - v glavi.


Andrea je povedal naslednje: "To zame ni enostaven trenutek. Po številnih letih dela s Tino, je povedati vse v dveh minutah zame nemogoče. Ne morem razložiti vse, kar sva storila v tisočih urah treninga, ali pa govoriti o 10.000 premaganih kilogramih na dan v telovadnici," tudi Massija so skorajda preplavile solze, toda vseeno je imel dovolj moči, da je dokončal svoj govor.


GW1_9488
Grega Wernig

"Vsi so mi govorili, da sem nor. Po dveh letih pa nisem bil več tako nor. Morda ta pot ni tako nemogoča. Moj koncept je, da so vsi trenerji, osebje eno. Vsi trenerji moramo stremeti, da izboljšamo probleme športnika in ne probleme same."


"Vem, da si pozabila darilo zame (smeh), ampak jaz sem zate vseeno nekaj prinesel." Iz jopiča je Andrea Massi nato vzel zastavo, ki jo je dobil od predsednika Boruta Pahora. Sledil je nov poljub, potem pa so konferenco nadaljevali ostali. 

GW1_8997
Grega Wernig

Na konferenci se je nato pojavil Jonathan Edwards, svetovni rekorder v troskoku, ki je Tini, kot sodelavki Eurosporta, predstavil načrt za zimsko sezono, ko bo s Tino vodil studie v alpskem smučanju. Dejal je še, da ga bo morala Tina lepo voditi skozi sezono, saj je to njegovo prvo zimsko udejstvovanje na televiziji. Nato pa je Edwards na oder povabil še Tinino mamo.


"Vseskozi sme verjela, saj sem jo spremljala na vsakem koraku. To je poseben trenutek in v imenu vseh v naših družini bi se rada povedala, da te imamo radi in smo nate ponosni. Preživeli smo skupaj številne ure. Bodi to, kar si in uživaj v nadaljnji poti," je dejala mama Sonja.

GW1_9698
Grega Wernig

Nato so se v nekaj minutah predstavili še sponzorji, ki so zaradi njenih uspehov rasli skupaj z njo. 
Tina je tako uradno končala kariero, zadnjič pa bo tekmovala v Mariboru. Nekje na robu solz se je nato zahvalila vsem sponzorjem, ki so jo vseskozi podpirali.


Zbranim medijem in kameram je predstavila svojo športno pot, med njene najzvestejše člane ekipe in sponzorje razdelila nekaj daril.

tina maze objema pokal
Reuters

Izbira Söldna nikakor ni naključna. Gre za tirolsko smučarsko središče, prizorišče tradicionalne veleslalomske premiere v novo sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prav v Söldnu, oziroma na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, je Korošica pred 14 leti, 26. oktobra 2002, osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. V Söldnu pa je nato še dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke, z veleslalomskima zmagama v letih 2005 in 2012. 

Članki iz rubrike