Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

gv
gv
0 23.10.2016 14:25:56

Kranjec za uvod odličen četrti

Žan Kranjec
Reuters
Žan Kranjec je odlično odprl novo sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev v Söldnu.

Najboljši slovenski veleslalomist je na premieri sezone na ledeniku Rettenbach osvojil četrto mesto, s katerega se je pognal z 10. mesta po prvi vožnji. Kranjec je vpisal najboljši izid v karieri. Prvič je prišel med najboljšo deseterico.

Zmagal je Francoz Alexis Pinturault, drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher, tretji Nemec Felix Neureuther. Za veliko veleslalomsko trojico se je nato uvrstil Kranjec, ki je tako kot v prvi vožnji tudi v finalu prehitel ameriškega veleslalomskega asa Teda Ligetyja.

"Čeprav mogoče v tem trenutku delujem zelo mirno, v meni vre. Sem neizmerno vesel, da sem lahko pokazal dobri dve vožnji. Četrto mesto je super rezultat. Še sam si ne bi upal napovedati tega, stopničke pa očitno moram pustiti za druge tekme," je bil v prvi izjavi za Radio Slovenija zelo vesel 23-letni alpski smučar, ki je bil v Söldnu pred današnjo tekmo najvišje 24. leta 2014. Pred letošnjo veleslalomsko uverturo v sezono pa je bil najboljši 12., kar je dosegel lani decembra v Val d'Iseru.

Četrto mesto, pred sabo je pustil le najboljše veleslalomiste minulih let, je tudi odlična napoved za sezono, katere vrhunec bo februarja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v St. Moritzu.


Že po prvi vožnji se je videlo, da so v pripravljalnem obdobju v francoskem taboru dobro delali. Dosežek Kranjca pa dokazuje, da niso spali tudi v slovenski ekipi. Najboljši alpski smučar minule zime, ki je osvojil svoj še peti veliki kristalni globus za skupno zmago, Hirscher, je startal kot tretji ter prepričljivo ugnal prva dva Francoza na startu. Tekmo sta odprla Mathieu Faivre in Thomas Fanara, kar pa je bil račun brez tretjega Francoza v prvi jakostni skupini Alexisa Pinturaulta. Ta je največjega avstrijskega zvezdnika belega cirkusa potisnil na drugo mesto, prehitel ga je za 17 stotink sekunde.

V prvi trideseterici na startu prve vožnje je bil tudi najboljši slovenski veleslalomist v minuli zimi Žan Kranjec, ki je na startu nosil številko 24. Kranjec se je odločno in napadalno pognal na progo na ledeniku Rettenbach ter z nekaj manjšimi napakami ob vseh merjenjih vmesnega časa obdržal stik z najboljšimi. Ob prihodu v cilj je zaostanek znašal 1,16 sekunde, kar je bil v tistem trenutku deseti čas, za prepričljivo uvrstitev v drugo vožnjo. Kako dobro je slovenski veleslalomist opravil s prvo vožnjo, kaže tudi dejstvo, da ga do konca prve vožnje nihče ni prehitel.

V finalu je Kranjec znova napadel, vodil od vrha do dna ter v cilju za 21 stotink sekunde prehitel Ligetyja za vodstvo na tekmi. Slovenca je nato prehitel šele Neureuther za sedem stotink sekunde. Nato se je odvil še avstrijsko-francoski boj za zmago, v katerem je bil uspešnejši Pinturault, ki je za sedem desetink ugnal Hirscherja, ki se je tako moral pred domačimi navijači zadovoljiti z zgolj drugim mestom. Kranjec je na drugi progi vpisal četrti čas, hitrejši so bili Pinturault, Nemec Benedikt Staubitzer in Ted Ligety.

Slovenski tabor je brez uradno tekmovalno upokojene Tine Maze, ki se bo od profesionalnega vrhunskega športa dokončno poslovila na veleslalomu 7. januarja za Zlato lisico v Mariboru, odlično začel novo sezono svetovnega pokala, s kar dvema uvrstitvama med najboljših deset. V soboto je bila Ana Drev na prvem veleslalomu deseta, Tina Robnik pa je dosežek moštvene kolegice dopolnila z 19. mestom. Vsi trije slovenski finalisti Söldna so za kar nekaj mest popravili svoje prejšnje uvrstitve na uvodih sezone.

Naslednja tekma na sporedu bo novembra slalomski uvod v finskem Leviju.

Značke: kranjec, sölden

Članki iz rubrike