nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

zu
zu
214 21.12.2016 09:00:01

Ali je to sploh mogoče!? Vrh smučarskih skokov ni naklonjen prevladi Domna Prevca

Domen Prevc
Reuters
Domen Prevc je več kot uspešno stopil v čevlje starejšega brata Petra in novo sezono začel s prepričljivo prevlado. Toda ta vsem ni ravno po godu, med temi pa je tudi alfa in omega tega športa.

Mladi Domen Prevc je trenutno najbolj vroč smučarski skakalec, njegova prevlada pa očitno ni po godu vsem. Slovenci ob predstava 17-letnika nadvse uživamo, pred dnevi pa se je na njegov zmagoviti pohod na vrh smučarskih skokov odzvala tudi alfa in omega smučarskih skokov Walter Hofer. Besede so bile drugačne, ne prav laskave, saj izkušeni Avstrijec v svoji športni panogi gleda na vse mogoče vidike trenutne prevlade najstnika.

hofer
Walter Hofer
www.fis-ski.com

Pri Hoferju je stvar kristalno jasna. "Pri Mednarodni smučarski zvezi nismo nujno naklonjeni ideji, da je najstnik glavni protagonist v smučarskih skokih," je v prispevku za švicarski Tagesanzeiger avstrijski funkcionar začel svoj nagovor. Že tako je težko verjeti, da je v tako kompleksni športni panogi lahko kdo najboljši v tako rani mladosti, a bolj kot to Hoferja zanima, kaj lahko takšni mladeniči doprinesejo smučarskim skokom. "Tako mladim skakalcem manjka nekaj karizme, karakterja in zgovornosti. Samo športniki, ki te lastnosti združijo, so lahko za šport idealni in ga tako predstavljajo na zunaj."

Kasneje je Hofer priznal, da so vodilni funkcionarji in nekdanji skakalci iskali pravila, da se Domni in nekdaj Schlierenzauerji ne bi pojavljali kot gobe po dežju. V to spadajo ožji in tesnejši kombinezoni, drugačne konfiguracije skakalnic in razni testi koeficienta teže in tako naprej. "Navsezadnje toliko zmagovalcev v najstniških letih vendarle ni bilo v mojem času." Torej od leta 1992, ko je uradno prevzel funkcijo direktorja tekmovanj v smučarskih skokih, sta kot najstnika slavila le dva skakalca (Gregor Schlierenzauer in Primož Peterka dvakrat).

Članki iz rubrike