Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

zu
zu
346 11.01.2017 11:31:11

Legendarni komentator razočaran nad poslovilno tekmo Tine Maze: Zlagala se nam je!

Grega Wernig
Najuspešnejša slovenska športnica Tina Maze je tudi uradno končala kariero. Na Pohorju je še zadnjič zapeljala skozi ciljno črto, a mnenja o njeni poslovilni tekmi so deljena.

Tina Maze se je po veleslalomu za Zlato lisico za vedno poslovila od tekmovanj na belih strminah, za razliko od pričakovanj in (njenih) napovedi pa na zadnji tekmi ni tekmovala. Prvih nekaj sekund je sicer odpeljala v slogu prave tekmovalke, nato se je sredi proge ustavila pri vodji svoje ekipe Andrei Massiju, ciljno črto pa prečkala peš in s smučmi v rokah.

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015
Nikola Miljković

Kljub bučnemu pozdravu gledalcev na Pohorju so mnenja o njenem zadnjem nastopu močno razdeljena. Eden glasnejših kritikov je brez dvoma legendarni slovenski televizijski komentator Miran Ališić, ki je brez dlake na jeziku zapisal, da se je Tina Maze vsem skupaj zlagala. Zakaj? Na dan Zlate lisice je bila v italijanskem časniku Gazzetta dello Sport objavljena kolumna Tine Maze, ki jo je napisala ob slovesu. Ališič nato povzame preprosto, osebno in berljivo izpoved smučarke, "ki se, skoraj dve leti po koncu svoje kariere še simbolično poslavlja od poklicnega smučanja", nato pa izpostavi enega od stavkov v kolumni. "Odhajam brez nostalgije, ne želim, da bi bila to le še ena tekma, tekma za pozdrav in slovo, tudi na tej tekmi želim zmagati."

Ko pa si je vendarle ogledal tekmo je, kot je zapisal, "osuplo zrl v ekran. Tina Maze je nekaj sekund res smučala, vse ostalo pa je bil nek slabo premišljen in zlagan plagiat ideje, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti v Saalbachu uprizorila Bojan Križaj in Tone Vogrinec. Toliko za zdaj o Tini Maze, ki me je s svojim pisanjem v Gazzeti dello Sport skupaj s še kakšnim milijonom Italijanov, ki berejo ta časopis, prelisičila. Preprosto rečeno, zlagala se nam je."

Ob tem ni pozabil, koliko prahu in govora je bilo pred njeno zadnjo tekmo. "Ingemar Stenmark je v svetovnem pokalu zmagal na 86 tekmah in to v času, ko je bilo tekem in disciplin mnogo manj, kot jih je zdaj. Lindsey Vonn ima že več kot 70 zmag v svetovnem pokalu in še vedno smuča. Tina Maze jih je osvojila 26. Med njo in res največjimi torej ostaja še veliko prostora. Smučala je dobro, o tem ni nobenega dvoma, a takšnih in boljših, kot je bila Tina Maze, je bilo v smučarskem svetu še nekaj, natančno 13 dam in 11 moških. Potem imamo še olimpijske igre in svetovna prvenstva, tudi tu so bili nekateri še bolj uspešni od Črnjanke. Ne spomnim se, da bi se kdo izmed njih poslavljal od poklicne kariere s toliko pompa in zamer, prepirov s smučarsko zvezo ter celo s tožbo na mednarodnem sodišču v Lozani, kot je to počela Tina Maze."

alisic

"Svoj značaj in pravi obraz je pokazala tudi zadnji večer svoje kariere, ko so ji v Mariboru posvetili več kot uro dolg javni večer s koncertom in televizijskim prenosom na prvem programu javne televizije. Začelo se je obetavno, potem pa zbledelo v prireditvi brez koncepta, z nekaj petja, skečev, v katerih sem celo nastopal ter petnajstimi minutami Tine Maze, ki je kmalu izginila in šov, kakršen koli je že bil, prepustila tem, ki so si še zadnjič v belem cirkusu želeli na tem odru gledati predvsem njo. Še enkrat se je Tina Maze obnašala tako, kot da bi imela naslednji dan še eno resno smučarsko tekmo, na kateri želi zmagati. In ne kot upokojena smučarka, ki bo prvo vožnjo nedeljskega slaloma zlahka tudi prespala, to zadnjo noč s svojimi zvestimi navijači, ki so ves večer zmrzovali na mariborskem trgu, pa bi se seveda spodobilo v večjem delu deliti z njimi," je v svojem blogu še zapisal Ališič in zaključil: "Izkušnje v športnem novinarstvu mi pravijo, da športniki ostanejo v spominu ljudi mnogo bolj zaradi svoje osebnosti, kot pa zaradi svojih športnih dosežkov. Ti ostanejo v leksikonih, no, zdaj ne več, zdaj so zbrani le še na inernetu in v različnih statistikah. Najbolj in najlepše se spominjamo teh, ki so (bili) predvsem osebnosti. A da so to postali, so v življenju naredili veliko izjemnega; z ostalimi dejanji so zasenčili svoje statistične športne dosežke. In predvsem ti so v življenju, ne da bi za to potrebovali piarovske tekste v dnevnem časopisju, stopili v višje nadstropje. Tina Maze te stopnice še vedno išče."

Članki iz rubrike