podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
43 14.01.2017 08:06:21

Ekskluzivno razkrivamo hud spor v taboru Ilke Štuhec: Dovolj je bilo, njena mama mi je na dom poslala policijo!

Ilka Štuhec
Tit Košir
Je novopečena slovenska smučarska zvezdnica Ilka Štuhec zaradi odmevnega spora čez noč ostala brez "izuma", zaradi katerega naj bi imela občutno prednost pred tekmicami?

Vsi smo bili navdušeni nad izjemnimi rezultati Ilke Štuhec v tej sezoni. Zmagala je na prvih treh smukih, česar nihče ni pričakoval. Ena od prednosti pred tekmicami naj bi bila tudi inovacija na smučeh, ki jo je razvil Mojmir Flisek.

"Z Ilko in njeno ekipo smo začeli sodelovati že v pretekli sezoni. Razvil sem posebno obdelavo stranske stene smuči, tako imenovanega 'side walla', ki smučarjem omogoča veliko boljšo vodljivost smuči. To je posebej pri velikih hitrostih zelo pomembno," je na začetku povedal Mojmir Flisek, Sevničan, nekdanji sosed Melanije Trump, ki živi v Ljubljani.

Flisek je smučar od malega, dokončal je fakulteto za šport in danes vodi zasebno podjetje, sam pa se ima za strokovnjaka za športno tehnologijo. Izogiba se temu, da bi ga imenovali izumitelj ali inovator, ker meni, da se stvari razvijajo ves čas, da niso nikoli dokončane.

ČLANEK V EKIPI SN
Mojmir je postal pozoren na vse skupaj, ko je bila v Ekipi SN objavljena reportaža s treninga Ilke Štuhec na Pohorju. V reportažo je bil vpleten pogovor z Ilkino mamo Darjo Črnko. Poudariti je treba, da je reportažo avtorizirala Ilkina agencija Propiar in da je Darja določene stvari popravila. V tej reportaži smo zapisali: "Skrivnost? 'Za menoj, za izumom, ki ni samo moj, razvija se skupaj z Ilko, stoji slovenska ekipa. Ukvarjamo se z delom smuči, ki ga vsi sicer obdelajo, ampak mi vemo, zakaj ga obdelamo na točno določen način. Za tem je veliko študij in testiranj. To je tudi velika Ilkina prednost. Ukvarjamo se s stranskim delom smuči, tako imenovanim 'side wallom'. Zdaj razvijamo slovenski patent, ki je za smučko zelo pomemben,' je dejala Darja Črnko."


"To me je zelo zmotilo in prizadelo, saj sem svojo inovacijo, ki jo uporablja Ilka Štuhec, patentiral 19. januarja 2015 na Evropskem patentnem uradu," je dejal Flisek, ki je dodal: "Če bi Ilka še naprej uporabljala mojo inovacijo v vseh disciplinah, bi bil lahko v prihodnje ogrožen tudi rekorden zbir točk Tine Maze." V soboto po mariborskem veleslalomu se je Flisek srečal z Ilkino mamo, ki je zanikala, da bi dobila tekst, ki je bil objavljen v Ekipi SN, v avtorizacijo.

POGODBA?
Med Mojmirjem Fliskom in Ilko Štuhec ni bilo sklenjene pogodbe, zato je vprašanje, kako bo vse skupaj pravno potekalo naprej. Toda po velikih Ilkinih uspehih je inovator želel, da ima tudi on finančno nekaj od tega, saj je pripomogel k Ilkinim uspehom. Ali je res ali ne, bodo povedali strokovnjaki, morda pa sodišče. "Darja je dejala, da me zelo spoštuje in da se zelo zahvaljuje za moj trud. Predlagal sem ji, da naj sama napiše, s koliko denarja me je pripravljena nagraditi oziroma za koliko naj bi ovrednotila pogodbo med nami. To sem ji povedal in dejal še, da brez pogodbe ne dobi smuči za Ilko. Zakaj? Ker je na njih moj patent," je govoril Mojmir.

PREPOVED
Mojmir je zdaj prepovedal Ilki, da uporablja njegovo inovacijo na smučeh, s katerimi bo vozila v nadaljevanju svetovnega pokala. "Ne bom delal proti Ilki, bom pa branil lastni interes," je povedal.

CELOTEN ČLANEK Z EKSKLUZIVNIMI FOTOGRAFIJAMI "SPORNEGA" PATENTA SI LAHKO PREBERETE V SOBOTNI TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA SPLETNI STRANI TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike