GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
0 18.02.2017 16:12:45

Rusija v moški štafeti pred Francijo, Slovenija 18.

www.alesfevzer.com
Ruska štafeta v postavi Aleksej Volkov, Maksim Cvetkov, Anton Babikov in Anton Šipulin je na biatlonskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Hochfilznu s 5,8 sekunde prednosti osvojila naslov svetovnih prvakov pred Francijo, Avstrija na tretjem mestu pa je za njo zaostala 20,1 sekunde. Slovenski biatlonci so štafetno preizkušnjo končali na 18. mestu.

Slovenski biatlonci so bili na letošnjih tekmah za svetovni pokal 12. na Pokljuki, 15. v Ruhpoldingu in 14. v Anterselvi, v Hochfilznu pa so se spogledovali s podobno uvrstitvijo, vendar je vse skupaj ostalo le pri željah. Miha Dovžan je kot prvi član slovenske štafete svojo nalogo opravil solidno, z dobro minuto zaostanka je z dvema popravama na strelišču Klemnu Bauerju predal na 16. mestu.

"Lahko sem zadovoljen. Sploh, ker mi je v prvem krogu uspelo priti v ospredje, kar mi na prejšnjih tekmah ni. Streljal sem tako kot običajno. Leže malo počasneje, ker se mi je puška rahlo tresla. Je bilo vseeno še dovolj hitro, ampak tudi drugi so bili natančni, tako da nisem mogel pridobiti toliko mest," je bil po svojem nastopu zadovoljen Dovžan.

Najbolj izkušeni slovenski biatlonec, Bauer, je prav tako z dvema popravama pridobil šest mest, zato pa se je v težavah znašel Rok Tršan. Lenartu Oblaku je predal kot 16., imel je pet poprav, zadnji član slovenske štafete pa tudi na strelišču ni bil najbolj natančen. Na prvem strelskem postanku je moral trikrat popravljati, nato stoje še dvakrat, kar je po ne ravno najboljšem teku zadostovalo za 18. mesto s 5:20,0 minute zaostanka za najboljšimi.

"Pred tekmo smo ocenili, da bi bilo dobro, če bi Dovžanov zaostanek znašal med 40 sekundami in minuto. Sicer je dosegel zgornjo mejo, ampak je dobro oddelal tekmo. Tudi Bauer je na drugi predaji naredil tisto, kar smo upali. Potrdilo se je, da je dobro pripravljen, kar je odličen znak za nedeljsko tekmo s skupinskim startom. Tršan je v smučini naredil tisto, kar zna, na strelišču pa je s popravami izgubil preveč časa. To so sekunde, ki se težko dobivajo nazaj, kar je veljalo tudi za Oblaka. Končno 18. mesto je za danes realna slika, je pa res, da smo pričakovali uvrstitev tam, kjer smo bili v celotni sezoni, torej med 12. in 14. mestom. Spet pa moram pohvaliti delo servisa, saj so fantje zadeli v polno," je nastop slovenske moške štafete ocenil Tomaš Kos, glavni trener slovenske biatlonske reprezentance.


Na zmehčani progi, v noči na soboto je v Hochfilznu zapadlo deset centimetrov snega, zato so pred tekmo veliko dela imeli predvsem serviserji, so bili najhitrejši v smučini in najbolj natančni na strelišču Rusi, ki so imeli po letu 2008 spet najboljšo ekipo v štafetni preizkušnji. Pred zadnjo predajo je imel Šipulin le pol sekunde prednosti pred Avstrijcem Dominikom Landertingerjem, najboljši ruski biatlonec pa je, čeprav se mu je pri streljanju stoje roka enkrat zatresla, do cilja ohranil prvo mesto.

"Veliko dela so pred mano že opravili Volkov, Cvetkov in Babikov. Vedel sem, da je Martin Fourcade lahko zelo nevaren konkurent, kar se je tudi pokazalo. Pred zadnjim streljanjem sem razmišljal le o tem, da ne smem delati napak. Na žalost je bil en strel neuspešen, na srečo ni bil usoden, nato pa sem imel v mislih le eno stvar, teči najhitreje, kot zmorem," je pot do zlate kolajne ruske štafete opisal Šipulin.

Do spremembe pa je prišlo na drugem mestu. Landertinger je imel na strelišču dve popravi, kar je izkoristil trenutno najboljši biatlonec na svetu, Francoz Martin Fourcade, ki je z desetimi naboji pokril vseh deset tarč ter svoji državi priboril še sedmo kolajno v Hochfilznu. Navkljub enemu izgubljenemu mestu pa so bili zadovoljni tudi v domačem taboru, saj so prišli do prve kolajne na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Med najbolj razočaranimi so štafetno preizkušnjo končali branilci naslova Norvežani, ki so tekmovanje končali šele na osmem mestu. Med poraženci so bili tudi Nemci, ki so na vseh treh letošnjih štafetnih tekmah za svetovni pokal končali med prvo trojico, v Anterselvi pa so celo stali na najvišji stopnički. Tokrat so bili četrti.

Zaključni del tekmovanja na letošnjem svetovnem prvenstvu v biatlonu bo postregel še z nedeljskima tekmama s skupinskim startom, kjer bo na ženski tekmi nastopila Teja Gregorin, na moški pa Klemen Bauer.

Izidi:
- moška štafeta, 4 x 6 km:
 1. Rusija                1:14:15,1 (0+3)
(Aleksej Volkov, Maksim Cvetkov, Anton Babikov, Anton Šipulin)
 2. Francija               +    5,8 (0+4)
(Jean Guillaume Beatrix, Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Martin Fourcade)
 3. Avstrija                   20,1 (0+10)
(Daniel Mesotitsch, Julian Eberhard, Simon Eder, Dominik Landertinger)
 4. Nemčija                    29,6 (0+8)
 5. Italija                  1:30,8 (0+5)
 6. Ukrajina                 1:41,3 (0+10)
 7. ZDA                      1:50,5 (0+8)
 8. Norveška                 2:22,3 (1+8)
 9. Bolgarija                2:50,3 (1+7)
10. Češka                    3:10,0 (1+15)
...
18. Slovenija                5:20,0 (0+14)
(Miha Dovžan, Klemen Bauer, Rok Tršan, Lenart Oblak)

Članki iz rubrike