sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

STA
STA
0 12.03.2017 08:05:16

Shiffrinovi dvojček zmag v Squaw Valleyju in slalomski globus

Američanka Mikaela Shiffrin je po veleslalomu zmagala še na slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v domačem Squaw Valleyju. Druga je bila Čehinja Šarka Strachova (+1,03), tretje mesto je pripadlo Avstrijki Bernadette Schild (+1,08). V drugi vožnji slaloma v Squaw Valleyju ni bilo slovenskih predstavnic.

Shiffrinova je še pred svojim 22. rojstnim dnem, tega bo praznovala v ponedeljek, osvojila svoj še četrti slalomski mali kristalni globus za osvojeni seštevek v disciplini v sezoni svetovnega pokala alpskih smučark.

Edina, ki bi lahko še posegla po slalomski lovoriki, je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, a je odstopila že v prvi vožnji predzadnjega slaloma sezone.

Najhitrejši čas na prvi progi je postavila Švicarka Wendy Holdener, le pičli dve stotinki sekunde je bila počasnejša Shiffrinova za drugi čas, tretjega je postavila Slovakinja Petra Vlhova (+0,42).

V finalu je Shiffrinova prišla do še 31. zmage v svetovnem pokalu ter do 25. slalomske zmage. Holdenerjeva in Vlhova pa sta odstopili. Američanka je postala tretja najboljša slalomistka v zgodovini, le Vreni Schneider (34) in Marlies Schild (35) sta osvojili več slalomskih zmag v svetovnem pokalu.

Shiffrinova se je povsem približala tudi velikemu kristalnemu globusu. Ima skupno 1523 točk, drugouvrščena Slovenka Ilka Štuhec (1145) zaostaja 378 točk, do konca pa so le še štiri tekme. V slalomskem seštevku pa je Shiffrinova (760) mali globus osvojila z 245 točkami naskoka pred Velez Zuzulovo (515).



Slovenke so ostale praznih rok brez osvojene točke. Prvi slovenski nastop je bil pri številki 15. Ani Bucik se je nastop v celoti ponesrečil, odstopila je že na začetku, ko je zajela količek. Maruša Ferk je prišla v cilj, a s precejšnjim zaostankom 4,80 sekunde je bila prepočasna za finale. Ilka Štuhec in Katarina Lavtar sta se odpovedali nastopu.

Shiffrinova se je vpisala tudi v zgodovino. Z osvojenimi štirimi slalomskimi globusi je postala tretja najboljša slalomistka vseh časov, izenačila se je z Marlies Schild, pred njima sta le Erika Hess s petimi in Vreni Schneider s šestimi slalomskimi globusi, za njima pa je Janica Kostelić s tremi.

Američanka je postala šele druga smučarka, ki je štiri slalomske globuse osvojila pred dopolnjenim 22. letom starosti. Ingemar Stenmark je štiri globuse osvojil star 21 let in 352 dni.

Postala je tudi prva smučarka, ki je kar trikrat v istem letu, ko je postala svetovna slalomska prvakinja, osvojila tudi slalomski seštevek v svetovnem pokalu.

To je bila zadnja tekma pred finalom v ameriškem Aspnu, kamor se je prebilo tudi šest Slovencev Ilka Štuhec v vseh disciplinah, Ana Drev v veleslalomu, Ana Bucik v slalomu, Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu, Martin Čater v superveleslalomu in Žan Kranjec v veleslalomu.

Članki iz rubrike