volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 09.09.2014 12:04:27

Matt White: Star, čeprav to sploh ni

Arsen Perić
Ameriški napadalec v vrstah Telemacha Olimpije se je že v celoti privadil na novo okolje.
Eden od peterice severnoameriških hokejistov, ki bodo to sezono nosili zeleno-beli dres, je Matt White, čigar ime so na začetku avgusta kot prvega v zmajevem gnezdu zaupali javnosti. Američan, ki je pred kratkim praznoval svoj 25. rojstni dan, bo, kot kaže glede na do zdaj prikazano, eden tistih, ki bo v prvi vrsti skrbel za zadetke.

Sicer pravi, da si želi dati ekipi še kaj drugega kot to, a statistični podatki – pet golov in štiri podaje na devetih tekmah – kažejo, da bo verjetno strelska učinkovitost tista, s katero bo v ospredju. "Da, priznam, veliko od sebe pričakujem v napadu, a hkrati veliko pozornost dajem nalogam v obrambni igri, tu sem lahko še boljši. Nimam se za strelca, ampak za igralca, ki hoče biti dober povsod na ledu," je pred kratkim v pogovoru za nas časnik dejal White, pred katerim je prva sezona v Evropi. Prvič bo tako v vlogi tujca. "Nikoli ne izvajam pritiska nad sabo. Normalno je, da bo na tujcih več bremena, da se pričakuje več. Nekaj izkušenj na tem področju že imamo vsi, igrali smo v različnih ligah. S pritiskom se znamo spoprijeti, to ni slaba stvar, pravzaprav je prav, da je tako," se izzivov ne boji Matt.

LEPO DELAJO Z NAMI
Do zdaj se je že povsem privadil na novo okolje. Ljubljana je super, je dejal, tudi zato, ker tu vsi govorijo angleško. "Lepo delajo z nami. Ne morem se pritoževati," se je nasmehnil in pripomnil: "Kar zadeva potovanj, ki nas čakajo, in spoznavanja sosednih držav, pa se človek tudi ne more pritoževati, to je super za Američana."
Hokejsko gledano je priznal, da je potreboval več tednov, da je osvojil teren oziroma kvadraturo ledu, ki je precej večja kot v Ameriki. "Še vedno se privajam," je opozoril, a dodal, da je iz dneva v dan lažje.

ODLOČITEV NI BILA TEŽKA
Olimpija je zanj prvi klub, za katerega bo igral izven domovine. Kako to, da se je odločil ravno zanj? "Želel sem spremembe v karieri, čas je bil, da se podam v Evropo in izkusim tukajšnjo igro. Veliko o novem okolju nisem vedel, čeprav je tu igral moj prijatelj Jerry Kuhn. Nekaj mi je povedal, dejal je, da je Ljubljana super mesto, da bo ekipo vodil nov trener, da se bo letos veliko spremenilo, da bo veliko novega. Odločitev ni bila težka, bomo videli, kako bo šlo," je pojasnil.


ČE JIH NI, O NJIH NE BOM GOVORIL
Z Jerryjem Kuhnom se je dobro spoznal v zadnjih dveh poletjih, saj sta jenkija skupaj igrala za ameriško in-line hokejsko reprezentanco, s katero sta na SP enkrat osvojila bron, drugič pa naslov svetovnega prvaka. Čuvaj mreže mu je omenil težave, ki so spremljale ta klub, a to njegove odločitve ni spremenilo. "Jerry mi je omenil finančne težave, a se, po pravici povedano, na to nočem osredotočati. Hočem igrati hokej, zato sem tu. Če bo prišlo do kakšnih težav, bom o njih govoril, a dokler jih ni, mislim, da je o tem nesmiselno govoriti," je odkrito povedal 25-letni napadalec, ki ga je Kuhn seznanil tudi z značilnostmi hokeja: "Tu so v ospredju bolj tehnične vrline. Veliko več je drsanja, glavni del igre vsekakor ni moč, igra ni toliko fizična, čeprav mi igramo trdo. V Severni Ameriki je veliko več trde igre na ogradi."

Z GAŠPERJEM O VSEM, LE O HOKEJU NE
Tudi sicer mu evropski hokej ne predstavlja neznanke, čeprav je liga NHL čez lužo merilo za vse. "Spremljal sem tudi Evropo, saj kar nekaj prijateljev igra na tej strani Atlantskega oceana. Rad spremljam, kako jim gre, poleti pa tako in tako skupaj treniramo in mi povedo veliko stvari, predvsem pa opažam, kako drugače zdaj igrajo, na 'evropski' način, tako da sem si že malo predstavljal, kaj me čaka. Tako približno vem, kaj pričakovati, kakšen stil igre. Zdi se mi, da je vse veliko bolj napadalno usmerjeno, kot sem vajen," je povedal nizkorasli napadalec, ki je o Sloveniji nekaj stvari izvedel tudi od Gašperja Kopitarja. Z njim je del sezone igral pri Ontariu v istem napadu. "O hokeju sicer nikoli nisva govorila. Vedno, ko sva se družila, sva se izogibala pogovoru o hokeju, v takih trenutkih pač želiš 'odklopiti' od službe," je dejal fant, ki prihaja iz mesta Whittier, ki je od Los Angelesa oddaljeno slabe pol ure vožnje z avtom.

ŠTUDIJ MORA ŠE DOKONČATI
Le še trije dnevi Olimpijo oddaljujejo od prve tekme v ligi EBEL. Matt pravi, da so s soigralci že blizu prave igralne forme. "Kemija je v redu, osredotočamo se na stvari, ki se dogajajo na ledu, hočemo pokazati, da smo lahko konkurenčni. Karkoli se je dogajajo v preteklosti, je preteklost, o tem nočemo razmišljati. Imamo mlado ekipo, čeprav ne bi rekel, da sem star, pa tu name gledajo kot na starejšega igralca," se je zasmejal nekdanji študent univerze Nebraska-Omaha, ki študija zgodovine in telesne vzgoje še ni končal.

Članki iz rubrike