podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

kmetija prijava Njena.si

Na novi lokaciji zabrnele kamere šova Kmetija

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 05.08.2015 09:36:37

Fabian Dahlem: V Podmežakli vsaj dežuje ne

Arsen Perić
Skoraj vsakič, ko smo se v tem poletju pogovarjali s predsednikom Telemacha Olimpije Markom Popovičem, nam je ta zagotovil, da je s trenerjem zmajev (in po novem tudi s športnim direktorjem) Fabianom Dahlemom neprestano v stiku.

Tudi mi smo se na Nemca večkrat obrnili, a nas je v preteklem mesecu in pol vsakič zavrnil z besedami: "Za povedati nimam nič novega". V ponedeljek se je to spremenilo in s "head coachem" smo se sestali zgodaj zjutraj, preden se je njegov delovni dan sploh začel, preden je popoldne znova stopil v slačilnico in se prvič v sezoni sestal s svojimi varovanci.


Poletje se je za hokejiste končalo že pred tedni, zmaji so se v juliju na sezono pripravljali samostojno. Kakšno pa je bilo vaše poletje?

Lepo. Preživel sem ga doma, nikamor nisem šel. Užival sem z ženo, s psi, celo moji otroci so bili večino časa doma. Lepše ne bi moglo biti.

dahlem ap
Arsen Perić

Ste v tem času veliko razmišljali o hokeju?
Če sem iskren, hokeju nisem posvetil veliko časa. To sem potreboval. Nočem se preveč osredotočati na preteklost, na to, kaj je bilo. Vsi dobro vemo, da je bil zaključek sezone slab. Tako sem vse odmislil in se osredotočil na sedanjost in prihodnost. Bilo je koristno, da sem to naredil.

Dolgo časa smo čakali na potrditev, da se boste vrnili v Ljubljano, uradno je klub to potrdil prejšnji teden. Kdaj natančno ste se dokončno odločili, da boste ostali del Olimpije?
Mislim, da ni skrivnost, da imava z Markom Popovičem zelo dober in iskren odnos. Zaupam mu, a najprej je moral poskrbeti za določene splošne stvari, ki me ne zadevajo neposredno (zagotoviti zdravnika, fizioterapevtsko službo, opremo in tako dalje, za kar večino lanske sezone ni bilo poskrbljeno, op. p.). Pravzaprav sem čakal, da je poskrbel, da bo klub sploh ostal med živimi, in mu dal priložnost, da se na novo usmeri. Najprej so se morale urediti te stvari. Tudi vaše prošnje za intervju sem zato večkrat zavrnil, ker sem verjel, da bi bilo nesmiselno govoriti o stvareh, za katere nisem vedel, ali se bodo uredile. Razmišljal sem o dveh možnostih: ali se bom vrnil v Ljubljano ali pa si bom za to sezono vzel premor od hokeja. Z Markom sva bila tako vseskozi v stiku, stvari, ki jih dela, se mi zdijo pozitivne, no, že ko sem spomladi zapustil Ljubljano, je bilo tako. Zdaj sem se vrnil.

Napredek vidim že v konceptu, ki je veliko bolj profesionalen, medosebni odnosi so bolj iskreni, več je zaupanja. To želimo zdaj spraviti tudi do igralcev, v njihove glave.

Ste med poletjem kdaj govorili tudi z Matjažem Sekljem?
(dolg premor) Govoril sem z Markom.

O DENARJU NISEM IN NE BOM GOVORIL

Ali je Olimpija do vas poravnala vse obveznosti iz pretekle sezone?
To je nekaj, o čemer nisem hotel govoriti že lani, in tudi zdaj o tem ne bom govoril, kot tudi ne v prihodnje. To na vse meče negativno luč. Vem, da morate tudi vi opravljati svoje službene dolžnosti, vem, da hočete vedeti, a kot človek, ki se ukvarja s športom, bom govoril zgolj o športu, o ekipi, o tem, kaj hočemo doseči.

Nova sezona je tu, ste zadovoljni, da se vse začenja znova?
Vedno sem zadovoljen, vesel, če ne bi bil, bi to pomenilo, da sem zgrešil poklic.

dahlem popovic gw
Grega Wernig

Kaj pričakujete od novega tekmovalnega leta? Kaj bo letos drugače?
Dobra stvar je, da zdaj boljše poznam Slovenijo, Ljubljano, klub in vašo miselnost. Vedno se je treba prilagoditi, učenje se nikoli ne konča, ampak vem veliko več, kot sem pred 12 meseci. Zaradi tega bo veliko stvari lažjih. Lani julija nismo vedeli, ali bomo sploh igrali. Napredek vidim že v konceptu, ki je veliko bolj profesionalen, medosebni odnosi, kot sem že dejal, so bolj iskreni, več je zaupanja. To želimo zdaj spraviti tudi do igralcev, v njihove glave. Med sezono lige EBEL sta bili delovna etika in vnema na izredno visoki ravni, takšni morata biti tudi letos. Hočem, da bi imela ekipa še več karakterja. Mislim, da je to tisto, kar najbolj potrebujemo, z roko v roki še z vodstvenimi sposobnostmi, ki sem jih v določeni meri pogrešal. Temu se trenutno posvečamo. Želim si tudi mentalno močnejše moštvo.

Največja lekcija lanske sezone je ...
(dolg premor) Pričakuj nepričakovano (smeh). A to je nekaj, kar ti mora biti kot trenerju samoumevno. Lani sem se naučil biti pripravljen na vse mogoče scenarije. To je bila največja lekcija.

dahlem ap
Arsen Perić

Pričakujem več, a to ne pomeni, da bom zagotovil, da bomo sedmi. Ne bom.

S kakšnim rezultatom boste zadovoljni to sezono? Pred vami je drugo leto, ko boste v vlogi glavnega trenerja. Se strinjate, da morajo biti pričakovanja zaradi tega višja?
Da, vedno je tako. Več bom pričakoval tako od sebe kot od ekipe, a moramo ostati realni. Če boste pogledali, kaj so to poletje delale ostale ekipe … Liga EBEL bo letos še boljša kot lani. Če pogledamo samo Innsbruck, kako je to sezono gradil ekipo … Zelo impresivno in tudi drago. Toda tudi če zapraviš ne vem koliko denarja, to še ni zagotovilo, da bo bogatejši boljši. Najbrž vas zanima, ali bomo ligo končali na višjem mestu, a težko govorim o tem. Še vedno gradimo ekipo, še vedno iščemo igralce, videti moramo še, kako se bodo izkazali novinci in kako bo ekipa delovala kot celota. Pričakujem več, a to ne pomeni, da vam bom zagotovil, da bomo sedmi. Ne bom. Še vedno smo v procesu gradnje, za kar je potreben čas. Še posebej ko se po udarcu znajdeš na tleh. Lani je bilo vse slabše. Organizacijsko je letos videti boljše, o proračunu ne morem govoriti, rekel bi le, da je podoben lanskemu. Na več področjih je stanje boljše, zaradi česar bi morali biti boljši, tudi zato ker se bodo igralci lahko bolj osredotočali na hokej, kar je najpomembneje. Tako ni bilo od lanskega decembra, ko so se začele težave pojavljati na vseh koncih in krajih, o tem se je govorilo v slačilnici, za trenerja pa je v takem položaju težko držati igralce na visoki ravni, ki jo zahteva liga EBEL. Seveda bomo še videli, kako bo, a vrnil sem se in mislim, da je to znak, da verjamem, da se bodo stvari izšle veliko boljše kot v preteklosti.

RANJEN PONOS

Sezono ste končali s porazom v finalu državnega prvenstva. Ali vam ta neuspeh prinaša večja zagon in motivacijo?
Še enkrat, s predstavami v ligi EBEL sem bil zadovoljen. Vsi vemo, kaj se je zgodilo potem (igralci pred končnico DP zaradi neplačila resno niso trenirali mesec dni, op. p.). Da, serijo smo izgubili z 1:3, a stvari bi se lahko obrnile drugače, če bi bili bolj učinkoviti, kar bi prineslo večje zadovoljstvo v naše vrste, lažje bi igrali in tako dalje. Poraz v finalu DP je mojemu ponosu zadal eno največjih ran v moji trenerski karieri, mislim, da je tako tudi pri igralcih. Pa vendar, v tem ob negativnem vidim tudi pozitivne stvari. Točno vemo, da je treba garati na obeh ravneh. Še enkrat bom poudaril, da so Jeseničani zasluženo zmagali. Dobro so igrali, predvsem pa so si uspeha veliko bolj želeli. Bodimo iskreni.

843-20-dahlem gw
Grega Wernig

Če bo vseeno kdo prišel nepripravljen, pa ne le, da ne bo dobil priložnost za igranje, ampak ga sploh ne bo v ekipi.

Ste letos kot športni direktor sami izbirali tuje okrepitve?
Izbral sem jih jaz, Marko jih je potrdil. Najbrž bo vaše naslednje vprašanje, zakaj smo izbrali te igralce.

Res je. Zakaj?
Iskali smo točno določene igralce, ki bi naše moštvo okrepili na pravih mestih. Delujemo z nizkimi zneski, najbrž ne poznate številk, o teh ne bomo govorili, lahko pa si prestavljate, da veliko ne moremo zapraviti. Najprej smo si hoteli zagotoviti najboljšega mogočega vratarja. Veliko časa sem preživel na telefonu in zbiral informacije, kdo je sploh na voljo. Na koncu nekaterim ponudiš določen znesek, a še več kot to, ponudiš jim priložnost. Vsi vemo, da se tujci, če se pri nas izkažejo, naslednjo sezono večinoma preselijo v boljše lige. Rad bi ga še vedno imel tu, a Hunter Bishop je napredoval v ligo DEL, česar sem zelo vesel. Enako bi bilo, če bi še kdo šel na boljše, še posebej Slovenci, ki tu igrajo bolj ali manj za golo preživetje. Bil bi zelo ponosen. Tako pristopamo do igralcev, nimamo veliko denarja, a izkoristite nas za odskočno desko. Tako smo našli vratarja Olivierja Royja, ki je želel to službo. To je velika stvar. Nikogar nisem rotil, da naj pride sem. Nisem obljubljal stvari, ki jih najbrž ne bi bilo. Do vseh sem bil brutalno iskren. Guillaume Desbiens je trenutno najbolj zanimiv igralec s pogodbo. Vsi pričakujejo, da bo pretepač, spomnimo se, da sta se lani z Boštjanom Groznikom pošteno stepla. Še bolj mi je všeč, ker vem, da je igralec, ki bo prestrašil tekmeca. Desbiens prinaša jajca, ki jih nujno potrebujemo. Bo eden od vodij. Potem ko nas je lani zapustil Andy Chiodo, je glede tega nastal velik vakuum. Pri nas bo imel malo drugačno vlogo kot v Innsbrucku, računam, da bo tisti, ki bo dosegal umazane gole iz neposredne bližine gola.

dahlem nm
Nikola Miljković

Nisem obljubljal stvari, ki jih najbrž ne bi bilo. Do vseh sem bil brutalno iskren.

Ob zgoraj omenjenih tujcih bo Olimpija priložnost ponudila še vsaj trojici tujcev. Trenutno še dvema avstrijskima branilcema Fabianu Scholzu in Kristofu Reinthalerju ter ameriškemu napadalcu Mattu Harlowu. Zakaj so na preizkušnji in jim niste, kot zgoraj omenjenima, ponudili pogodb?
Preizkušamo nove stvari. Zelo zanimivo bo, kako se bosta tu znašla Avstrijca, ki sta se nam ponudila. Matta mi je priporočil dolgoletni kolega, ki ga je videl na akademiji v St. Pöltnu. Takoj ko smo se dogovorili, sem dobil klice agentov, zakaj smo ga izbrali, njegova statistka ni nič posebnega in tako dalje, a ta mladenič je name naredil vtis s tem, da je bilo vse, kar je hotel, le priložnost. Sam si je plačal letalsko karto. Če se bo dokazal, da spada k nam, da bomo zaradi njega boljši … Fantje, ki igrajo v študentski ligi NCAA, so dobri drsalci, znajo igrati sisteme, so izobraženi. Vse to je pomembno. Videli bomo, kako se bo izkazal na pripravljalnem kampu. Če ne drugega, bodo ti fantje poskrbeli za konkurenco. Tako in tako pa niti eden v ekipi nima zagotovljenega mesta, nihče ni varen.

TOM BARRASSO? KDO JE TO?

Konec junija smo dobili namig, da se je v igro za trenerja Olimpije resno vmešal Tom Barrasso.
Tom Barrasso? Kdo je to? (smeh) Šalim se, seveda ga poznam, sva skoraj ista generacija. Ni bil moj idol, ker sva povsem drugačna. On je visok, jaz sem ogromen, a bolj v notranjosti (smeh). Osvojil je dva Stanleyjeva pokala. Lepa zgodba za poletne dni, kajne? Da ste lahko nekaj pisali. Dobro je, da je bila Olimpija v medijih povezana z velikim imenom, kot je njegovo.


Ste bili zaradi njega kaj bolj na trnih glede svoje službe?
Ne, nisem bili niti malo živčen.

Osvojil je dva Stanleyjeva pokala. Lepa zgodba za poletne dni, kajne? Da ste lahko nekaj pisali. Dobro je, da je bila Olimpija v medijih povezana z velikim imenom, kot je njegovo.

Včeraj ste opravili prvi ledeni trening. Sezono ste začeli na ploskvi, na kateri ste odigrali zadnjo tekmo pretekle sezone, na Jesenicah.
Delati moramo s tem, kar imamo. Če se je mesto Ljubljana odločilo, da bo led na voljo šele konec avgusta, se moraš pač znajti drugače. Bilo je več možnosti, Maribor, Bled, na koncu smo izbrali Jesenice. Ta dvorana je super, še posebej glede vremenskih razmer zunaj dvorane. Lani, ko smo začeli v Tivoliju, je bila neverjetna vlažnost, tudi letos bo verjetno tako. Spomnim se, da mi je lani na prvem treningu z ekipo vratar Andy Chiodo v smehu dejal, trener, pa saj tu notri dežuje (smeh). Prvi teden bo popolno. Led je na Jesenicah že dalj časa narejen, je dober, s tem se bomo izognili morebitnim poškodbam zaradi slabega ledu.

DOMAČA NALOGA

Kaj bi lahko rekli o fizični pripravi svojih varovancev, ki je za vas, če sklepamo po lanskih izjavah, zelo pomembna?
Še pred prvim treningom bom videl, kdo je naredil domačo nalogo. Sijajno bi bilo, če bi lahko naredili testiranja, ampak toliko stvari se je dogajalo, da sem moral fantom preprosto zaupati, da bodo opravili tisto, kar se od njih pričakuje. Dobili so točen program treningov, ki sem ga s svojim sinom razvijal več let, in vem, da če mu nekdo sledi, lahko pridela tudi pet kilogramov mišic. Mišična masa je nekaj, kar je številnim igralcem pri nas manjkalo. Fantom sicer zaupam in nimam strahu, da bi kdo na priprave prišel nepripravljen. Če bo vseeno kdo prišel nepripravljen, pa ne le, da ne bo dobil priložnost za igranje, ampak ga sploh ne bo v ekipi.

dahlem ap
Arsen Perić

Marko Popovič nam je že dejal, da ekipa ne bo tako številčna, kot je bila lani. Vam to predstavlja težave?
Ne. S tem se strinjam. Lani je bilo drugače, ker smo velik kader potrebovali, saj smo hkrati z ligo EBEL igrali tudi državno prvenstvo. Resnično je to včasih zelo oteževalo naše priprave na tekme lige EBEL, ker so nekateri igrali v DP, smo mi preučevali, kaj bomo naredili na naslednji tekmi. Ob vsem tem si moral zaradi boljšega izhodišča na teh tekmah v DP tudi zmagati. Imeli smo nekaj fantov, ki so igrali samo DP, z nami trenirali, v ligi EBEL pa jih nismo potrebovali. Predstavljajte si njihovo slabo voljo. Zdaj bo lažje, ker ne bo DP, zaradi tega pa tudi ne potrebujemo toliko igralcev. Pričakujem maksimalno 14 napadalcev, osem branilcev, če bo sila, bomo lahko dodali kakšnega igralca iz mladinskega pogona.

Galerija

Članki iz rubrike