pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
0 06.10.2015 10:31:06

Connor McDavid: Ne trenerji, postali so navijači

Reuters
Zaradi vsega, kar slovenskim navijačem prinaša, je na sončni strani Alp profesionalna hokejska liga NHL izjemno priljubljena. Žal pa nimamo natančnih podatkov, koliko hokejskih privržencev se sredi noči zbuja za posamezne tekme Kraljev iz Los Angelesa, v dresu katerih igra Anže Kopitar.

Vemo pa, da bodo kanadski in ameriški navijači letos še nekoliko podrobneje spremljali predstave Edmonton Oilersov. Razlog je seveda zelo preprost. V dresu franšize, za katero je domači led krasil tudi legendarni Wayne Gretzky, bo že zgodnjega jutra 9. oktobra ligo NHL s svojo prisotnostjo počastil eden največjih talentov kanadskega hokeja v zadnjem desetletju Connor McDavid. Na evropski celini seveda ni tako poznan kot prek luže, kjer januarja leta 1997 rojenega hokejista povzdigujejo v neslutene višave.

Connor McDavid

038-29-connor (priponka)
Reuters

Rojen: 13. januar 1997
V kraju: Richmond Hill, Ontario, Kanada
Višina/teža: 185 centimetrov/88 kilogramov
Nabor 2015: 1. izbor (Edmonton Oilers)
Trenutna ekipa v NHL: Edmonton Oilers
Igralno mesto: center
Statistika v OHL: Erie Otters 166 tekem 97 golov 188 podaj
Statistika na mladinskih SP: Kanada 14 tekem 4 goli 11 podaj

CROSBY KOT MERILO IN
OPOZORILO

Spomin na zadnjo zares impresivno generacijo mladih hokejistov na naboru je še kako živ. Pred desetimi leti sta se sicer isto sezono, čeprav iz različnih letnikov nabora, na severnoameriški led v ligi NHL podala Sidney Crosby in Aleksander Ovečkin, ki trenutno veljata za največji globalni zvezdi svetovnega hokeja. Njegovo prvo in za zdaj največje merilo je prav Crosby, ki je v svoji karieri kljub zgodnji hokejski starosti osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, čeprav je bil zaradi nekoliko šibkejše telesne zgradbe podvržen kar številnim poškodbam, med drugim tudi pretresu možganov, ki ga je za dlje časa oddaljil od ledu. Deset let mlajši rojak s prvimi koraki šele stopa v svet najmočnejše hokejske lige na svetu, pri tem pa mu starejši in slavnejši rojak zaradi podobne telesne konstitucije predstavlja hkrati opozorilo in v tekmovalnem smislu merilo, po katerem bo mladenič na vsakem koraku ocenjevan. Če je verjeti napovedim, bi lahko McDavid takoj zavzel eno najvidnejših vlog v ligi. Če ne v celotni ligi, pa zagotovo pri Edmontonu, ki v zadnjih letih zbira najboljše mlade hokejiste, a pravega vodje še ni našel. V Connorju McDavidu bodo morda dobili prav to. Morda se zdi nenehno postavljanje v soj medijskih luči z naše strani nekoliko pretirano, a najstnik zares premore izjemno hokejsko znanje in neznanske odlike, ki jih nekateri ne razvijejo niti v desetletje dolgih razponih karier.

connor mcdavid re
Reuters

UPRAVIČEN MEDIJSKI VRVEŽ
A ko bo McDavid oddrsal prvih nekaj zavojev na ogrevanju, mu bodo nasproti stali "veterani", četudi mladih nog, ki so v NHL-u dovolj časa, da vedo, kako se morajo zoperstaviti mladim nadobudnim hokejistom, ki hočejo z enim zamahom osvojiti svet. Connor tega ne napoveduje, čeprav mediji na široko pišejo o njegovih ambicijah in ciljih, med vzorniki pa omenjajo velikega Wayna Gretzkyja in Bobbyja Orra. A Connorju je všeč Tyler Bozak, kar pomeni, da je kljub vrvežu kanadske javnosti z nogami trdno na tleh.

Pri 18 letih nisem bil niti blizu njegove ravni hokeja. Vem, da še ni odigral niti tekme v ligi, ampak že samo drsanje z njim je posebno doživetje. Je prav poseben talent. Popolnoma razumem, zakaj ga vsi kujejo v zvezde. Vse je resnično.
Steven Stamkos

Vsaka minuta pomeni minuto več izkušenj v ligi NHL, medtem ko bodo tisti neizkušeni branilci najbolj trepetali pred njegovimi rokami. Da, rokami. Če imate nekaj časa, si oglejte njegove najlepše poteze na ledu. Dih jemajoče hitre roke in uravnoteženost na ledu sta njegovi največji prednosti. Njegov izjemni talent je bil javnosti na ogled postavljen že na lanskem mladinskem svetovnem prvenstvu.
Domači mediji prek luže so ga označili za najboljši mladinski turnir v zadnjih štiridesetih letih in na njem se je najbolj izkazal prav 18-letni McDavid, ki je s kanadskimi mladeniči osvojil zlato kolajno. Ne moremo ravno reči, da je bilo takrat jasno, da bo mladenič postal prvi izbor na lanskem naboru, saj je bilo to splošno znano dejstvo že kakšno sezono ali dve prej. 

connor mcdavid re
Reuters

ČE TAKO PRAVI STAMKOS ...
Connor je izstopal takrat in izstopa še danes, čeprav mu vsa pozornost ne laska pretirano. Noče se zavedati, da bodo imeli nekdanji trenerji pri ekipi Erie Otters več od njega kot on od njih. "Njega ne moreš nič več naučiti. Pravzaprav ne vem, ali so ga sploh kdaj lahko," se je mladeničevih dnevov ob ledu spominjal novinar Gare Joyce, ki je skrbel za razširjeno zgodbo o čudežnem dečku domačega kraja.
Kasneje je bil priča tudi spremenjenim vlogam v ekipi, ki bolj spominjajo na kak filmski scenarij: "Večino časa so se samo spogledovali, ko je napravil kaj spektakularnega ali izboljšal kakšno različico trenerjevih načrtov. Postajali so njegovi privrženci in ne tisti, ki bi ga morali učiti."

Večino časa so se samo spogledovali, ko je napravil kaj spektakularnega ali izboljšal kakšno različico trenerjevih načrtov. Postajali so njegovi privrženci in ne tisti, ki bi ga morali učiti.
Gare Joyce

To se je dogajalo v zadnjih dveh letih, medtem ko bo zdaj presedlal na odmevnejši oder. A tudi na tem se pojavljajo neverjetno pozitivni vtisi po končanih Connorjevih kampih za trening. Najbolje jih je povzel kar eden najboljših strelcev lige Steven Stamkos, ki je v ligi NHL na skupno 492 tekmah dosegel 276 zadetkov ob 222 podajah. "Pri 18 letih nisem bil niti blizu njegove ravni hokeja. Vem, da še ni odigral niti tekme v ligi, ampak že samo drsanje z njim je posebno doživetje. Je prav poseben talent. Popolnoma razumem, zakaj ga vsi kujejo v zvezde. Vse je resnično," je povedal kanadski zvezdnik, ki si bo ta dotični status kaj kmalu delil z McDavidom. Kdaj se bo to zgodilo, je vprašanje, na katerega nimamo odgovora, a če gre soditi po evforiji, ki je zajela severnoameriški hokej, bo to kaj hitro. Utegne se zgoditi, da bo postal rešitelj Edmontona in obraz lige NHL, a za zdaj ostaja zgolj 18-letnik, ki mu hitro zmanjkuje normalnih najstniških dni.

Značke: nhl, mcdavid

Članki iz rubrike