Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 12.02.2017 10:02:22

Zupančič: Če zmagaš na treh tekmah, je vse v najlepšem redu

Arsen Perić
Slovenska hokejska reprezentanca je uspešno opravila prvi večji test pred majskim svetovnim prvenstvom v Parizu. Izbranci Nika Zupančiča so, v precej spremenjeni in pomlajeni zasedbi, zmagali na turnirju evropskega izziva v Katovicah, kjer so premagali Poljsko, Italijo in Ukrajino.

Slovenci so v Katovicah opravili prvi letošnji zbor. Tekmovanje, ki je bilo že tudi prvi test za najpomembnejši dogodek v sezoni, pa so končali stoodstotno uspešno. Za ta februarski termin si je selektor Nik Zupančič sicer želel, da bi imel na voljo nekoliko močnejšo zasedbo; nazadnje je na prizorišče v mestu, kjer so si Slovenci lani zagotovili vozovnico za Pariz, iz različnih vzrokov odpeljal nekoliko premešano zasedbo z nekaterimi povratniki in mladimi upi, ki so prvič okusili takšen članski turnir.

Kljub takšni postavi je Slovenija zanesljivo dobila vse tri tekme, za začetek so bili Slovenci v četrtek boljši od Poljakov s 4:1, podobno je bilo v petek proti Italiji (6:2), v soboto pa z enakim izidom še od Ukrajine.

"Ukrajinci so znani po tem, da igrajo trd hokej. Mislim, da smo se odzvali fenomenalno. Tudi igra z igralcem več je bila odlična, kar potem olajša tudi igro pet na pet. Lahko smo zadovoljni tako z igro kot rezultatom," je o zadnji tekmi na turnirju dejal Luka Vidmar.

Podobno zadovoljen je bil po tekmi, ki so jo ob nervoznih in precej grobih tekmecih Slovenci zanesljivo spravili do visoke zmage, tudi selektor. "Tretja tekma turnirja, z Ukrajino, je bila takšna, kot smo pričakovali: to je močna ekipa, ki vseskozi igra na meji prekrška. Dobro smo se pripravili nanje, dolgo smo jih mleli in mleli. Na koncu smo jih zmleli z zadetki. Drsalno smo boljša ekipa in na koncu smo zasluženo zmagali," je zadnji dvoboj z Ukrajinci ocenil slovenski strateg.

Njegova ocena vseh treh tekem na Poljskem pa je bila lahko samo pozitivna. "Lahko smo zadovoljni s pristopom. Fantje so pokazali, da radi prihajajo v ekipo. Dali so vse od sebe, tudi mladi so se zelo dobro vključili v moštvo. Na koncu je seveda vse v najlepšem redu, če dobiš tri tekme. Tako je bilo tudi tokrat in mislim, da lahko z zadovoljstvom gledamo naprej."



Scenarij je bil podoben na vseh treh dvobojih, Slovenci pa so se po prvih dveh vračali po minimalnem zaostanku v prvi tretjini. Hokejisti so Zupančiča najbolj navdušili na dvoboju z Italijani, ki so bili teoretično najboljši tekmec od trojice v Katovicah.

"Italijani so člani elitne skupine, v takšni tekmi pa je dosti emocij. Startali smo zelo dobro od prve minute, ni nas zmedel rezultatski zaostanek v prvi tretjini. Pokazali smo, da smo boljši, zadnja tretjina pa je bila ena boljših na tekmovanju. Vse smo imeli pod nadzorom in fantje so pokazali, zakaj igrajo v reprezentanci. Povsem zaslužena zmaga," je ocenil Zupančič.

"To je bila dobra izkušnja, vedeli smo, kaj lahko pričakujemo, saj se dobro poznamo. Narekovali smo ritem, v prvi tretjini so oni sicer zadeli, a smo se hitro pobrali. Dobro smo nadzorovali vse, ritem, igro, rezultat pa je na koncu tudi odraz tega," pa je to drugo tekmo z Italijani ocenil kapetan Jan Urbas.

Pred začetkom tekmovanja je Urbas po mini pripravah na Bledu nekoliko v šali dejal, da se ne boji "prekletstva" oznake C na dresu - v zadnjem času so imeli kapetani slovenske izbrane vrste kar precej zdravstvenih težav -, v Katovicah pa je dokazal, da je takšno razmišljanje prenesel tudi v prakso. Bil je najboljši slovenski igralec, vedno na pravem mestu, njegova statistika pa je bila tudi polna. V treh tekmah je zbral devet točk za štiri gole in pet podaj, odlično pa se je v prvem napadu ujel tudi s soigralcem iz Beljaka Miho Verličem (trije goli, dve podaji).

Za Slovence je bil to zadnji testni turnir pred SP, zadnje priprave bodo aprila in maja opravili s posamičnimi prijateljskimi tekmami, prva jih 11. aprila čaka proti Madžarom v Celju.

Članki iz rubrike