nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

hu
hu
0 03.06.2023 15:46:28

Vegas in Florida v drugem finalu NHL lovita prvo lovoriko

Jonathan Marchessault
Profimedia
V noči na nedeljo se bo onstran Atlantika začelo zadnje dejanje klubske sezone v najmočnejši hokejski ligi. V velikem finalu lige NHL se bosta za Stanleyjev pokal pomerili moštvi Vegas Golden Knights in Florida Panthers. Vsekakor bo prvak nov, saj branilec naslova Colorado tokrat ni več v igri že od prvega kroga končnice.

Za Vegas je uvrstitev v veliki finale druga v kratki zgodovini. Ekipa iz mesta igralništva se je že po prvi sezoni v NHL 2017/18 prvič uvrstila v boj za Stanleyjev pokal, takrat je klonila proti Washingtonu.

Florida pa je prav tako v finalu drugič, a je med obema uvrstitvama v zaključne boje preteklo že 27 let. Floridska zasedba je namreč leta 1996 v velikem finalu igrala proti Coloradu.

To pomeni, da bo ena od obeh ekip prvič osvojila prestižno lovoriko. Hkrati pa je to tudi njun prvi obračun v končnicah lige NHL.

Panterji so na poti do zadnje stopnice brez večjih težav slavili v vzhodni konferenci, premagali so Carolino s 4:0 v zmagah. Nekaj več dela so imeli hokejisti Vegasa, saj so v zahodni konferenci slavili s skupnim izidom 4:2 v zmagah, so pa na zadnji tekmi v gosteh premagali Dallas kar s 6:0. Pred tem so izločili Winnipeg Jets, pa tudi Edmonton Oilers. Slednji je v prvem krogu ugnal Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja.

Finale se bo začel v Las Vegasu, kjer bosta prvi tekmi: uvodna v noči na nedeljo po slovenskem času in druga v noči na torek. Sledila bo selitev na Florido in dve tekmi (v noči na petek in nedeljo). Če bo v boju za Stanleyjev pokal več tekem, pa bodo te izmenično potekale na ledu Vegasa in Floride. Peta v noči na 14. junij, šesta v noči na 17. junij, zadnji možni termin, ko bo znan prvak, pa je v noči na 20. junij, gostitelj te morebitne tekme bo Vegas.

Jonathan Marchessault
Jonathan Marchessault
Profimedia


"Tokrat me vse spominja na tisto uvodno sezono. Proti vsem pričakovanjem smo se prebili v finale. Dobra ekipa, veliko izjemnih igralcev, ekipni duh in dober vratar. Res je lepo, da sem del take sredine," je po koncu bojev v vzhodni konferenci dejal napadalec Vegasa Jonathan Marchessault.

V postavi Vegasa izpred petih sezon je še šest igralcev, ki že imajo izkušnje s finalom: William Carrier, William Karlsson, Jonathan Marchessault, Reilly Smith, Brayden McNabb in Shea Theodore.

"Mislim, da je naša ekipa bolje pripravljena in bolj zrela kot tisto prvo leto. Takrat nas ni tam pričakoval nihče, zdaj pa si želimo zmagati. Zadovoljni bomo, ko bomo dvignili pokal, to si želimo vsi v ekipi," je za spletno stran lige pred finalom dejal Carrier.

"Veliko nam pomeni. Že priti do te točke je veliko, a zdaj imamo pred seboj še eno nalogo. Ne moremo reči, da je že opravljeno," pa je po konferenčnem finalu dejal vratar Floride Sergej Bobrovski. Njegov soigralec Eric Staal je razmišljal podobno: "Zdaj smo tam, kjer smo želeli biti. Hvaležen sem za to priložnost ter vesel, da imam takšne soigralce. Vse skupaj je nekaj posebnega, lahko samo uživamo."

Eric Staal
Eric Staal
Profimedia


V finalu bosta velike pozornosti deležna najbolj učinkovita igralca obeh ekip v končnici. Jack Eichel je za Vegas zbral 18 točk za šest golov in 12 podaj, še za odtenek boljši je Matthew Tkachuk pri Floridi (21 točk, devet golov, 12 podaj), že pred tem je blestel v rednem delu, ko je dosegel karierni rekord s 109 točkami.


Spored finala (slovenski čas):
- nedelja, 4. junij:
02.00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers

- torek, 6. junij:
02.00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers

- petek, 9. junij:
02.00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights

- nedelja, 11. junij:
02.00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights

Morebitne tekme:
- sreda, 14. junij:
Vegas Golden Knights - Florida Panthers

- sobota, 17. junij:
Florida Panthers - Vegas Golden Knights

- torek, 20. junij:
Vegas Golden Knights - Florida Panthers

NHL 2023

Članki iz rubrike