Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 26.08.2016 11:20:20

Zupančič: Mislim, da se lahko Vojens ponovi

Drago Cvetanovič/HZS
Zahtevne naloge se v slovenskem hokejskem taboru ne bojijo. V začetku septembra bi se lahko Slovenija drugič zaporedoma uvrstila na olimpijske igre na hokejskem turnirju. A za izpolnitev teh sanj mora v kvalifikacijah zmagati pred Belorusijo, Dansko in Poljsko. Selektor Nik Zupančič pravi, da ga uvrstitev Slovenije na OI 2018 ne bi presenetila.

"Če začnemo s Poljsko: to bo naša prva tekma, razpored je kar ugoden. Kakor je bilo na SP slabo, da smo z njimi izgubili, je mogoče v tem primeru to dobro. Da se zavemo, da to ni reprezentanca drugega razreda, ampak so kakovostni, so nepopustljiva ekipa. Danci pa ... zmeraj pravim, da so zelo neugodni, če igraš proti njim. So pa zelo sproščeni, od Skandinavcev še najbolj kreativni in s kakovostnimi igralci iz NHL se njihova vrednost še poveča. Zame so še večji favoriti kot Belorusi," je na novinarski konferenci reprezentance na Bledu razmišljal selektor Nik Zupančič.

Poljska, Danska in Belorusija bodo 1., 2. in 4. septembra v Minsku ovire za Slovenijo. Do takrat imajo Slovenci en teden za priprave, v ponedeljek pa še testno tekmo z Italijo. Nekateri najmočnejši aduti se bodo ekipi pridružili šele tik pred turnirjem. "Zdaj smo šele v drugem dnevu priprav. Nekaj je zarisanega, iz dneva v dan bomo videli, kako in kaj. Prvi vtis pa je, da so fantje zavidljivo fizično pripravljeni. O vratarjih in sestavi ekipe je težko kaj reči. Imamo še tekmo z Italijani, po njej bomo skušali izbrati najboljše," pravi Zupančič.

Pred tremi leti so na podobnem turnirju v Vojensu zmagali in prišli na OI 2014 v Soči. "Za nas je bil februar v Vojensu idealen, fantje so bili v tekmovalnem pogonu, odigrali smo tri, štiri treninge in odigrali svoj posel. Morda je to zdaj tudi poteza IIHF, da so kvalifikacije prestavili na zgodnejši čas. Presenečenja v narekovajih neradi vidijo, raje imajo stalne udeležence. A zakaj ne bi dali priložnosti manjšim ekipam, da se dokažejo? Pokazali smo že, da smo lahko povsem konkurenčni," o morebitnih vzrokih za spremembo kvalifikacijskega termina pravi Zupančič.



A teh razmer ne objokuje: "Lahko gledamo z dveh plati: lahko začnemo 'jamrati', da nimamo celotne ekipe, nekateri nimajo klubov ... a če bomo tako gledali, se lahko kar zberemo na Brniku in odigramo, kot pač bomo. Lahko pa pogledamo z druge strani, fantje so septembra spočiti, prihajajo dobro pripravljeni, so večinoma zdravi in brez poškodb. Treba je gledati pozitivno, en takšen turnir smo že dobili in mislim, da se lahko Vojens ponovi."

Turnir za pot na OI je zanj največji izziv doslej, odkar je prevzel mesto selektorja. A se izziva ne boji. "Kdorkoli se loti selektorske vloge, hoče takšne izzive. Če se jih bojiš, to ni služba zate. Vesel sem, da imamo možnost uvrstiti se na OI. Naredili bomo vse, da to ustvarimo, potem bomo pa videli, kaj se bo zgodilo. A če ne vložiš truda, je malo verjetno, da bo uspeh."

Nazadnje je na SP na Poljskem kapetansko vlogo opravljal Jan Urbas. Predviden pa je bil Jan Muršak, ki bo, tokrat zdrav, nosil kapetansko oznako tudi zdaj, čeprav je tokrat v postavi tudi Anže Kopitar: "V vlogi kapetana bo Jan Muršak. Že lani smo rekli, da bo kapetan. Bil sem malo v dvomih, ker je Anže dobil kapetanski znak v Los Angelesu. A mislim, da je prav, da je v tej vlogi Muršak. Je le v Evropi in bližje, več bo z reprezentanco. Upam, da ne bo prišlo kaj vmes. Ampak mislim, da je že 'pokuril' svojo smolo s poškodbami. On je 'ta pravi'," je o vlogi kapetana dejal selektor.

Članki iz rubrike