GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

hu
hu
0 02.11.2016 19:11:39

Na Bledu z Belorusi, Francozi in Latvijci

Tina Kosec
Novembrski reprezentančni turnir oziroma prekinitev večine klubskih tekmovanj ponavadi hokejistom prinese prvo druženje v izbrani vrsti. V tej sezoni je drugače, Slovenci imajo za sabo že zelo uspešen septembrski nastop v olimpijskih kvalifikacijah, vseeno pa poudarjajo tudi pomen domačega tekmovanja na Bledu konec tedna.

Bled bo od 3. do 5. novembra prizorišče mednarodnega turnirja iz serije evropskega izziva (Euro Ice Hockey Challenge). Ob Slovencih bodo nastopali še Belorusi, Francozi in Latvijci. Vse reprezentance bodo v letošnji sezoni igrale v elitni skupini svetovnega hokeja, Francija in Belorusija bosta tudi neposredni nasprotnici Slovenije v prvem delu prvenstva v Parizu.

"Ponavadi je novembrski turni prva akcija reprezentance. A letos smo eno akcijo že zelo uspešno končali, ta turnir je naša druga akcija in zdi se, da je sezona že zelo dolga. Po uspehu v Minsku prihaja tudi določena odgovornost, zato smo se tako tudi tega turnirja lotili resno. Veseli me, da sta z nami povratnika po težkih poškodbah Goličič in Rodman, imamo novinca Davida Planka, kar je bilo tudi načrtovano na teh turnirjih. Žan Us nam je že pomagal na treningih, zdaj je prvič z nami," je na današnji novinarski konferenci na Bledu Zupančič orisal sestavo ekipe.

Nekateri ključni igralci so poškodovani ali načeti (Mitja Robar, Žiga Jeglič ...), zato jim je selektor namenil počitek za zdravljenje poškodb, v nekaterih drugih ligah pa ne prekinejo tekmovanj. Na Bledu pa bosta spet stara znanca, ki sta zacelila poškodbi, David Rodman in Boštjan Goličič.

Ekipa je po mnenju selektorja prava, vzdušje tudi. Turnir bo postregel z zanimivimi tekmami, čeprav sestave tekmecev še ne pozna. Čeprav je tekmovalen pomen drugotnega pomena, je za selektorja blejsko tekmovanje pomembno.

"To je domač turnir, fantje, ki igrajo v tujini, vedno pokažejo željo, da se pridružijo ekipi. Na klubski ravni je vedno nek pritisk, tu pa se vračajo v reprezentanco. Bolj je sproščeno, pa ne v smislu, da ne bi nič delali, ampak ker pridejo domov. Vsi izražajo željo, da pridejo, na teh turnirjih pa smo vedno načrtovali, da se preizkusi tudi kakšne igralce, ki še niso igrali," je dejal selektor o pomenu blejskega turnirja.

Vratarji bodo tokrat Luka Gračnar, Matija Pintarič in novinec po tekmovalni plati Žan Us, manjkata pa v zadnjih sezonah prva moža Robert Kristan in Gašper Krošelj. Prvi še nima kluba, drugi pa je našel novega v drugi švedski ligi, ki pa za ta turnir ni prekinila tekmovanja.

V vlogi pomočnika selektorja se bo prvič preizkusil nekdanji reprezentant Edo Terglav, ki je zdaj trener v Franciji, zato dobro pozna predvsem francoske tekmece, pa tudi vse "Francoze", slovenske igralce, ki igrajo v tej državi, na Bledu jih bo pet.

"Pet, šest let je minilo, odkar sem bil zadnjič v reprezentanci. Ko me je Nik poklical, ali bi pomagal, nisem potreboval veliko časa za razmislek. Prvi turnir in prve tekme bodo zame nekaj posebnega. Vzdušje je super, ekipa in igralci so super," je pomočnik Terglav pojasnil, kako doživlja prvo akcijo v novi vlogi.



Selektor Zupančič je na blejski turnir povabil vratarje Matijo Pintariča (Lyon), Luko Gračnarja (Redbull Salzburg) in Žana Usa (Sij Acroni Jesenice), branilce Klemna Pretnarja, Sabahudina Kovačeviča (oba Junost Minsk), Aleša Kranjca (Sij Acroni Jesenice), Luko Vidmarja (Frederikshaven), Andreja Tavžlja (Angers), Matica Podlipnika (Lyon), Maksa Selana in Davida Planka (oba Olimpija) in napadalce Roka Tičarja (Avtomobilist), Jana Muršaka (CSKA Moskva), Roberta Saboliča (Admiral), Davida Rodmana (Sij Acroni Jesenice), Boštjana Goličiča (Grenoble), Kena Ograjenška (Graz 99ers), Žigo Panceta (KAC Celovec), Miho Verliča (VSV Beljak), Žigo Pešuta, Nika Pema, Aleša Mušiča, Anžeta Ropreta (vsi Olimpija) ter Anžeta Kuralta (Grenoble).

Spored tekem na Bledu
- četrtek, 3. november:
16.00 Francija - Belorusija
19.30 Latvija - Slovenija

- petek, 4. november:
16.00 Belorusija - Latvija
19.30 Slovenija - Francija

- sobota, 5. november:
16.30 Belorusija - Slovenija
20.00 Latvija - Francija

Članki iz rubrike