Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ku
ku
0 15.09.2016 12:13:00

Obradović: Z novim formatom bo evroliga bližje ligi NBA

Profimedia
Čez manj kot mesec dni se bo začela 17. izvedba košarkarske evrolige, ki je za zdaj pod vodstvom Uleba "preživela" prvo bitko s Fibo, v novi sezoni pa prinaša nov tekmovalni sistem.

Šestnajst najboljših moštev na stari celini bo v dirko vstopilo 12. oktobra, odslej vsa v enotni skupini, kar pomeni, da bo vsako v rednem delu sezone odigralo 30 tekem. Vsako z vsakim, petnajst tekem na domačem parketu in petnajst tekem v gosteh.

Novi format evrolige, ki prinaša več tekem, ima na eni strani veliko nasprotnikov, na drugi strani pa tudi več podpornikov, med katerimi je najbolj glasen najtrofejnejši evropski trener Željko Obradović. Srbski strateg na klopi turškega Fenerbahčeja smatra, da je to korak naprej oziroma korak k približevanju ligi NBA.

"Kdo ve, morda se bo lahko evroliga nekega dne postavila po robu ligi NBA in z njo tekmovala. Poglejte, v naši ekipi so igralci, ki so imeli na mizi dobre pogodbe s klubi iz lige NBA, ampak so se odločili ostati v Evropi. To pomeni, da se tudi pri nas dogajajo lepe stvari," pravi Obradović in dodaja: "Efes in Darušafaka sta zamenjala trenerja in večji del ekipe in vsi vemo, kako dober trener je David Blatt. Galatasaray je še močnejši. Turška liga bo tako, kot v prejšnji sezoni, zelo zelo težka, kar je dobro."

Obradović ima v moštvu večino igralcev iz prejšnje sezone, v kateri se je Fenerbahče uvrstil na zaključni turnir četverice. "To je za nas velika prednost, ampak zdaj smo komaj na začetku, tako da te stvari niti niso tako pomembne. Zaradi spremembe formata evrolige bomo včasih morali igrati tudi tri tekme na teden. V enem primeru bomo v osmih dneh odigrali celo štiri tekme," je še pristavil srbski trener.

Slovenija nima svojega predstavnika v evrligi, reginalno ligo bo zastopala Crvena zvezda. To bo pravzaprav že četrta zaporedna sezona, ko Union Olimpija nastopa v nižje rangu tekmovanja - v evropskem pokalu. Resnici na ljubo, celo to tekmovanje je za trenutno ljubljansko zasedbo premočno. Časi vrhunske klubske košarke v Ljubljani in tudi v Sloveniji so torej dokončno minili in vprašanje je, če in kdaj se bodo vrnili.


Med šestnajstčlansko smetano je enajst ekip z licenco A, kar pomeni, da imajo zagotovljeno mesto v evroligi: Baskonia, Barcelona, Real Madrid (vsi Španija), Anadolu Efes, Fenerbahče (oba Turčija), Olympiacos, Panathinaikos (oba Grčija), CSKA Moskva (Rusija), EA7 Milano (Ita), Maccabi Tel Aviv (Izrael) in Žalgiris (Litva).

Drugi ruski predstavnik, prvak Nemčije in prvak lige ABA so za to sezono prejeli licenco B. To so Unics (Rusija), Brose Bamberg (Nemčija) in Crvena zvezda (Srbija).

Prvak evropskega pokala je prejel licenco C. To je Galatasaray (Turčija).

Posebno povabilo je pripadlo turški Darušafaki.

Sistem tekmovanja
Šestnajst ekip bo v rednem delu odigralo (vsaka z vsakim doma in v gosteh) odigralo 30 krogov. Osem najboljših se bo uvrstilo v četrtfinale, v katerem se bodo v štirih dvobojih pomerili do treh doseženih zmag. Štrije zmagovalci se bodo uvrstili na zaključni turnir. Prireditelj zaključka še ni znan.

Članki iz rubrike