Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 02.01.2015 12:59:08

Lahko je njemu

abaphoto
Crvena zvezda v tej sezoni igra odlično, v ligi ABA je še neporažena, v evroligi se je zelo zanesljivo uvrstila v drugi del.

Že res, da je Marcus Williams prinesel kakovost, ki je Zvezda prej ni imela, že res, da Luka Mitrović dokazuje, kako kakovostna štirica je, res da Jaka Blažič in Nikola Kalinić igrata dobro že vso sezono, a Boban Marjanović je tisti, ki je nesporno prvo ime rdeče-belih. Pa ne le njih.

Janis Kruminš, ki je umrl leta 1994, je bil prvi ekstremno visoki center, ki je dominiral v evropski košarki. V drugi polovici 50. in v prvi polovici 60. let prejšnjega stoletja je bil 220 centimetrov visoki Latvijec prvo ime Sovjetske zveze pod košem in je z njo osvajal številne medalje.

Kaj ima to skupnega z Marjanovićem, razen tega, da je sam še kakšen centimeter višji od Kruminša? Oba sta (bila) bolj sramežljive sorte, ne ravno rojena za vodji, oba sta igralca, na katera se lahko vedno zaneseš, inteligentna, oba sta s svojim pristopom in trdim delom želja vsakega trenerja. In le kdo bi potem lahko v filmu bolje upodobil Kruminša kot ravno Marjanović?

Da, trenutno prvi igralec evrolige je lani počel tudi to, snemal je film, in to v času, ko bi ga namesto v Beogradu pričakovali nekje drugje. V začetku septembra, ko so srbski košarkarji tako uspešno nastopali na svetovnem prvenstvu, se je Bobi Marjanović preizkušal v povsem drugi vlogi. "Bil je zelo visok in zelo dober košarkar. Ni kaj, ne bi mogli najti primernejše vloge zame," je v smehu komentiral svojo igralsko izkušnjo.



A vseeno bi v tistem času mislili, da bo namesto rdečega sovjetskega na snemanju nosil rdeči srbski dres na prvenstvu. Toda selektor Saša Đorđević ga ni uvrstil niti na seznam tistih, ki so začeli priprave za mundial. Letos, ko bo "Sale Nazionale" delal spisek za EuroBasket, bo seveda povsem drugače. Marjanović bo zagotovo ne le na njem, ampak bo, če ne bo kaj nepredvidenega, tudi na tistem končnem izbrane dvanajsterice. Čeprav se je marsikdo že lani čudil, da Marjanovića ni bilo v reprezentanci, Đorđeviću na "koncu dneva" nihče ni mogel očitati, da ga je pustil ob strani, s srebrno kolajno je lahko vsem zaprl usta.

To leto Đorđević ne bo niti pomislil, da Marjanovića ne bi bilo zraven, kako bi le mogel ne resno računati na trenutno prvega igralca evrolige? Vodi namreč na lestvici statističnega indeksa, dvakrat je bil MVP kroga, prvi je tudi na lestvici najboljših skakalcev. Samo dvakrat v desetih krogih je bil njegov statistični indeks nižji od 20, sedemkrat je dosegel dvojnega dvojčka. "Vse to je zaradi ekipe. Pomagamo drug drugemu, smo pravo moštvo, v njem vlada odlično vzdušje. To smo začeli graditi že lani, zdaj le še nadgrajujemo," pravi 225 centimetrov visoki igralec, ki je avgusta dopolnil 26 let.

Nase je prijazni velikan opozoril že pred petimi leti v Hemofarmu, kar mu je prineslo prestop v moskovski CSKA. V tujini se ni najbolje znašel, igral je še v Žalgirisu in Nižnjem Novgorodu. Po vrnitvi domov je v Mega Vizuri začel znova. "Trener Dejan Milojević mi je povrnil samozavest," pravi Marjanović, ki mu ni žal slabe izkušnje z igranjem izven Srbije. "V tujini sem se veliko naučil. Vse, kar se zgodi, se zgodi z razlogom."

Od predlanskega prihoda v Zvezdo gre pot le še navzgor. "Včasih gledam svoje tekme in vidim napake. Te skušam odpraviti. Ne gre vedno, skušam pa biti vedno boljši," pravi priljubljeni Bobi, ki noče, da bi ljudje mislili, da igra košarko le zato, ker je visok. "Mnogi mislijo 'lahko je njemu', a ni vse samo višina, treba je veliko delati. Mislim, da nekaj tudi znam, delam na tem, skušam biti vsak dan boljši." In tudi je.

Članki iz rubrike