oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 27.03.2015 10:56:33

Dedek, ta je zate

Reuters
Chris Paul je eden največjih zvezdnikov lige NBA. Za mnoge najboljši organizator igre na svetu je zablestel že kot zelo mlad, za njegovo slavo pa je poskrbela tekma, ki jo je 29-letni košarkar odigral v srednji šoli West Forsyth v čast svojemu dedku.

Mnogi otroci so na svoje stare starše zelo navezani, mnogi se po njih zgledujejo in za mnoge so v mladosti njihovi dedki in babice tudi njihovi idoli. Tudi Chris Paul je bil na svojega dedka, ki ga je spremljal na vsaki košarkarski tekmi, zelo navezan.
"Vrsto let je imel svojo avtomehanično delavnico, a vedno, kadar sem imel tekmo, je prej končal svoje delo in jo zaprl, da je lahko odšel na mojo tekmo," je o svojem dedku razlagal CP3, kot je njegov vzdevek.

A 15. novembra 2002 je takrat 17-letni Chris ostal brez svojega ljubega starega starša, ko so 61-letnega Nathaniela Jonesa našli mrtvega pred njegovo hišo. Umorilo in oropalo naj bi ga pet mladeničev. "Vsakdo mora umreti, a za svojega dedka sem mislil, da je eden tistih, ki nikdar ne bodo," se je družinske tragedije spomnil Paul.

882-56-dedek

Potrti Chris je imel že dva dni pozneje tekmo s svojo srednješolsko ekipo in svoji teti je zaupal, da ne ve, kako bo igral brez dedka med gledalci. "Kaj pa, če bi dosegel 61 točk zanj?" ga je vprašala teta in Chrisu Paulu se je zdela ta ideja fantastična, čeprav si je sam pri sebi mislil, da je nemogoče, da bi mu uspelo. Za njegov namen sta vedela samo on in njegova teta, da se pripravlja nekaj posebnega, pa je slutil tudi Paulov trener, ki ga je Chris prosil, ali lahko na parketu ostane vso tekmo v spomin na svojega dedka. Trener mu je ugodil in Chris Paul se mu je za izkazano zaupanje oddolžil na fantastičen način. Od prve sekunde ga je po parketu nosil duh njegovega dedka in do polčasa je dosegel že 32 točk.

882-56-paul OBREZ
Reuters

"Nekateri soigralci so mi po tekmi dejali, da je bilo neverjetno, kaj vse sem zadeval, in da so bili za nekatere mete prepričani, da bodo šli mimo. A vse kaže, da me je spremljal dedkov duh, ki je žogam pomagal najti pot skozi obroč," se je famozne tekme spomnil Paul.

Manj kot tri minute pred koncem je imel Chris na svojem računu 59 točk in dve točki sta ga ločili do izpolnitve cilja. Šel je v prodor in bil pri tem zaustavljen z grobim prekrškom. Kljub temu je žoga našla pot skozi obroč in Chris je cilj izpolnil. Zaradi prekrška je imel sicer na voljo še dodaten prosti met, toda Paul ga je nalašč povsem zgrešil in ostal pri 61 točkah.
Takoj v naslednji sekundi je odšel iz igre in šel objokan do svojega očeta ter ga objel, čeprav je bil le šest točk oddaljen od strelskega rekorda zvezne države. A o rekordih takrat jasno ni razmišljal. V njegovih mislih je bil le njegov dedek in poklonil se mu je na zares fantastičen način.

Članki iz rubrike