Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 01.10.2015 17:10:07

Derrick Rose: Nokavt, ironija in število 25

vszi
Obstajajo košarkarji, ki se jim v karieri ni treba ubadati s poškodbami, ki brez prevelikih težav odigrajo deset, petnajst ali več let na najvišji ravni. Obstajajo košarkarji, ki so v svoji karieri doživeli eno večjo poškodbo, ki jih je s parketa oddaljila za več let. Seveda obstajajo tudi košarkarji, ki so imeli s poškodbami veliko težav. Obstaja pa tudi Derrick Rose.

Obstajajo košarkarji, ki so v svoji karieri doživeli eno večjo poškodbo, ki jih je s parketa oddaljila za več let. Seveda obstajajo tudi košarkarji, ki so imeli s poškodbami veliko težav. Obstaja pa tudi Derrick Rose.

Organizatorja igre Chicaga ne moremo uvrstiti v nobeno izmed v uvodu naštetih kategorij, kajti če bi ga poskušali uvrstiti med košarkarje, ki so imeli v svoji karieri s poškodbami veliko težav, bi precej omilili vse skupaj. Ne, če želimo Rosa kamorkoli uvrstiti, je treba ustvariti še eno povsem posebno kategorijo, v katero lahko ob njem uvrstimo še nekatere košarkarje, vsem pa je skupno, da so več časa kot v košarkarskih dvoranah preživeli v ambulantah.

rose2
vszi

Mlajši ljubitelji lige NBA se bodo spomnili odličnega branilca Portlanda Brandona Roya, ki zaradi številnih poškodb ni mogel do konca razviti svojega potenciala, ter njegovega nekdanjega soigralca Grega Odena, ki zaradi kronične poškodbe kolena nikdar ni izpolnil velikih napovedi, tisti malce starejši bodo v to kategorijo brez dvoma uvrstili Granta Hilla in Pennyja Hardawaya, še starejši pa Billa Waltona.

A če sta na primer Roy in Oden, ko sta videla, da bitke s krhkim telesom ne moreta dobiti, kaj kmalu končala svoji karieri, Rose še vztraja. Tiho prejema udarec za udarcem in vsakič znova vstane. V zadnjih letih sicer stoji na tresočih nogah, z grožnjo po dokončni kapitulaciji, toda še zmeraj se ne da. Odločilnega nokavta še ni utrpel, čeprav je na prvem treningu Chicaga v pripravah na novo sezono znova prejel izjemno boleč udarec. Dobesedno. Soigralec ga je namreč zadel s komolcem v glavo, pri čemer je 26-letnemu Američanu počila kost v očesni votlini in bo moral na operacijo ter na nov prisilen počitek. Kako dolgo bo Rose odsoten s parketa, se sicer še ne ve, a v klubu iz vetrovnega mesta upajo, da bo nared do začetka nove sezone, ki se začne 27. oktobra.

SEDMA VEČJA V OSMIH LETIH
Da najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je osvojil prestižno nagrado MVP (leta 2011, ko je bil star 22 let in šest mesecev), zares nima sreče, je jasno že dolgo. Če bi želeli našteti vse poškodbe, s katerimi se je moral ubadati od leta 2008, ko je v najmočnejšo ligo vstopil kot velik talent, ki so ga kot prvega na izboru izbrali pri Chicagu, bi potrebovali precej več kot samo eno stran.

rose1
vszi

Verjeli ali ne, ameriški mediji so objavili podatek, da je Rose v svoji ne preveč dolgi karieri moral izpustiti kakšno tekmo zaradi poškodbe (ali bolezni) že 24-krat! Pri tem pa je zadnja, petindvajseta poškodba že sedma večja v osmih letih, odkar igra v ligi NBA. Za košarkarja Bikov so se prave težave začele po zanj sanjski sezoni 2010/11, ko je bil v rednem delu okronan za MVP-ja, v končnici pa je izgubil v finalu vzhodne konference z 1:4 z Miamijem. V končnici leto dni pozneje si je namreč potrgal ligamente v levem kolenu, zaradi česar je moral izpustiti celotno sezono 2012/13, potem pa si je praktično skoraj na začetku sezone 2013/14 poškodoval meniskus desnega kolena in prekmalu končal še eno tekmovalno leto, tudi v zadnji sezoni pa je imel obilico težav s poškodbami – znova meniskus desnega kolena –, zaradi katerih je izpustil 30 tekem v rednem delu.

Težave odličnega organizatorja igre sovpadajo s težavami Chicaga, ki ima že nekaj let ekipo, s katero bi se moral boriti za naslov prvaka, toda Biki nikakor ne uspejo ostati zdravi. Po "lockoutu" v sezoni 2011/12 je namreč Rose odigral zgolj 100 tekem (v rednem delu) v ligi NBA od 312. Veliko premalo, še posebej če vemo, da gre za košarkarja, okrog katerega se vrti celotna igra Bikov in je nesporna prva violina tega moštva.

Da bi bilo vse skupaj za nekdanje moštvo Michaela Jordana še huje, je zaradi poškodb uničeni organizator igre z 20 milijoni dolarjev (skoraj 18 milijoni evrov) najbolje plačani igralec v ekipi in deveti najbolje v celotni ligi, kar pomeni, da si zaradi omejitve plač – Chicago ima v Gasolu, Noahu in Butlerju še tri košarkarje z visoko plačo – kakovostne zamenjave za Rosa ne more privoščiti. Ne letos in ne drugo leto, ko bo branilec Bikov zaslužil še več, 21,3 milijona dolarjev (skoraj 19 milijonov evrov).

Rose Derrick r
Reuters

"Nočem se obremenjevati s tem," je 26-letnik tik pred prvim treningom pred novo sezono odgovoril novinarjem na vprašanje o kritikah na njegov račun in zlobnih jezikih, ki trdijo, da nikdar več ne bo med najboljšimi košarkarji na svetu, ter pristavil: "Vem, da sem odličen. Veliko ljudi tega ne ve, toda jaz vem. Znam igrati. Lahko me postavite kamorkoli in znal bom igrati košarko."

A usoda je včasih zelo ironična in Rose se je že nekaj minut po teh besedah znova poškodoval ter tako še potrdil besede kritikov. Kritikov, ki bodo glasni vse do takrat, dokler ne bo Američan v ligi NBA odigral eno ali dve sezoni na visoki ravni in brez poškodb. Kar pa se v tem trenutku zdi misija nemogoče, še posebej ker Rose ni spremenil načina igre in ker še naprej napada obroč kot mlad, zdrav, poskočen 20-letnik

Članki iz rubrike